Парна бариера на таванския под на студен таван


Изборът на изолация

При избора на нагревател за тавански етаж е важно да се вземат предвид неговите топлозащитни свойства, здравина, както и устойчивост на външни фактори. Типът подови настилки също ще играе роля: бетонните и дървените подове имат свои собствени характеристики. И така, как да изолирате таванския етаж?

Популярна изолация за таванския етаж

Видове нагреватели:

 • Базалтова минерална вата.
 • Експандирана глина.
 • Стиропор.
 • Стърготини.

Минерална вата

Най-често изолацията на таванския етаж се извършва с помощта на минерална вата. Какви са неговите характеристики и защо тази изолация е толкова популярна?

Минвата е положена между дървените греди на таванския под

Предимства на минералната вата:

 • Висока топлоизолация. Например, за да се изолира тавански етаж с минерална вата, е необходима дебелина на слоя 3,5 пъти по-малка, отколкото при използване на експандирана глина.
 • Лесно инсталиране на материали. С тази изолация не е трудно да се работи, дори за тези, които се занимават с изолация за първи път.
 • Пожарна безопасност. Минералната вата не е лесно запалима, следователно, когато възникне пожар, тя не служи като бърз носител на огън, което например не може да се каже за експандиран полистирол.
 • Дълъг експлоатационен период. Ако покриете правилно минералната вата, тя няма да се търкаля и да създава студени мостове.
 • Достъпна цена.

Благодарение на всички тези предимства изолацията на таванския под с минерална вата е широко използван метод за спестяване на топлина в помещение.

Тази изолация обаче има и недостатъци. По-специално, поради способността си да абсорбира влагата, изолационният слой от минерална вата може вече да не осигурява същата топлоизолация, както преди. Също така, когато изолирате пода на тавана с минерална вата, е важно да спазвате предпазни мерки. Влакна от минерална вата, когато са в контакт с кожата, могат да предизвикат дразнене, така че трябва да работите с тях в тесни дрехи, очила, респиратор и, разбира се, ръкавици.

Друг материал за изолация на таванския етаж е експандираната глина. Въпреки че тази изолация се използва рядко, тя все още има редица предимства.

Експандирана глина - много популярна в по-ранния топлоизолатор

Предимства на експандираната глина:

 • Цената на изолацията.
 • Добри показатели за топлоизолация. Въпреки това, за да се постигне наистина добър резултат, дебелината на разширения глинен слой трябва да бъде около 35-40 сантиметра.
 • Пожарна безопасност.

Експандираната глина като изолация също има съществени недостатъци:

 • По-голямо тегло в сравнение с други изолационни материали. Топлоизолацията на дървен под на тавана създава натоварване на гредите, поради което при избора на експандирана глина трябва да се вземе предвид този момент.
 • Неудобство при стилизиране. Отнемането на огромно количество експандирана глина на тавана може да отнеме много усилия.

Пенопластът е един от най-добрите материали за изолация на стени, така че някои хора решават да го използват за топлоизолация на таванския под. Въпреки че пяната има предимства, не се препоръчва да я използвате.

Тавански покрив, изолиран от пяна пластмаса отдолу

Предимства на стиропора:

 • Устойчивост на влага. Това е плюс в сравнение с широко използваната минерална вата.
 • Достъпна цена.
 • Лесен за инсталиране. Не е трудно да повдигнете листовете от пяна и да ги поставите на пода на тавана.

Въпреки тези предимства, пяната като изолация има редица съществени недостатъци.

Недостатъци на стиропора:

 • Висока запалимост. Ако огънят достигне изолацията, едва ли ще е възможно пожарът да бъде потушен.
 • Непоносимост към високи температури. При температура от + 60 ° C материалът се деформира, при + 80 ° C започва да се топи, поради което се отделят токсични вещества и при + 210 ° C пяната се запалва.
 • Крехкост. Пенопластът може да се разпада, което намалява неговите топлоизолационни свойства.

Предвид тези недостатъци, особено несигурността в случай на пожар, е по-добре да не се използва полистирол като изолация за дървен под на тавана. В крайна сметка комбинацията от полистирол с дървени греди е много опасна. Тази изолация обаче може да се използва за изолиране на бетонен под.

Този метод на изолация беше много популярен по-рано, преди появата на съвременните топлоизолационни материали. Той не е лишен от своите предимства, въпреки че те са много незначителни в сравнение с други нагреватели.

Изолация на таванския етаж с дървени стърготини

Предимства на стърготини:

 • Липсата на токсични вещества, както и естествения произход на изолацията.
 • Относително достъпна цена.

Ако говорим за недостатъците на дървени стърготини, тогава можем да отбележим:

 • Необходимостта от приготвяне на разтвор, състоящ се от дървени стърготини, цимент, вар и вода. Всички останали изолационни материали се закупуват готови.
 • Тежко тегло, което създава допълнително натоварване на пода.
 • Голяма дебелина на изолационния слой.

Важно! След като анализират всички предимства и недостатъци на различните нагреватели, мнозина стигат до заключението, че минералната вата е идеален вариант, тъй като има високи топлоизолационни свойства, огнеупорна е, лесна за инсталиране и освен това има достъпна цена. Що се отнася до недостатъците му, хигроскопичността може да бъде компенсирана чрез инсталиране на пароизолация и хидроизолация, а неудобството при полагане на минерална вата - чрез спазване на правилата за безопасност.

Как да изолираме студен покрив?

Често студеният таван е просто междинна стъпка. Повечето студени покриви се изолират с течение на времето, за да се увеличи жилищната площ на къщата. Това е лесно, защото няма нужда да се преработва студената покривна пита - всъщност това е горната част на изолираната покривна пита.

За да направите таван от студено таванско помещение, просто трябва да добавите слой изолация и довършителни работи. Ако, както препоръчахме, като хидроизолация сте използвали хидроизолационна паропропусклива мембрана, а не микроперфориран филм, тогава материалът за топлоизолация се поставя близо до гредите. След това се прави вътрешна обшивка с пръти с необходимата дебелина, между които се монтира втори слой изолация. Те могат да се използват и за фиксиране на покритието - дъски от дърво или гипсокартон.

При изолиране на студено таванско помещение не е необходима пароизолация, тъй като водната пара от вътрешността на помещението ще премине през изолацията и ще излезе от покривната торта през хидроизолационната мембрана в подпокривното пространство. Ето защо, преди да изолирате студен покрив, не забравяйте да обработите всички вътрешни дървени конструкции със съединения, които предотвратяват разпадането.

В допълнение към този метод, изолацията на тавана на студения покрив може да се извърши и чрез пръскане на полиуретанова пяна. Това е един от най-бързите и лесни варианти, освен това тази изолация се счита за една от най-добрите на пазара. Той е огнеупорен, има отлични топлоизолационни свойства, издръжлив е, устойчив на киселини и основи и не гние.

В допълнение, изолацията на студен покрив от велпапе с помощта на полиуретанова пяна ви позволява да създадете непрекъснат слой топлоизолация, в който не само няма да има пукнатини, но и гредите ще бъдат затворени. Единственият недостатък на този метод е цената. Освен това няма да можете сами да извършите тази работа, тъй като тя изисква скъпо оборудване.

