Къде може да се използва ъглов кран и как да го инсталирате правилно

Хубаво време на деня, драги читателю! Тръбните системи, които доставят топлина, газ и вода към нашите апартаменти и къщи, включват много заключващи и регулиращи устройства, различни оформени елементи. Ограниченото пространство в баните и кухните, характеристиките на интериорния дизайн диктуват техните изисквания за разположението на тези елементи и техния брой.

В този случай ъгловият кран става най-добрият вариант за свързване на битови водопроводни инсталации. Може да се монтира веднага на мястото, където тръбите се подават под ъгъл, без да се затрупва конструкцията с допълнителни фитинги.

Цел и обхват

Продуктите могат да се инсталират като заключващи устройства във всякакви инженерни системи, както и за:

 • разделяне на секции на отоплителни щрангове,
 • включване на байпасите на помпата;
 • удобно демонтиране на батерии;
 • регулиране на температурата на сушене на отопляемата релса за кърпи;
 • кървящ въздух в отоплителната система (вместо въздушните кранове на Маевски);
 • връзки на гъвкави тръбопроводи на смесители, перални машини, бойлери, газови колове и печки за захранващи тръбопроводи (газоснабдяване и водоснабдяване);
 • връзки на захранващи тръби към климатични и вентилационни блокове;
 • в местата на завъртане на тръбопроводи за транспортиране на хранителни разтвори, петролни продукти, химикали.

Спецификации

Основните технически характеристики са следните параметри на продукта:

 1. номинален диаметър на отвора - от 15 до 50 mm;
 2. максимално работно налягане - от 10 до 16 атм.;
 3. тип връзка към тръбопроводи - съединителна, фланцова, заварена или комбинирана (една от дюзите е заварена);
 4. вид резба - вътрешна или външна;
 5. вид управление на заключващия елемент - дръжка - пеперуда или лост;
 6. материал за части на тялото;
 7. работен температурен диапазон - от -20 ° C до 150 ° C (зависи от материала, използван за производството на устройството);
 8. клас на херметичност на уплътнението.

Основните размери на продуктите могат да бъдат определени от таблицата:

От какви материали са направени

Подобен продукт може да се направи от:

 • месинг и бронз. Те служат за по-дълъг период, тъй като почти не подлежат на образуване на мащаб;
 • от неръждаема стомана. Въпреки високите якостни и антикорозионни свойства на самия материал, крановете от неръждаема стомана бързо се покриват с котлен камък, което се отразява негативно на техния експлоатационен живот;
 • пластмаса - инсталирана главно върху пластмасови тръбопроводи. Въпреки че пластмасата е по-малко здрав материал от метала, този тип армировка се счита за доста издръжлива;
 • силуминът (сплав от алуминий и силиций) са краткотрайни, бързо износващи се продукти, произведени предимно в Китай.

Материали (редактиране)

Материалът, от който е направен продуктът, определя не само себестойността му, но и издръжливостта му.

Ето защо по-долу ще разгледаме основните характеристики на най-често срещаните материали:

 • Месингът и бронзът се отличават с факта, че мащабът практически не се утаява върху тях, следователно продуктите от тези материали са най-трайни.
 • Неръждаемата стомана е траен материал, но върху нея се отлага по-силно.
 • Пластмаса - като правило те се използват с пластмасови тръбопроводи. Въпреки факта, че пластмасата е по-малко издръжлив материал от стоманата, такива устройства са доста издръжливи.

Забележка! На пазара можете да намерите китайски кранове, изработени от силумин.Въпреки тяхната евтиност, подобна покупка трудно може да се нарече изгодна, тъй като тези продукти бързо се провалят.

Вентил за нагревател за кърпи

Предимства и недостатъци

Заключващите устройства с ъглово тяло имат следните предимства:

 • надеждност и високо качество;
 • разнообразието от материали, от които са направени;
 • лекота на използване;
 • лекота на монтаж;
 • ниско хидравлично съпротивление;
 • достъпна цена;
 • минимално време за затваряне;
 • липса на стагнационни зони, където може да се натрупа мръсотия.

Ако говорим за недостатъците на тези продукти, то той е един: невъзможността за регулиране на налягането на водата.

Разлики между кран и затворен клапан

Основната разлика между кран и затворен клапан е принципът на тяхното действие. Задвижващият вентил може да има затвор с различна форма - клин, диск или лист, но винаги прави перпендикулярни движения спрямо оста на потока на флуида в тръбопровода, на който е монтиран. За да се изключи потока, се изисква завъртане на шпиндела, на който е фиксирана заключващата част.

Кранът също е включен в групата на спирателните кранове. Но за разлика от вентила за затваряне, за да се изключи (или, обратно, да започне) потокът, преминаващ през тръбата, той не изисква въртене на шпиндела.

Затворът на клапана винаги има отвор за преминаване на работната среда. Съответно, за да започнете потока на средата, просто трябва да промените позицията на елемента на затвора, така че отворът в него да съвпада с оста на тръбопровода. Няма нужда да се върти шпиндела.

Видове хромирани клапани и техните характеристики

В допълнение към прякото си предназначение - регулиране на водоснабдяването, подгряващата кърпа трябва да изглежда привлекателна. Следователно конструктивните детайли са хромирани. Всеки вид има свои нюанси.

Снимка 2

Снимка 1. Отопляема релса за кърпи с два ъглови крана, които ви позволяват да изключите водоснабдяването по всяко време.

Кран на Маевски

Прилича на конусен винтов корпус. Служи за отстраняване на въздушни тапи от системата, нормализира циркулацията на водата в нея... Ако въздухът се натрупва в системата, нагревателят за кърпи не се нагрява добре. Тогава не може да се използва по предназначение.

Важно! За да премахнете напълно въздушната ключалка, имате нужда от това провеждайте процедурата, докато се освободят капчици вода.

Механизмът прост принцип на работас. Когато затворът се отвори, въздухът се премества от отоплителната система към отопляемата релса за кърпи и след това се отстранява през специален отвор. Ако вентилът е в затворено положение, винтът се притиска здраво към тялото, което има отвор за калибриране.

Топка

Прилича на хромирано тяло и заключващ механизъм с форма на топка. С помощта на дръжката подаването на вода към системата се регулира плавно. Дръжката е направена под формата на въртящо се "агне".

Снимка 3

Снимка 2. Месингов сферичен кран с американец, с който можете плавно да регулирате подаването на вода.

Ако инсталирате сферичен кран на входа и изхода на релсата за отопление, можете напълно да изключите водата.

Справка! Дизайнът на клапана предвижда възможност за инсталиране на термостатична глава. Този елемент ви позволява да наблюдавате работната температура на водата в системата..

Видове и дизайн

В зависимост от конструкцията на затварящия механизъм, тези ъглови фитинги са:

 • Топка - с ключалка под формата на топка с проходен отвор. Ако топката в телесната кухина се обърне с отвор, перпендикулярен на оста на потока, тогава потокът на средата спира. Плътността на продукта в затворено състояние се осигурява от еластични пръстени, фиксирани към седлата и добре прилепващи към топката. Те могат да имат вътрешна или външна резба. Схемата на устройството на сферичния кран BUGATTI с италианско производство може да се види на снимка 1.

Една от разновидностите на ъгловите сферични кранове е американски кран.Те съчетават стандартен дизайн на сферични кранове и тип бързо свързване, който е дизайн на две нипели, разделени от едно уплътнение. Те използват шестоъгълна месингова гайка за закрепване на връзката.

Снимка на кран - американски

 • Конична - със заключващ елемент, направен под формата на пресечен конус. Такива устройства работят по-гладко от продуктите с топки.
 • Клапан. Дизайнът на този тип клапан включва затвор под формата на еластично уплътнение и червячна предавка, която притиска стеблото и заключващия елемент към седалката с отвор. В резултат на това уплътнението ще блокира прохода. Завъртане на дръжката - ръчното колело може отново да задейства стеблото, което ще повдигне затвора и ще отвори отвора. Предимството на инсталирането на клапан в тръбопроводните системи е неговата поддръжка и възможността да се използва не само за блокиране на прохода, но и за регулиране на налягането. Недостатъците на такива продукти включват бързо износване на подвижната подложка.

 • Радиатор. Продуктите са предназначени за ръчно регулиране на дебита на охлаждащата течност, влизаща в радиаторите. В своята група те се разделят на:
 1. балансиращи (контролни) клапани. В отоплителните системи те обикновено се поставят на връщащата връзка към радиатора, на захранването - препоръчително е да се монтира сферичен кран;
 2. термостатични модели (с термоглава). Принципът на неговото действие се основава на термичното разширение на средата. Основният елемент на устройството е духало, изпълнено с вещество с висок коефициент на разширение в течно или твърдо състояние. Маншонът е свързан с клапана посредством стебло. Когато термичната глава се нагрява, духалото се удължава. Той действа през стеблото на клапана, което спира потока. При охлаждане сифонът се скъсява и отваря проходния отвор;
 3. устройства с термостат, който ви позволява да контролирате дебита на охлаждащата течност.