Изолация на тавански етажи

Изолация на таванския етаж: съвети, схеми, материали. Подробни инструкции стъпка по стъпка за това как да изолирате тавански под както върху дървени греди, така и върху стоманобетонна плоча.

Хидроизолация под покрива от велпапе

Трябва ли да направите хидроизолация за велпапе? Разберете как да го направите бързо и надеждно! Прочетете в статията за материали за хидроизолация на покриви под велпапе, за техните характеристики и методи на приложение.

Процес на инсталиране

След като взехте решение за материала за топлоизолация, възниква въпросът: как правилно да изолирате пода на тавана? Ако говорим за минерална вата, каква плътност трябва да има и какъв слой изолация ще бъде най-добрият?

Изборът на слой и плътност на минералната вата

Изолацията от минерална вата е най-добре да се направи на два слоя

Накратко, колкото по-голям е слоят минерална вата, толкова по-добре. Трябва обаче да се помни, че минералната вата има свой собствен коефициент на специфична топлопроводимост. Колкото по-малък е този коефициент, толкова по-високи са топлоизолационните свойства и следователно можете да полагате по-малък слой памучна вата или да имате по-висока ефективност на изолация. Често се използва минерална вата с дебелина 15-20 сантиметра, но за осигуряване на повишена топлоизолация може да се използва и 30-сантиметров слой изолация. Също така си струва да се отбележи, че при еднаква дебелина на изолацията два слоя минерална вата винаги са по-добри от един.

Също така трябва да обърнете внимание на плътността на минералната вата, защото тя може да бъде различна: от 30 кг / м3 до 220 кг / м3. Топлоизолационните свойства практически не зависят от плътността. По-плътна изолация се използва за фасади и замазки. За таванския етаж е подходяща и минерална вата с плътност 35 кг / м3, тъй като изолацията ще бъде върху хоризонтална ненатоварена повърхност.

Парна бариера

Тъй като минералната вата има способността да абсорбира влагата, трябва да започнете изолацията с инсталирането на материал за бариера срещу пара.

Парна бариера - първият слой изолация

Важно! Най-добре е да поставите слой пароизолация под дървени греди, в противен случай те ще бъдат много податливи на гниене. Независимо от това, ако е невъзможно да се постави пароизолационен филм под гредите, те трябва да бъдат импрегнирани с разтвори, които предпазват от гниене и плесен.

Най-добрият вариант е да се постави непрекъснат слой пароизолация, но поради размера на тавана това не винаги е възможно, така че всички фуги трябва да бъдат залепени със специална лента, за да се осигури плътност. Ръбовете на пароизолацията трябва да бъдат повдигнати над нивото на бъдещата изолация и залепени със същата лента.

Топлоизолация

Трябва да работите с топлоизолационни материали в гащеризони

Следва монтаж на изолация. Той трябва да бъде положен по такъв начин, че да запълни напълно цялото пространство между дървените греди. Що се отнася до минералната вата, тогава не е необходимо да се натиска или изстисква. Той трябва напълно да покрива пространството между гредите, без да оставя пропуски или пролуки. Самите греди на пода също няма да е излишно да се покрият с топлоизолационен материал, защото те могат да служат като вид мостове за студ.

Когато полагате минерална вата, е много важно да предпазите себе си и особено дихателните си пътища от проникването на изолационни влакна. Следователно трябва да използвате респиратор, както и ръкавици, очила и дрехи с дълги ръкави.

Хидроизолация

Завършваме изолацията на таванския етаж с хидроизолация и под-под

Поради свойствата на минералната вата да абсорбира влагата, хидроизолацията трябва да се положи върху слой минерална вата. Също така е необходимо, ако върху изолацията ще се излее бетонна замазка.

Ако таванското помещение се използва непрекъснато, върху този изолационен „пай” може да се направи под-под. Това може да бъде бетонна замазка или OSB плочи. Ако таванското помещение практически не се използва, тогава можете просто да поставите дъските върху вече съществуващите греди.След това, ако е необходимо, изкачете се на тавана, придвижването около него няма да създаде трудности.

Както можете да видите, изолирането на тавански етаж е достъпна задача, дори за тези, които никога не са го правили. Необходимо е да се вземе решение за материала за топлоизолация, въпреки че най-често за него служи минералната вата. Когато сглобявате топлоизолационния "пай", важно е да запомните необходимостта от пароизолация и хидроизолация. Това ще ви позволи да постигнете високи резултати при затопляне на таванския етаж.

Студен покрив. Имате ли нужда от хидроизолация на стопански постройки?

На първо място, трябва да се отбележи, че стопанските постройки се различават значително от жилищните сгради както по своята структура, така и по обем.

По-голямата част от разработчиците се опитват да спестят пари за изграждането на вторични конструкции, така че въпросът за хидроизолацията е по-актуален от всякога. Преди да отговорим на поставения въпрос, нека разберем покритието. Днес велпапето е един от най-евтините материали, затова ще говоря за сгради, покрити с него.

Производителите от различни страни се стремят да произвеждат такива продукти, за да може целият свят да започне да го използва. Ако сте фен на велпапе, тогава днес такъв материал е лист метал с антикондензатно покритие.

На външен вид практически не се различава от своите колеги. Синтетично съединение се нанася отвътре, изглежда като филц. Поради големия брой пори, този материал е в състояние да задържа до 1 литър вода на квадратен метър. След като повърхността се насити с влага, вентилацията влиза в действие и ако тя се извършва съгласно всички правила и разпоредби, тогава процесът на сушене няма да отнеме много време.

Благодарение на полагането на такова "сложно" покритие, необходимостта от полагане на пароизолация и хидроизолационен слой се премахва, но трябва да се разбере, че теглото на такова покритие ще варира в зависимост от метеорологичните условия. Когато правите необходимите изчисления, е много важно тези параметри да се вземат предвид и да се използват при изчисленията. Струва си да се отбележи, че завършеният покрив ще бъде много по-евтин, защото няма да има почти половината от покривния пай.

Какво е таванско помещение

Таванското пространство е ограничено от склоновете на покрива и тавана на жилищния етаж. Това място често се използва за подреждане на допълнително жилищно пространство.

Таванското помещение на частните домакинства е от два вида:

 1. Жилищни. Нарича се таванско помещение. Може да се използва за оборудване на хол, кабинет, спалня, библиотека и т.н. Височината на помещението в този случай трябва да бъде най-малко 220 сантиметра. Освен това е необходимо да се осигури вентилация, естествено осветление и да се изолират склоновете в него.
 2. Нежилищни. Такова таванско пространство обикновено се използва за поставяне на техническо оборудване, съхранение на стари или ненужни неща. В този случай 2-метрова височина ще бъде достатъчна и не е необходимо да се оборудва естествено осветление. Вместо да затоплят склоновете, те правят изолацията на таванския етаж.

Когато вземате решение за ремонт или възстановяване на къщата, трябва предварително да решите за какви цели ще се използва таванското помещение, за да се направи изчислението и дизайна на пода. Списъкът на необходимите материали и разликата между гредите зависи от това. Те трябва да осигуряват необходимата якост и носеща способност.

Функционално предназначение на подове

Дизайнът на таванския етаж зависи от параметрите на конструкцията и целите, за които се планира да се използва подпокривното пространство. Таванското помещение има функцията на един вид въздушна междина, която разделя студения покрив от отопляемите подове.