Снимка на термостатичен клапан в разрез:

Характеристики на устройството на различни видове кранове

Устройствата с топка имат прост механизъм за отваряне и затваряне на потока под формата на отвор с отвор.

Дроселите са конвенционален клапан, снабден с клапан и стебло, които осигуряват плътност чрез притискане на метални повърхности една към друга. За разлика от сферичните кранове, те могат плавно да изключат потока в няколко оборота.

Забележка! Балансиращите кранове са инсталирани на всички радиатори на линията, с изключение на последния, на връзките, към които обикновено се поставя конвенционален сферичен кран.

Същността на термостатичния клапан се основава на принципа на термично разширение. Дизайнът се състои от духало, изпълнено с течност с висок коефициент на разширение. Маншонът е свързан с клапана, който при нагряване затваря клапата и след охлаждане, напротив, го отваря.

Съвети за подбор

Когато избирате продукт, трябва да разчитате на следните критерии:

 • качествени характеристики;
 • репутация на производителя;
 • материал на производството;
 • технология на обработка на съставни части;
 • външен вид;
 • ъгъл на въртене;
 • стандартен размер на тръбите;
 • цена.

Тук е важно да не купувате фалшив силумин, който външно не се различава от месингов продукт. Неговият експлоатационен живот е не повече от 12 месеца.

Висококачественото месингово устройство може да се различи по теглото си - то е много по-тежко от силиконовия кран.

И все пак, не се колебайте да поискате сертификат за качество от продавача, потвърждаващ декларираните технически характеристики на продукта.

Избор на ъглови кранове

Какъв тип кран да инсталирате при инсталиране на отоплителния кръг зависи от изискванията на клиента, от мястото, където ще бъдат разположени в отоплителния кръг, както и от целта на използване.Основната грешка на купувачите, които не са добре запознати със спирателните и контролните клапани, е закупуването на фалшификати - евтини нискокачествени продукти, които също се наричат ​​силумин. Някои нечестни продавачи ги издават като месингови кранове, въпреки че не са. Силуминовите кранове обикновено служат не повече от година, бързо се напукват под въздействието на високи температури и дори падат от радиатора.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Използването на гофрирана тръба от неръждаема стомана за отоплителна система

приблизителна цена

Цената на ъгловия кран, в допълнение към стандартния му размер, се влияе от декоративния дизайн, името на производителя и страната на производството му. Вътрешните продукти са значително по-евтини поради митата и разстоянието на доставка. Приблизително цената на различни кранове с номинален диаметър 15 мм в руската търговия на дребно е:

Тип устройствоцена, търкайте
Топка (месинг)260 — 320
Термостатичен кран350 — 600
американски650
Полипропиленов продукт130

Основна информация

Радиаторният ъглов кран от полипропилен е доста популярен при изграждането на модерни отоплителни мрежи. Цената му е наистина ниска, но позволява надеждно функциониране на комуникационната система. Полимерният материал е в състояние да издържа на значителни температурни промени.

Характеристики на продукта

Устройствата с полипропиленов корпус са отлични за спиране на потока от среда във водни отоплителни системи. Таблицата по-долу отразява характеристиките на това устройство, така че начинаещите майстори имат възможност да се запознаят с тях.

ПараметърСтойност
Период на експлоатация15 години
Температура на работната среда
Работно налягане1 MPa
Клас на течовеA
Пълен ресурс3000 цикъла
Свойство на пропускателната способност16-19 куб.см. м / час

Внимание! Без да се обръща внимание на активното използване на полипропилен при производството на подобни продукти, по време на производството могат да се използват и други материали. Месингът, например, е не по-малко популярен.

Устройство на устройството

Корпусът на продукта е направен от полипропилен, докато външната част съдържа бяла боя, докато вътрешната не. Под щипката има месингова вложка, снабдена със специална резба, с която е фиксиран специален елемент с О-пръстен.

Дръжката е много по-често изработена от лека пластмаса. С помощта на малък винт той е прикрепен към бронзово стъбло с няколко уплътнения на уплътненията. Затварянето на потока на работната течност се извършва благодарение на сферичния кран.

размери

Ъгловият радиаторен клапан 1 2 е с височина 88 mm. Разстоянието от горната част на клапана до централната ос е 58 mm, а от началото на резбовата връзка до централната ос е 57 mm. Що се отнася до масата, такъв продукт тежи точно 160 g.

Краен кран за радиатор 25 3 4 е с височина 99 мм. Разстоянието от ръба на клапана до централната ос е 59 mm, а от резбата - 69 mm. Такова устройство тежи 230 g.

Съвети за инсталиране

 • Продуктите могат да бъдат инсталирани във всяка позиция... На повърхността на устройството не трябва да има замърсявания. Всички работи трябва да се извършват при температура на въздуха най-малко +10 градуса.
 • Разклонителната тръба е свързана с гаечен ключ... След като се затегне ръчно, съединителната гайка се затяга приблизително на половин оборот. Конецът е запечатан с флуоропластичен уплътнителен материал.
 • Закрепването на крана към полипропиленова тръба се извършва по метода на топлинното действие. По време на работата се използва специална машина за заваряване. Работната температура в повечето случаи е 260 градуса.

Поддръжка и експлоатация

Продуктите трябва да се използват при определено налягане и температура. Тези показатели са посочени в таблицата с характеристики.Тялото на продукта не трябва да бъде изложено на вещества, които са талантливи да реагират с полипропилен.

да бъдат насочени, за да се избегнат случаи със замръзване на работната среда във вътрешността на устройството, тъй като това може да доведе до повреда на основните части. При източване на мрежата кранът трябва да бъде оставен отворен, за да не остане течността в кухините.

транспорт и съхранение

Продуктите трябва да се съхраняват, като се вземат предвид точките от GOST 15150, които отразяват основните изисквания. Защитете продуктите напълно от продължително излагане на слънчева светлина. Препоръчително е да се използват вентилирани навеси като основен контейнер.

Що се отнася до транспортирането, то може да се извършва с всеки транспорт, тъй като продуктите не принадлежат към категорията на специалните товари. Товаро-разтоварните операции трябва да се извършват при температура не по-ниска от -10 градуса. Ако транспортирането се извършва в мразовити условия, тогава трябва да се вземат определени мерки, за да се предотврати прехвърлянето на механични товари.

Правила за монтаж и експлоатация на крана

Колкото и прост да изглежда процесът на инсталиране на ъглов кран, има редица правила, които трябва да се спазват при извършване на монтажни работи:

 1. трябва да има свободен достъп до устройството;
 2. местоположението на регулиращата дръжка трябва да бъде такова, че да няма пречки за движение в нито едно от нейните позиции;
 3. обикновено на тялото има стрелка, посочваща посоката на потока на течността; по време на монтажа трябва да се спазва този вид индикация;
 4. за да се избегнат течове в системи, които включват такова устройство, е необходимо правилно да се изолира кръстовището с лентата FUM;
 5. в края на инсталацията на продукта системата трябва да бъде проверена за течове.

Необходими инструменти и материали

За да инсталирате крана, ще ви трябват следните инструменти и консумативи:

 • ножици за метал или мелница;
 • регулируем гаечен ключ;
 • инструмент за дърворезба;
 • калибратор;
 • FUM лента за осигуряване на херметичност на фугата.

Напредък в работата

Последователността на работата по инсталирането на ъглов кран във вътрешната водопроводна мрежа е следната:

 1. първо, цялата течност от системата се източва. За да направите това, изключете подаването на вода с помощта на клапана и отворете клапана;
 2. на мястото, където ще бъде поставено устройството, се изрязва участък от тръбопровода. Размерът му трябва да съответства на дължината на корпуса на клапана;
 3. резбите се изрязват в краищата на тръбите. Ако системата е сглобена от пластмасови изделия, тогава се използва калибратор за обработка на краищата (изчистване на косата, скосяване, изравняване на формата на напречното сечение);
 4. навиване на уплътнителната лента най-малко 5 оборота. Той ще предпази резбовата връзка от деформация и ще осигури най-плътното прилепване на завоите;
 5. продуктът се завинтва и фиксира с регулируем ключ;
 6. проверява се плътността на връзката. Проверката се извършва при включен водопровод. Ако водата изтича на кръстовището, тя трябва да бъде допълнително уплътнена с ленено теглене или специални пълнители.