Таванският етаж има редица задачи:

 • превозвач. Припокриването, разположено между горния жилищен етаж и таванското пространство, има носеща функция, поради което е направено надеждно и издръжливо, тъй като хората ще се движат по него, се планира да се постави оборудване върху него и да се оборудват места за съхранение;
 • изолационни. В студено таванско помещение температурата не е много по-различна от тази извън къщата. В този случай подовете в тавана имат топлоизолационна функция, като по този начин предотвратяват въздушното охлаждане на жилищните етажи. За да се затопли, е необходима топлоизолация на пода на тавана.Препоръчително е да поверите такава работа на професионалисти.

Характеристики на устройството и конструкция на подове

Тъй като припокриването на таванските помещения изпълнява две функции - носеща и изолационна, те имат многослойна структура. Всеки от елементите на „питата“ се допълва, което осигурява на създадената конструкция дълъг експлоатационен живот, здравина и способност да издържа на големи натоварвания.

Устройството на пода в тавана предполага наличието на следните слоеве:

 1. Завършващ под. Това име се дава на подовото покритие, което се полага върху груба основа. Ако това е таванско помещение, тогава при подреждането на последен етаж се полагат линолеум, ламинат, паркет и др. В нежилищни помещения довършителните подови настилки може да не са налични.
 2. Груба основа. Това е бордюр, който е монтиран на трупи. Подовата настилка е облицована от дъски с кант с дебелина 4-5 сантиметра или, за да се спестят пари, от необрязани дъски.
 3. Изостава. Това са твърди, равномерни дървени елементи, които се полагат перпендикулярно на подовите греди, за да се създаде подово покритие. Когато се извършва подреждането на таванския под върху дървени греди, между трупите се поставя нагревател, който е защитен отдолу със слой пароизолация и отгоре е покрит с хидроизолационен материал. Ако не използвате изолационни слоеве, след няколко години ще се наложи ремонт.
 4. Греди. Рамката на тавана е изградена от дебели и трайни греди, които или са монтирани на издатините на стените, или са вградени в тях. Те трябва да издържат цялото тегло на конструкцията. Плосък покрив може да се направи и над дървени греди, което е доста практично.
 5. Таванна ламперия. Отстрани на стаите таваните са украсени с довършителни материали, например естествено дърво или гипсокартон.

Видове тавански етажи

За устройството за припокриване на студен таван се използват материали, които се различават по тегло, издръжливост, цена и носеща способност.

Има няколко вида подове, в зависимост от това от какво са направени:

 1. Дървени елементи. За тяхното производство можете да използвате греди с напречно сечение 150x150 или 200x200 милиметра. Предимството на тази опция е, че дървото е доста здрав и в същото време относително лек материал, така че дървените елементи не поставят допълнителен стрес върху основата на къщата. Освен това голямото им предимство е ниската им цена и наличност. Но такъв тавански етаж се използва, когато размерът на сградата не надвишава 6-10 метра, тъй като това е максималната дължина на дървения материал.
 2. Метални изделия. Металните двустранни греди са издръжливи, способни да издържат на голямо тегло без деформация. Но те тежат прилично, така че рядко се използват в дървени къщи, но за тухлени и газобетонни сгради те са най-добрият вариант.
 3. Стоманобетонни изделия. Формовани подови греди, изработени от подсилен бетон за тежък товар, се използват за многоетажни сгради, тъй като те са с по-голямо тегло и еднаква дължина.

От всички горепосочени видове подове в частно нискоетажно жилищно строителство, в повечето случаи се предпочитат дървени греди. Те имат оптимален баланс между цена и качество. С компетентно извършени изчисления и спазване на технологията, ремонтите на припокриване няма да са необходими през следващите години. Необходима е и вентилация на тавана на частна къща, за чието подреждане ще са необходими допълнителни знания.

В какви случаи се използва хидроизолацията на тавана?

Основната цел на хидроизолационния слой в пода:

 1. Хидроизолацията на тавана от горните течове е важна в жилищните сгради. Прави се в банята и тоалетната.Неговата цел е не само да предпази помещенията от наводнения и повреди по мебелите, но и да предотврати появата на мухъл на тавана.
 2. Покритието увеличава експлоатационния живот на довършителните материали и предпазва строителните конструкции от повреда от водата.
 3. Хидроизолацията на тавана в частна къща е предназначена да предпази електрическите кабели от намокряне и късо съединение.

Хидроизолацията на таванната повърхност се извършва в помещения с висока влажност (бани, кухни, тоалетни), в мазета, на балкони и лоджии, мазета. В частна къща този слой ще предпазва жилищните помещения с течащ покрив.

Хидроизолационни материали и приложения

В жилищните сгради таванът често е хидроизолиран отвътре. За тези цели са подходящи материали, различни по състав, принцип на приложение и действие. Всеки от тях е проектиран за определен тип повърхност и има свои плюсове и минуси. Най-големият избор сред продукти, предназначени да предпазват бетонните повърхности от влага.

Свързана статия: Петна от чай - лесно се отстраняват

Лепилни материали

Този изолатор е разделен на два вида:

Препоръчително четиво: Къде са най-скъпите нови сгради в Московска област?

 1. Полимерните продукти се произвеждат на основата на атактичен полипропилен и модифицирани съполимери. Това включва полиетилен и винил пластмаса.
 2. Неполимерни хидроизолатори - покривен филц, покривен филц, фибростъкло.

Монтажът на тази хидроизолация на тавана е доста трудоемък, поради което е непрактично да се използват тези материали. Има залепващи изолатори със самозалепваща се основа и материали, които се стопяват върху повърхността с помощта на газова горелка. Единственото място, където тази опция за защита от влага е подходяща, е лоджия и остъклен балкон.

Проникваща изолация

Проникващата в тавана хидроизолация е най-ефективният метод за защита на таванната повърхност от влага. Полученото покритие е трайно. Сместа се нанася върху влажен таван, което кара активните съставки да се превръщат в неразтворими кристали. Те плътно запълват всички пори и пукнатини по повърхността на тавана. Подходящ за използване само на бетонни тавани. Доказано е, че тези продукти увеличават структурната здравина с 15-20 процента.

Важно! Основното предимство на проникващата хидроизолация е нейната безвредност и фактът, че не пречи на въздухообмена на третираната повърхност.

Хидроизолация на покритие

Тези формулировки са разделени на няколко вида:

 • битум-каучук (еластичен);
 • битумно-полимерен (еластичен);
 • цимент-полимер (нееластичен).

Те са лесни за прилагане и рентабилни. Въпреки това, над този хидроизолационен слой трябва да се нанесе мазилка. Изолаторът се полага на няколко слоя и се използва за обработка на пукнатини, шевове, подове, стени, тавани в бани, бани, на балкон или лоджия.

Заслужава си да се знае! Според състава си покривните продукти са дву- и еднокомпонентни. Последните са веднага готови за употреба, докато двукомпонентните изискват предварителна подготовка.

Хидроизолация чрез мазилка

В допълнение към цимента и пясъка, такива мазилки включват специални добавки и водоустойчиви полимери. След втвърдяване те образуват повърхност, която предпазва от проникване на влага дори под значителен натиск. Водоустойчивите мазилки са подходящи за тухлени и бетонни повърхности. Нанасят се само на суха повърхност, без пукнатини.

Изолация на прах

Това е смес от смоли, пластификатори и цимент. Разтвор на консистенция на гипс се приготвя чрез разреждане с вода. След това сместа просто се нанася върху таванната повърхност. Този материал се използва рядко поради ниската си устойчивост на механично напрежение.

Бояджийски композиции

Това включва специални бои, лакове, емулсии на базата на каучук, битум, латекс и други водоустойчиви компоненти.Тези смеси се отличават с лекота на нанасяне, екологосъобразност и икономична консумация. Основният им недостатък е кратък експлоатационен живот. Подходящ за различни повърхности, включително дърво.

Изисквания към устройството на питата

Тъй като безопасността на престоя в къщата зависи от качеството на монтажа и ремонта на таванските етажи, се налагат редица изисквания за тяхното подреждане.

За да се знае стойността на максимално допустимото натоварване, което конструкцията може да издържи, е необходимо да се извършат съответните изчисления и след това, въз основа на техните резултати, те започват да разработват проект, от който ще стане ясно как правилно изолирайте таванския етаж в къщата.

Изисквания касаят:

 1. Товароносимост. Това пряко зависи от материала за производство на греди и от процепа между тях.
 2. Разстояния между конструктивните елементи. Максимално допустимата стойност за този параметър в съответствие със строителните норми е 4 метра.
 3. Устойчивост на екстремни температури. Необходимо е гредите да издържат на такива промени без проблеми. Факт е, че разликата между температурата на въздуха в жилищните етажи и на тавана винаги надвишава 4 градуса.
 4. Изолация. Баницата на таванския под на студено таванско помещение трябва да предпазва помещенията на домакинството от проникването на студ и влага от подпокривното пространство.

В процеса на проектиране трябва да се вземат предвид изискванията за гредите, използвани за оборудване на тавана на тавана, така че резултатът да е надежден и траен. Разстоянието между тях трябва да се изчислява въз основа на натоварванията, упражнявани върху тях.

Монтаж на студен покрив от велпапе в жилищна сграда

Конструкцията със студен покрив е много проста. По склоновете не е необходима нито изолация, нито пароизолация, нито, освен това, довършителни работи. Естествено, спестяванията в този случай са много значителни, като се има предвид, че цената на изолацията и довършителните работи е 50-60% от цената на целия покрив. В допълнение, поради простотата на дизайна, студен покрив от велпапе със собствените си ръце се вписва без никакви проблеми.

Тортата за студен покрив се състои от следните елементи:

 1. греди;
 2. хидроизолационен филм или мембрана;
 3. контрарешетка;
 4. решетка;
 5. професионални настилки.

Хидроизолация на студен покрив: необходимо ли е?

Хидроизолацията със студен покрив ще предпази стаята от възможни течове и конденз, който се образува от вътрешната страна на металния покрив. Тъй като кондензът се отделя върху метални повърхности по време на температурни промени, има често срещано погрешно схващане, че това няма да се случи, когато е инсталиран изолиран покрив от велпапе.

Естествено, такова мнение не отговаря на реалността, тъй като, въпреки факта, че подпокривното помещение не е изолирано или отоплявано, температурата вътре все пак ще се различава от външната температура и често доста значително. Следователно, отговорът на въпроса: "Ще има ли конденз върху велпапето, ако покривът е студен?" - недвусмислено: "Да, ще стане."

В тази връзка става очевидно дали е необходима хидроизолация под покрива на студения покрив. Последицата от липсата му ще бъде, че кондензът ще падне върху тавана, увеличавайки влажността на тавана. Това в най-добрия случай ще доведе до ускорено увреждане на дървените конструкции, а в най-лошия - и до катастрофално намаляване на топлоизолационните свойства на изолацията, ако тя е незащитена.

Хидроизолационната мембрана на студения покрив се полага върху гредите и се фиксира с контрарешетка, след което решетката вече е монтирана за монтиране на велпапе.

Ако в бъдеще няма да изолирате студен покрив, тогава като хидроизолация може да се използва микроперфориран филм, който е много по-евтин от специалните мембрани.Той обаче трябва да бъде монтиран със задължително увисване от 20-30 мм, така че влагата да тече в пространството между гредите и да не ги овлажнява, просмуквайки се поради капилярния ефект.

Парна бариера и вентилация на студен покрив

Тъй като микроперфорираните филми предотвратяват проникването на влага отвън, но не пречат на преминаването на водни пари, не е необходима пароизолация на студения таван по склоновете на покрива. Водните пари, преминавайки през филма, се оказват между хидроизолационния слой и велпапето, откъдето се отстраняват от въздушния поток.

Ако хидроизолационният филм за студен покрив улавя водни пари, това ще доведе до прекомерна влага в помещението и в резултат на това до влага. В допълнение, с увеличаване на влажността, парата ще се кондензира вече върху филма отвътре. Следователно обикновените полиетиленови и полипропиленови филми, както и остарели материали като покривен материал или пергамент, не са подходящи за хидроизолация на студен покрив.

Вентилацията на студен покрив е много проста и се осигурява чрез създаване на пролука с контрарешетка: въздушният поток навлиза под покрива на покрива през стрехите и излиза през билото.

Винаги правете контра грил

Наличието на контрарешетка е предпоставка за добра вентилация. Именно тази празнина от няколко сантиметра между филма и щайгата позволява на въздушния поток да преминава безпрепятствено под покривното покритие.

Вентилацията на студено таванско помещение се извършва с помощта на конвенционални мансардни прозорци, които трябва да бъдат разположени по такъв начин, че да осигурят преминаването на въздушния поток по време на вентилация в цялото помещение. Ако размерът на подпокривното пространство е голям, вентилацията на студено таванско помещение в частна къща може да се подобри с помощта на класическа система за подаване и изпускане.

Ако планирате да изолирате студено таванско помещение в бъдеще

В случай, че студеният покрив от профилиран лист е временна опция и в бъдеще планирате да го изолирате, за да създадете пълноценно жилищно пространство, микроперфорираният филм не трябва да се използва като хидроизолация. Факт е, че е невъзможно да се монтира нагревател близо до него - ако това се направи, филмът ще загуби всичките си хидроизолационни свойства и ще започне да пропуска вода.

Технологията за създаване на тавански етаж върху дървени греди

Ако имате опит в извършването на строителни работи, можете да монтирате тавана на студеното таванско помещение върху дървени греди със собствените си ръце. Този процес се извършва на последния етап от покривните работи.

Последователността на действията ще бъде следната:

 1. Монтаж на носещи греди. За малка частна къща са подходящи дървени подове, направени от бар с напречно сечение 150x150 или 200x200 милиметра. Полагат се върху бетонни или зидани стени.
 2. Инсталиране на закъснение. Те се поставят на ръба, перпендикулярен на гредите на стъпки от 60 сантиметра. Закъсненията се правят от дъски със сечение от 150x50 милиметра.
 3. Полагане на топлоизолация. Между дървените трупи се поставя изолация - тя ще предпази от проникване на студ от тавана.
 4. Монтаж на груб и финален под.
 5. Обшивка на носещи греди от страната на стаята, за да се украси повърхността на тавана.

Когато изолирате таванския етаж, не трябва да забравяте за подреждането на хидро и пароизолация.

Парна бариера на тавана при изолиране на тавана на студено таванско помещение

Парна бариера на таванския под на студен таван

Парозащитата на тавана на последния етаж е задължителна част от сложната работа по изолацията на тавана на студеното таванско помещение. За бетонни основи е достатъчно херметично да запечатате шевовете, да поставите паронепропусклив филм върху плочите с непрекъснат слой, след това нагревател и хидроизолационна мембрана. Парна бариера и дървена подова изолация се правят по различен начин.

За какво служи пароизолацията?

Парозащитните филми изпълняват следните функции:

 • предпазвайте изолацията от пари от влага, които не влизат в нея, заедно с топъл въздух от отопляемото помещение;
 • предотвратяват създаването на условия за навлажняване на строителни материали;
 • предпазват жилищните помещения от попадащите в тях частици минерална вата.

И ако последната точка е насочена към осигуряване на комфортни условия за човек и е следствие от свойствата на материала, тогава първите две са задължителни съгласно действащите разпоредби.

Цялата конструкция на "пая" на изолирания под на студеното таванско помещение трябва да отговаря на изискванията на SP 23-101-2004, което е регламентирано от нормите за проектиране на термична защита.

Съгласно точка 8.5 от общите разпоредби, техническите решения трябва да осигуряват надеждна хидроизолация на топлоизолационни материали и да ограничават възможно най-много проникването на водни пари в тях. И взаимното подреждане на слоевете трябва да изключва предпоставките за натрупване на влага и да създава условия за нейното изветряване.

Правила за инсталиране

Дървените подове са греди с дъски или панели от груб таван, натъпкани отстрани на стаята. Такова устройство определя спецификата на реда на слоевете. Ако на бетонен под, пароизолацията е поставена върху плоча под изолация (точно както при изолация на плосък покрив), тогава в този случай тя все още трябва да защитава дървените елементи на конструкцията.

Последователността на слоевете и монтажа на пароизолацията ще бъде както следва:

 1. Те оборудват пода - груб таван (номер 8 на диаграмата) е подгънат към гредите.
 2. Отстрани на стаята подгъваният таван е покрит с пароизолационен филм (номер 9 на диаграмата). Ако това е подсилена пароизолация (с дву-, трислойна структура) или отразяваща топлината паро-хидроизолация, тогава антикондензатната груба повърхност или метализираният слой трябва да са обърнати към вътрешността на помещението.
 3. Припокриването между панелите, независимо от посоката на полагане, се прави 15 - 20 cm.
 4. Краищата на пароизолационния слой по периметъра се извеждат към стените и се фиксират към тях.
 5. Съединенията на платната и периметъра са залепени с пароизолационна лента.
 6. Необходима е празнина между материали с антикондензна или отразяваща повърхност и фин таван. Осигурява се чрез пълнене на лента с дебелина 4 - 5 cm.

depositphotos

Изолацията на пода на студения таван се извършва, както следва:

 1. Минералната вата (в меки постелки или на рула) се поставя между гредите на повърхността на окачения таван. Изолационният слой се изчислява така, че общото намалено съпротивление на топлопренасяне на цялата подова конструкция да е не по-малко от стандартната стойност.
 2. В съответствие с изискванията на точка 8.20 от SP 23-101-2004 се изисква хидроизолация на изолацията по периметъра на студеното таванско помещение за ширина от 1 m или повече. В частните къщи, с относително малка застроена площ, те го правят просто - хидроизолационна мембрана с висока способност за пропускане на пара (супердифузия) се полага върху цялата повърхност на топлоизолационния слой. Капацитетът за паропропускливост на хидроизолацията е необходим, за да се преодолее излишната влага от изолацията при промяна на температурата и нивото на влажност на атмосферния въздух.
 3. Мембраната се полага без напрежение близо до топлоизолацията с бялата страна. Закрепена към подови греди и около периметъра. Припокриването между панелите е 15 - 20 cm.
 4. Контрарелсите с дебелина 4 - 5 см (номер 3 на диаграмата) са натъпкани по гредите, което осигурява режим на вентилация на топлоизолационния слой.
 5. Подът е положен върху контрарелсите.

Какво трябва да знаете, за да не капе от тавана

Изолация на неотопляемо таванско помещение може да се извърши само ако е проветрено (клауза 8.19 SP 23-101-2004).

 • При непрекъснат скатен покрив вентилационните отвори трябва да са поне 0,1% от припокриващата се площ.
 • При скатен покрив, направен от парчета покривни материали, вентилационните отвори могат да бъдат премахнати - има достатъчно празнини между покривните елементи.

Можете да включите отоплението само след като изолацията на тавана и пароизолацията на тавана са завършени изцяло.

Източник: https://roof-project.com/izolyaciya/paroizolyaciya-potolka.html

Таванско строителство с припокриване

Изграждането на таванско помещение, което несъмнено разширява жизненото пространство, е много по-скъпо, изисква определени знания, време и труд. Устройството на студен тавански етаж е няколко пъти по-евтино и по-лесно.

Устройството на таванския етаж върху дървени греди е бутер пай:

 • бордюл или ролка;
 • пароизолация;
 • вентилационна междина;
 • изолация;
 • вентилационна междина;
 • пароизолация;
 • етаж.

Вентилацията се извършва през фронтони или покривни склонове. Също така се правят мансарди, които се поставят на противоположни склонове, така че въздухът да прониква във всички ъгли на стаята.

Мансардни прозорци са труден за инсталиране елемент, но полезен. Те могат да имат различни форми, триъгълни, овални, те са поставени на височина 1 метър от пода, оборудвани с решетки, щори. Чрез тях е удобно да отидете на покрива за неговата проверка, поддръжка, проверка на комина, антената и други неща.

Устройство за покрив със студено таванско помещение

Парна бариера на таванския под на студен таван

Повечето скатни покриви у нас имат студен дизайн на тавана. Това име се дължи на температурата на въздуха на тавана, която не трябва да се различава много от температурата на въздуха извън къщата. При това разположение на таванското пространство се образува достатъчно голяма буферна въздушна зона, което дава възможност за ефективно регулиране на температурата в таванското помещение, ако е правилно подредено.

Студено строителство на таванско помещение

Когато строят покрива на къща, много хора мислят да направят студено таванско помещение или таванско помещение под него? Най-лесният начин да организирате покрив със студено таванско пространство. Изграждането на таванско помещение ще струва няколко пъти повече и ще изисква повече разходи за труд

... Въпреки това е неоспоримо, че таванското помещение значително ще разшири жилищното пространство.

Студените тавански покриви имат следните основни съставки в пая си

:

 1. покривно покритие;
 2. външни стени на тавана (приложимо за двускатни покриви с фронтони);
 3. изолирано припокриване между жилищните помещения и тавана.

Вентилацията се осигурява от стрехи и билни отвори. Въздухът, преминаващ през стрехите, се нарича захранващ въздух, а въздухът, излизащ през билото, се нарича отработен въздух. В допълнение, вентилацията може да се извърши чрез капандури на фронтоните или покривните склонове. Прозорците са оборудвани с решетки с жалузи за регулиране на интензивността на вентилацията.

Капандурите са поставени на противоположни склонове на покрива, така че да няма непроветрявани зони.

Капандурите могат да бъдат правоъгълни, триъгълни и полукръгли. Долната им част трябва да е на височина не повече от 0,8-1,0 м от пода на тавана в тавана, а горната част да не е по-ниска от 1,75 м от пода в тавана. Те могат да служат и като изход към покрива на къщата, за да се инспектират покривът, вентилацията и елементите на комина.

Парна и топлоизолация на студено таванско помещение

За покрив със студено таванско пространство е най-важно да сведете до минимум топлинните загуби през таванския етаж, доколкото е възможно.

... Както за дървени, така и за стоманобетонни подове, пароизолация е задължителна. Той се побира на самия под и предпазва изолацията от изпарения, които могат да кондензират в топлоизолатора, преминавайки през тавана на хола. Плочите и насипните материали могат да се използват като изолация. Тортата на тавана се състои от пароизолация, подови греди и изолация.

Следните видове топлоизолатори често се използват в тавана на тавана

:

 • плочи от експандиран полистирол и пяна;
 • дъски или постелки от минерална вата;
 • гранули от експандирана глина;
 • гориво или гранулирана шлака;
 • дървени стърготини с вар или глина;
 • пемза.

Дебелината на необходимия изолационен слой се избира в зависимост от очакваната зимна температура, като се използва таблицата по-долу.

Зимната температура се изчислява съгласно SNiP 2.01.01-82 (строителна климатология и геофизика) или се избира по региони на Руската федерация от съответните климатични карти.

Между изоставанията или гредите на тавана е положена изолация, а отгоре е направена дъска за тавански проходи. Дървените трупи обикновено са с дебелина 50 мм, а подовите дъски са с дебелина 25-35 мм.

За проветриви тавански помещения меките или полутвърди топлоизолационни материали се считат за най-оптимални.

Устройство за хидроизолация на тавана

Хидроизолацията на покриви със студено таванско помещение според много експерти е спорен въпрос. Някои казват, че хидроизолацията задължително трябва да присъства под покривния материал, а някой силно препоръчва да се откаже от нея. Много зависи от вида на покривния материал и ъгъла на наклона на покривните склонове.

Металните покриви са най-податливи на корозия поради възможни малки течове или конденз

.
Затова още веднъж обръщаме вашето внимание на факта, че вентилацията играе една от основните роли в борбата срещу образувания кондензат.
.

За плитки метални покриви експертите препоръчват да се монтират супердифузионни мембрани. Той ще предотврати навлизането на влага от външната страна на покрива при издухване на сняг или дъжд. Без значение колко добре е положен покривът, винаги има възможност за минимални течове. Ето защо, като платите малко, ще получите допълнителна защита срещу проникване на влага върху изолацията в тавана на студеното таванско помещение.

Възможните течове или конденз при влизане в хидрофобни нагреватели значително намаляват техните топлоизолационни свойства.

Ако например шисти се използват като покривен материал, тогава хидроизолацията може да бъде изоставена. На пазара се предлага и велпапе с антикондензационно покритие, което може да побере до 1 литър вода на 1 м2. От наша страна препоръчваме винаги да използвате хидроизолационни мембрани, защото това е най-евтиният и лесен допълнителен начин за защита на покрива ви от възможни течове.

.

При инсталиране на хидроизолационни мембрани се използва контрарешетка. Той изпълнява функцията на фиксираща шина и поради височината си осигурява необходимата хлабина за вентилация на подпокривното пространство. Устройството за обшивка на студения таван не се различава от изолираните покриви. Размерите на решетката и нейната стъпка определят вида на покрива, който ще се монтира.

Температурен диапазон на студеното таванско помещение

За да се предотврати образуването на лед и илюци на покрива, е необходимо да се поддържа правилен режим на температура и влажност на тавана. Ако дебелината на изолационния материал е недостатъчна, през пода възникват значителни топлинни загуби. Топлият въздух, загряващ покрива, причинява топене на сняг и образуване на лед. Избирайки подходящия слой изолация, това може да се избегне.

Тавански греди

Припокриването на тавана се извършва върху дървени греди след завършване на монтажа на носещите елементи. Това е най-лесният и оптимален начин за компетентно подреждане на техническата зона.

Конструкцията на таванския етаж обикновено е направена от дървени греди. Тези опорни елементи имат редица предимства:

 • максимално покритие 4,5 м между опорите;
 • леко тегло, натоварване на сградата, спестявания върху основата;
 • лекота на монтаж, без използване на подемно оборудване, кран;
 • наличност на дърво като евтин материал;
 • бързина в работата, възможност за инсталиране на тавански етаж за ден-два;
 • възможността за използване на всякакви звукоизолирани материали.

За производството на греди се използват иглолистни дървета, които са устойчиви на влага, гниене и гъбички.Напречното сечение на гредите за таванския под трябва да съответства на товара; трябва да се вземат предвид климатичните условия, дебелината на изолационния материал. Размерите на гредите са 150x200 мм, ако се очаква сериозно натоварване на таванския етаж. Например, планира се да се монтира резервоар за вода, трансформатор. При минимално натоварване се използват греди от 100х150 мм.

Желанието да се спестят пари и да се монтират греди 50х100 мм не предизвиква одобрение. Твърде значим елемент на къщата е таванският етаж, който осигурява топлоизолация, звукоизолация и надеждността на тавана. Качеството на припокриването гарантира спестяване на разходи за отопление и отопление.

Можете да изчислите броя на дървените греди на таванския етаж по този начин. Разделете дължината на стаята на 60-100cm (разстоянието между гредите), добавете 2 парчета към получената стойност, които ще се поберат на стените. Гредите трябва да се полагат върху носещи и външни стени.

Устройството на таванския етаж се извършва на няколко етапа, всеки от които определя качеството и надеждността на конструкцията. Работният алгоритъм изглежда така:

1. Подготовка. Необходимата дължина се отрязва, дървото се обработва със специално съединение, което предпазва от гниене, подуване и други проблеми, краищата на гредата се обвиват с покривен материал, след което завършеният елемент се издига нагоре.

2. Полагане по два начина:

 • без изпъкналост извън външните стени;
 • с освобождаване зад външните стени.

Необходимо е да се положи по дължината на правилното разстояние по отношение на други конструктивни елементи, като се взема предвид всеки метод на полагане:

 • максималната ширина на участъка не трябва да надвишава 4,5 метра;
 • дървеният материал се полага по краищата на стените, в някои случаи се използва Mauerlat - това е дебел дървен материал, фиксиран с дебели пирони или стоманени шипове в стените по периметъра;
 • покривният материал се полага под всеки лъчев слой, за да се осигури хидроизолация;
 • стъпката на дървените греди се избира от размерите на топлоизолационния материал.

3. Таванският под на дървени греди се извършва, като се вземе предвид подреждането на ролката, която е покритие от дъски, плочи. Между горната и долната ролка се поставят хидроизолация, пароизолация, изолация. Долната подова настилка е направена върху подпори, към които са прикрепени дъските, но е по-добре да се използват плочи, шперплатови листове с дебелина 15-20 мм. Закрепванията се извършват с самонарезни винтове с стъпка 10-15 мм, така че топлоизолационните материали да са здраво задържани.

За да монтирате най-трайната конструкция, трябва да натъпкате 50x50mm дървени пръти на дъното на всяка греда, те образуват перваз, върху който се поставят дъски или листове. Трябва да фиксирате ролката към решетките също с самонарезни винтове. Предимствата на този дизайн са изключителна надеждност, недостатъците ще се появят при довършването на таваните, върху които тези решетки ще трябва да бъдат ремонтирани, скрити. Такава конструкция трябва да бъде монтирана, ако се планира активното използване на тавана.

Подобни видеа:

4. Последният етап от монтажа на таванския под върху дървени греди е монтирането на пода, за който отгоре се зашиват дъски, действащи като под. За готовия под се използва плътно положена дъска с шпунтован канал.

Подът е монтиран на всички същите решетки, отгоре. Но преди да преминете към последния етап, трябва да направите:

 • полагане на мембранна пароизолация;
 • топлоизолация;
 • друг слой мембранна тъкан.

Готовата конструкция е важен елемент за покриване на покрива и цялата конструкция.

Стойността на пароизолация и методи за нейното инсталиране

Пароизолацията на таванския етаж осигурява безопасността на дървения под. Удължава живота на покрива, допринася за създаването на оптимален микроклимат в жилищните помещения, като отнема излишната влага и предотвратява загубата на топлина. Изборът на материал за пароизолация трябва да бъде внимателен, без намерение да се пестят пари.

Пароизолационният материал има различна странична структура. От едната страна има грапава повърхност, която абсорбира влагата, а другата страна с филм предотвратява проникването на влага в топлоизолационния слой.

Пароизолацията е положена, както вече е ясно, между тавана и изолацията в таванските етажи. Използвани материали:

 • полиетилен;
 • полипропилен.

Платната, подсилени със специална мрежа, могат да бъдат перфорирани. Можете също да използвате неперфориран филм, оставяйки празнини по време на монтажа. Подсиленият филм има метализирана повърхност. Филмът се разпространява по метализирана повърхност, за да отрази топлинните загуби.

Влакнестият слой абсорбира влагата и след това естествено се изпарява. Материалите са издръжливи и устойчиви на ултравиолетови лъчи.

Има и други материали за бариера срещу пара, които могат да се използват за оборудване на таванско припокриване с дървени греди с пароизолация. Това са лакове и мастики, асфалт, битум, битум-кукерсолни. Днес такива материали се използват рядко, като се предпочитат нетъкани платове от синтетичен произход. Това са така наречените "дихателни мембрани", способни да пропускат влага, въздух, многослойни, еднослойни, снабдени с алуминиево фолио.

Материалът се полага с припокриване на стената с 20 см, фиксиран с телбод, груба страна надолу.

Подобни видеа:

Парна бариера на таванския под на студен таван

Парна бариера на таванския под на студен таван

За да се намалят топлинните загуби чрез строителни конструкции, те са оборудвани със слой топлоизолация. Почти всички видове изолация трябва да бъдат защитени от проникването на атмосферна вода отвън и битови пари отвътре.

Пароизолацията не трябва да се пренебрегва, тъй като този компонент на изолационната система играе не по-малка роля от хидроизолацията. Особено важно е да се знае как е изградена пароизолация за таван в дървен под, тъй като по време на изграждането му се използват материали, които са изключително чувствителни към излишната вода.

Ролята на пароизолацията в строителството

Строителните конструкции отвътре са постоянно засегнати от потоци пара, отделяни по време на задължителни домакински работи, дишане на домакинството, извършване на хигиенни процедури и др. Проникването на вода, спряна във въздуха в системите, затварящи и изолиращи къщата, оказва негативно влияние върху техническите и експлоатационните им Имоти.

На повърхности, навлажнени с пара, колонии от гъби се утаяват с бързи темпове, което прави почти всички видове строителни материали неизползваеми с невероятна скорост. Дървените елементи изгниват и се срутват. Мократа изолация губи около половината от своите изолационни качества. съдържащата се в него вода значително увеличава топлопроводимостта.

Топъл въздух, наситен с вода, окачена в него, винаги се втурва там, където налягането и съдържанието на влага са по-ниски. В северните ни географски ширини през по-голямата част от годината параметрите на температурата и влажността на въздуха в сградите са значително по-високи, отколкото извън тях. Тази характеристика обяснява посоката на движение на въздухоносните маси, съдържащи пара, движещи се от помещенията към външната среда.

Преобладаващият обем пари, според собствената им физическа природа, е насочен нагоре, за да "избяга" в атмосферата чрез заграждащите системи. Най-активните въздушни течения, включващи пара, "атакуват" тавана, горния сегмент на стените и покривната конструкция. Те също трябва да бъдат силно защитени от проникването на вода във въздуха.

Процесът на преливане на въздушни маси в зони с по-ниско налягане и насищане на вода се нарича дифузия. В него няма нищо особено страшно, ако по време на строителството на строителни конструкции не са допуснати грешки. Влажният въздух просто няма да премине в дебелината на топлоизолационната торта или да се премести навън, без да навреди на конструкцията.

Ако обаче са били нарушени технологичните правила по време на строителството на къща с изолационни системи, водата ще се задържи в ограждащите конструкции. В най-добрия резултат резултатът ще бъде увеличена топлинна загуба, усещане за вечен студ и влага. В най-лошия случай предстои разрушаване или повреда на конструкции, диктуващи задължителния основен ремонт.

Парна защита на таванския етаж

Функцията на пароизолационния филм в топлоизолационната торта е да предотврати навлизането на въздушна вода в строителните конструкции. Това означава, че именно бариерата срещу пара трябва да спре изпарението, за да не го пропусне изобщо, или да намали до минималните стойности това, което е успяло да премине през него.

Вече разбрахме, че в нашите региони парата, заедно с въздушния поток, най-често се придвижва от сградите навън. Обратният ток е възможен само през летните горещини. Първият по пътя на влажния въздух трябва да бъде бариера срещу пара. Следователно той се полага отстрани на експлоатираните помещения пред топлоизолация.

Устройството на парна бариера на тавана се извършва, ако не трябва да отоплява тавана. В този случай изобщо няма смисъл да се изолира таванското пространство, защото изобщо няма да се използва или ще се използва като хладилен склад.

Вярно е, че все още е необходимо да се защитят материалите от облицовката на склоновете и рамката на гредите. От външни влияния се монтира хидроизолация, от образуването на конденз, който се получава поради разликата в температурите вътре и извън конструкцията, се подрежда вентилационна система.

Съгласно предписанията на строителните стандарти през зимата, температурата в студеното таванско помещение не трябва да надвишава на улицата с повече от 5 - 6 ° C. тип вентилация.

Това означава, че е необходимо да се осигури покривната конструкция с вентилационни отвори, капандури, аератори и др. Общата площ на вентилационните отвори, независимо от техния вид и предназначение, трябва да бъде средно 1/300 от подовата площ или хоризонтална проекция на покрива. Описаната мярка е напълно достатъчна за поддържане на баланса на температурата и влажността, зададен от строителните норми.

Специфичност на пароизолационното устройство

Като пароизолация за таванския под се използват материали с най-ниска паропропускливост. Тази характеристика показва способността за провеждане на изпаряване в определен обем на единица площ, посочен в mg / m2 на ден. Всички строителни материали го притежават в по-голяма или по-малка степен.

Въпреки способността на дървото да пропуска свободно пари, излишното излагане на влага е нежелателно. Естествената органична материя е нестабилна в линейни размери; тя се разширява при навлажняване. Естествено, това свойство обикновено се взема предвид от дизайнерите, но прекомерните движения на елементите на дървените конструкции не им носят полза, освен това те често водят до разпад.

За нормална работа на тавана, разположен под студено таванско помещение, е необходимо правилно позициониране на компонентите според способността им да пропускат овлажнен въздух. Първият трябва да бъде поставянето на компонента с минимална способност за провеждане на пара, след това с паропропускливост, по-голяма от предишната.

Следователно за парозащитното устройство обикновено се избират материали с паропропускливост, близка до нула или равна на фракции от една.

Имайте предвид, че тя може да бъде няколко десетки, но трябва да е по-малка от тази на топлоизолацията.

Дори като се вземе предвид факта, че дървото има доста висока способност да провежда пара, материалът за защитното устройство срещу него не трябва да позволява преминаването на повече от няколко десетки mg / m² пари на ден.

Схемата на изолирания дървен под, гледана отстрани на оборудваните помещения, трябва да изглежда така:

 • Парна изолация. Слой от пергамин, дифузионна мембрана, полипропилен или полиетиленов филм По време на строителството се полага на върха на тавана. При извършване на ремонт той се монтира на тавана отстрани на стаите, залепен или закрепен с ламели.
 • Топлоизолация. Слой, направен от запълване, ролка или плоча видове изолация. Най-често той запълва пространството между подовите греди, по-рядко се поставя отгоре на пода върху грубата настилка или замазка. Ако таванското помещение не трябва да се експлоатира, то топлоизолацията се полага без хидроизолация и защита от вятър.
 • Хидроизолация. Слой от дифузионна мембрана или перфориран полиетилен. Той се инсталира само в случай на експлоатация на тавана, той се побира под подовата настилка или подово покритие.

Ако използването на тавана не е планирано, тогава няма нужда от хидроизолационно устройство в горната част на изолационния слой. Прехвърля се в склоновете, където върши работата по защита на цялата покривна система от атмосферни води. Изолационният слой на пода също не се нуждае от вятърна защита, тъй като самата заграждаща конструкция предпазва от издухване на топлина от нейната дебелина.

За обслужване на покривната система са инсталирани стълби в неизползваното таванско помещение. Те се полагат директно върху трупите, ако се използва материал от плоча или ролка. Стълбите са инсталирани на краката, ако изолацията е образувана чрез запълване на експандирана глина. Нагревателите, свободно поставени на тавана, трябва периодично да се "разхлабват", така че изолационните свойства да не намаляват от слепването.

Технологични тънкости при полагане на бариера срещу пара

Пароизолационният слой под изолацията е положен под формата на палет с входа на вид брони по стените. Тези. така че тази бариера да е не само между припокриването и топлоизолацията, но и между изолацията и частите на стените в контакт с нея. Всяка греда или панелна стена е длъжна да покрива защитния материал.

Пароизолационният материал се полага на пода:

 • С огъване над всяка греда. Материалът „без смущения“ се полага в надлъжни ленти, перпендикулярни на гредите с вдлъбнатина в пространството между гредите. Изрязването на пароизолацията се извършва, като се вземе предвид това обстоятелство. Ако дължината на една лента не е достатъчна, панелите се залепват.
 • С опаковане от вътрешната страна на всяко отделение на панела на кутията се припокриват. Материалът се нарязва на парчета, съответстващи на размерите на дъската и височината на стените му.
 • С полагане върху груб под или със закрепване отвътре към тавана, ако изолацията се извършва с цел повишаване на изолационните свойства на конструкцията по време на периода на обновяване.

Независимо от схемата на припокриващото се устройство, пароизолацията за тавана под тавана в дървена къща трябва да образува непрекъснат килим, който не позволява на водата да премине през нея или да я проведе в минимален обем. За това листовете от рулонен материал се полагат с припокриване, посочено от производителя, чийто размер е посочен в инструкциите, и се залепват заедно с една или двустранна лента.

Източник: https://antei-remont.com/paroizolyatsiya-cherdachnogo-perekrytiya-holodnogo-cherdaka/

Изолация на таванския етаж

Топлоизолацията на таванския етаж, като се вземат предвид дървените греди, е важен етап, както по отношение на избора на материал, така и по отношение на монтажа. Правилният избор на материал за топлоизолация трябва да вземе предвид следните фактори:

 • цена;
 • наличност;
 • лекота на монтаж;
 • климатични условия;
 • екологичност;
 • Пожарна безопасност.

Не забравяйте за теглото на изолацията, за да не създавате излишен стрес за цялата конструкция на сградата.

На съвременния пазар на строителни материали има много предложения. Ето някои от най-популярните видове изолация:

 1. Експандирана глина, насипни материали, леко тегло, с високи топлинно спестяващи характеристики, ниска цена;
 2. Вермикулит, естествена насипна изолация със сходни характеристики;
 3. Перлит, свободно течаща изолация от естествен произход, която има приблизително еднаква топлопроводимост;
 4. Минерална вата, произведена на рула и плочи, изолация с ниска топлопроводимост, висока екологична ефективност. Прочетете повече в статията технологията за изолация на тавана с минерална вата;
 5. Стъклената вата, аналог на минералната вата от изкуствен произход, има по-висока химическа устойчивост в сравнение с минералната вата;
 6. Експандираният полистирол, произведен под формата на плочи, се страхува от гризачи, има доста ниски топлоизолационни свойства и ниска цена;
 7. Екструдираната полистиролова пяна, незапалима, има по-висока способност за спестяване на топлина от обикновената полистиролова пяна;
 8. Полиуретановата пяна, произведена в плочи, има отлична топлоустойчивост, когато се напръсква, създава непрекъснат защитен филм за топло и хидроизолация.
 9. Торфените плочи от мъх от естествен произход са устойчиви на влага, леки и имат отлична термична защита;
 10. Тръстика, най-практичният и евтин материал, с отлични характеристики, който може да бъде направен на ръка.

Ако дебелината на изолацията е по-висока от гредите, трябва да направите допълнително полагане на летвите, така че да се появи въздушна междина. Насипната изолация се разпределя равномерно между гредите, плочите се подреждат от край до край, без пролуки.

Хидроизолация на тавана

След като междинният пай е готов, подът е монтиран, трябва да помислите за хидроизолация на студеното таванско помещение. Някои съветват напълно да го изоставят, но все пак, няма да навреди да поставите слой хидроизолационен материал под покрива. За да се избегнат течове, кондензатът трябва да се монтира с дифузионни мембрани. Няма да има проникване на сняг, дъжд, които значително намаляват топлоизолационните свойства на тавана. Хидроизолацията е особено необходима, ако като покривен материал се използва велпапе.

Последни статии:

 • Диагонални подови плочки
  Полагане на плочки по пода по диагонал Дори сред професионалистите, полагане на стенни или подови плочки под ...
 • Всекидневна в тавана Дизайн на тавански етаж: 100+ снимки и решения Благодарение на популярните американски телевизионни сериали и филми, много хора мечтаеха за ...
 • Четки за четки за боядисване: техните видове и размери Много хора дори не подозират, че ...
 • Камина в стил хижа Стилът на хижа е синоним на топлина, комфорт и гостоприемство. Защо хората обичат хижите на планинарите? Преди всичко,…
Рейтинг
( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

Нагреватели

Фурни