Избор на типа кран

По-модерните производители предлагат голямо разнообразие от мостри на кранове за вода, които могат лесно да инсталират сами:

 • многооборот;
 • топка.

Видове кранове
Видове кранове

Кранът трябва да бъде избран въз основа на местоположението на пералната машина спрямо предвидената връзка с водопровода. Ако се предвижда системата за всмукване на вода да се огъне в пералнята, тогава в този случай е по-добре да изберете кран с ъглов ъгъл. Някои примери за дизайни са показани на снимката. Този дизайн ви позволява да създадете надеждна връзка в точките на преход. Простотата на конструкцията на сферичните кранове ще осигури бързо спиране на водата, ако е необходимо.Друг плюс в полза на избора на ъглов сферичен кран е наличието в съвременните апартаменти на отделен сензор, специално направен за свързване на пералнята с водопровода. Само в повечето случаи, без да се използва ъглов преход, елементите на системата за всмукване на вода (маркуч за подаване) ще повлияят значително.

Особености на експлоатацията

Продуктът трябва да работи при температура и ниво на налягане, съответстващи на техническите му характеристики. По време на работа, фугите трябва периодично да се проверяват и ако резбовата връзка е леко разделена, тогава тя трябва да бъде затегната, за да се избегнат течове. Вариантите със замръзване на течност в кухината на тялото му трябва да бъдат изключени, тъй като това ще доведе до нейното увреждане.

След източване на водата от мрежата кранът не трябва да се затваря веднага. Оставете го да бъде отворен за по-дълго време, така че течността да не застоява вътре.

Експертен съвет

 1. Ако дизайнът на системата включва поставяне на кран и ъгъл до него, тогава е по-добре да ги замените с този тип фитинги. Това решение ще спести пари и ще опрости процеса на инсталиране.
 2. Моделът трябва да бъде избран в зависимост от местоположението на тръбопровода. Има продукти, предназначени за монтаж само на вертикални щрангове и на хоризонтални секции.
 3. Препоръчително е да добавите краен клапан към напоителния маркуч с устройство, предназначено да концентрира или дифузира потока на течността. Продуктът ще работи по-ефективно.
 4. Устройствата с термична глава не трябва да бъдат покрити с мебели или довършителни материали и не трябва да бъдат изложени на пряка слънчева светлина.

Какви са ъгловите кранове за радиатора

В зависимост от метода на монтаж се различават следните видове ъглови кранове за радиатори:

Тип кран Описание
Муфта Може да се монтира на тръби с напречно сечение до 4,5 см. Монтажът на такъв кран не изисква специални умения и може да се извършва без специализирано оборудване и инструменти. В допълнение към отоплителните системи, кранове от този тип се използват широко в газопроводи и водопроводи.
Фланцово Ъгловите кранове от този тип са предназначени за монтаж върху тръби с напречно сечение над 5 см. Монтажът на такива конструкции се извършва с помощта на специални уплътнения, които гарантират плътността на точките на свързване.

Фланцови ъглови клапани могат да бъдат монтирани на всички видове радиатори. Те са разделени на два вида: несгъваеми и сгъваеми

Заварени Инсталирането на ъглови кранове от този тип изисква заваряване, поради което инсталирането на такова оборудване се извършва от квалифицирани специалисти.
Комбиниран Инсталирането на такъв клапан за радиатор включва комбинация от няколко метода за сглобяване. Най-често такова оборудване се използва, когато е необходимо да се свържат няколко различни потока.

Прочетете материала по темата: Как да смените отоплителния радиатор без грешки

Таблица с размери на ъгловия клапан на радиатора

Маркиране Ъглов радиаторен клапан 1/2 Ъглов клапан 3/4 за радиатори
Височина, см 8,8 9,9
Дължина на клапана по централната ос, cm 5,8 5,9
Z Начало на конеца по централната ос, cm 5,7 6,9
Тегло, g 160 230

Друга класификация на ъгловите кранове се основава на техния капацитет:

Тип кран Процент на предаване на течност,%
Пълен отвор До 100
Стандартен 70-80
Частичен отвор До 50

За да се избегне появата на различни проблемни ситуации, по-добре е да се използват конструкции с пълен отвор, които осигуряват плавното движение на охлаждащата течност.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни