Как правилно да стартирате отоплителната система в къщата: редът на работа


Отоплителните системи, внедрени в частното жилищно строителство, са представени в няколко опции.

Само като знаете как най-добре да направите отопление в частна къща сами и правилно, можете да получите висококачествена и трайна система с минимални инвестиции на време и пари.

Прочетете за повече подробности.

Принцип на действие

Отоплителната система работи с използване на топлоносител, нагрят до определени температурни показатели. Отоплението се извършва вътре в топлообменника, след което през тръбите охлаждащата течност достига до радиаторите, където се охлажда и в съответствие с цикличния процес отново се връща в котела.

 • В отворени системи изстискването на нагрятата охлаждаща течност от отоплителното тяло се извършва под въздействието на студена вода, поради което се наблюдава гравитационно разпределение през тръби и радиатори. Лекият въздух от системата се вкарва в разширителния резервоар, който е в състояние да поддържа стабилно ниво на налягане в отоплителната система.
 • Затворено или принудено системите се отличават с циркулация на охлаждащата течност с помощта на помпено оборудване. Стандартната помпа ви позволява да поддържате стабилно налягане в диапазона от една до три атмосфери.

Въпреки факта, че принудителният принцип на работа е по-обещаващ и лесен за поддръжка, днес такива отоплителни кръгове се използват по-рядко от проверените във времето отворени системи.

Настройка на отоплителната система

След като напълните системата, трябва да преминете през всички радиатори и да обезвъздушите въздуха през крановете на Маевски: отворете крана на Маевски, първо въздухът излиза, след това кранът „плюе“ с въздух и вода ... когато само водата е изтекла , това означава, че радиаторът е пълен с вода, ние затваряме крана на Маевски. И така нататък за всички радиатори.

Най-вероятно налягането ще спадне след манипулиране на радиаторите, така че зареждаме системата до работно налягане. Ако има втори етаж, изпускаме въздуха от радиаторите му по същия начин. И - захранваме системата до работно налягане.

Изсмукваме въздух от циркулационната помпа. Помпата има винт, трябва леко да се развие с отвертка с широк прорез. Първо, като от радиатори, ще излезе въздух, а след това тънка струя вода. След това затегнете винта. Проверете налягането, долейте отоплителна течност, ако е необходимо.

Важно! Преди да продължите, слушайте дали помпата работи. Случва се да не работи, защото роторът му се е влошил. Изключваме помпата и я фиксираме, за което е необходимо: 1) развийте винта в центъра на двигателя на помпата; 2) вътре, в края на ротора, има слот, поставете в него отвертка и завъртете ротора; 3) завийте винта на място. Нека отново включим помпата, тя просто трябва да работи сега.

За 10-15 минути. Освен това, след 1 ... 2 минути работа, отново развиваме винта на помпата, ако има вода, всичко е наред. Когато помпата е включена, ще чуете, че въздухът отново е излязъл от отворите за въздух, това също е нормално. И налягането ще спадне и ние ще захранваме системата до нужните ни 1,5 атм.

Докато помпата работи, минаваме през всички кранове на Маевски и проверяваме за липса на въздух в радиаторите. И отново доставяме системата на необходимото налягане.

Сега вярваме (засега вярваме само), че системата е напълно пълна с охлаждаща течност (но не сме много заблудени, въздухът може да напусне системата до 3 седмици и дори до месец, особено ако има вода- топъл под; въздухът ще излиза от самите топли подове през отворите за въздух на колекторите).

Компоненти

Основният компонент на отоплителната система на частна къща е отоплителният котел:

 • модели на твърдо гориво;
 • газови модели;
 • електрически модели;
 • модели на течно гориво.

отоплителен кръг
Схема на отоплителната система

Също така, за самоинсталация е необходимо да закупите допълнителни компоненти, които могат да бъдат представени от тръби и радиатори, циркулационна помпа, разширителен резервоар и охлаждаща течност, въздушен клапан и други устройства.

Особено внимание трябва да се обърне на избора на отоплителен котел, който може да се различава по мястото на монтажа, конструкцията на комина, вида на използваното гориво, броя на веригите, както и материалите на топлообменника.

Проверка на елементите на отоплителната система

Без правилното функциониране на всички възли на отоплителната система няма да е възможно да се стартира правилно. На първо място е необходимо да се провери работата на измервателните устройства - термометри и манометри.

Също така е необходимо да се провери функционирането на защитните елементи. Системата може да не се стартира, ако седалките на изпускателния клапан или отдушника не се движат поради варовик или ръжда. Поради тази причина всеки от тях се отваря ръчно.

Налягането на въздушната камера контролира разширителния резервоар, той трябва да надвишава номиналната стойност в системата с 5-7%. Ако конструкцията на резервоара позволява промяна на мембраната, тя трябва да бъде разглобена и проверена в какво състояние е тя.

Цената на услугата за пускане на система за топлоснабдяване в частно домакинство зависи от много фактори и се определя индивидуално.

 • Автор: Мария Сухоруких
 • Печат

Оценете статията:

 1. 5
 2. 4
 3. 3
 4. 2
 5. 1

(0 гласа, средно: 0 от 5)

Споделете с приятелите си!

Опции за циркулация на течности

Системите с опция за естествена циркулация не позволяват бързо и пълно отопление на големи площи, което се дължи на недостатъчната скорост на пренос на нагрятата охлаждаща течност през тръбопровода и радиаторите. Неправилното място за монтиране на разширителния резервоар може да доведе до замръзване на водата и влагата често причинява корозивни промени в металните компоненти.

Принудителната циркулация на охлаждащата течност ви позволява да оборудвате системата "топъл под" и също така се използва широко, ако е необходимо, за инсталиране на оборудване за непряко отопление.

принудителна отоплителна система
Схема на затворена еднотръбна отоплителна система

Освен всичко друго, със затворена система за циркулация на течности, помпеното оборудване и разширителният резервоар могат да бъдат компактно поставени вътре в едно помещение, което свежда до минимум риска от замръзване на охлаждащата течност.

Опцията за принудителна циркулация е най-предпочитана и позволява не само да контролира скоростта на движение на флуида през системата, но и да регулира температурата на нагряване с помощта на термостатични клапани.

Подготвителен етап

Като правило при топло време структурата на топлоснабдяването не се използва. Ето защо, преди да започнете отоплението в частна къща, трябва да се уверите в целостта и надеждността на нейните елементи и да извършите редица подготвителни работи. Преди да използвате затворена отоплителна система, трябва да определите отклонението на действителните й показатели от изчислените параметри.

Съгласно правилата, подготовката за отоплителния сезон се извършва в определена последователност. На първо място се извършва визуална проверка на комуникационното и отоплителното оборудване. За собственика на имота въпросът как да стартира радиатор не трябва да е на първо място. На първо място, той трябва да се увери, че няма механични повреди на корпуса на устройството и да провери надеждността на връзката му с тръбопровода.

Също така, преди да стартирате отоплителната система, се предприемат редица превантивни мерки:

 1. Проверка на състоянието на системата за димни газове. За да стартирате котела, в комина трябва да има достатъчно сила на теглене, за да се поддържа горенето.Поради тази причина вътрешните кухини се почистват от сажди и се проверява целостта на тръбата. В тухлена конструкция повредените елементи се подменят, ако е необходимо. Ръждата се отстранява върху поцинковани тръби, ако има такива.
 2. Визуална проверка на тръби. Без това е опасно стартирането на отоплителната система. Необходимо е да се установи колко плътни са тръбите, дали има пукнатини или забележими дефекти.
 3. Мониторинг на състоянието на батерията. Управляващата компания, преди да започне отоплението в жилищна сграда, трябва да предупреди наемателите за това и да провери целостта на радиаторите. Отделните устройства не трябва да се изключват от отоплителната мрежа. Когато пълните тръбопроводите, уверете се, че няма течове на охлаждаща течност.

Изборът на подходящо оборудване

При избора на оборудването, което ще се използва при подреждането на отоплителната система, трябва да се вземат предвид много фактори, включително площта на помещението, коефициента на топлопроводимост на стените и режима на работа.

Котли

Основните параметри на отоплителния котел са представени от неговата мощност и вида на използваното гориво:

 • За всеки 10 м2 отопляема площ в изолирана частна къща с височина на тавана не повече от три метра ще е необходима 1 kW мощност на котела. Ако е необходимо, можете да прибегнете до помощта на дизайнери, които извършват правилните изчисления на топлотехниката, като вземат предвид всички фактори на околната среда.
 • Горивото може да бъде течно или дизелово, както и представено от електричество, мрежа или бутилиран газ. Но най-широко разпространени са котлите на твърдо гориво, работещи на кокс, пелети, дърва или въглища.

Не по-малко важни критерии за подбор са материалът на производство, както и начинът на монтаж. Съвременните и много лесни за използване котли могат да бъдат монтирани на стена и на пода, едноконтурни и двуконтурни, енергонезависими и летливи, с принудително или естествено течение.

Тръбопровод

Решаващото значение за целостта на отоплителната система се дава на тръбопровода, който осигурява движението на охлаждащата течност и нейното доставяне към радиаторите. Тръбопроводът трябва да бъде възможно най-здрав и издръжлив и също така да има поддръжка.

пластмасови тръби
Оптималните топлинни условия се определят от херметичността и качеството на тръбопроводната система, поради което при избора на тръби трябва да обърнете внимание на следните параметри:

 • възможност за полагане и подреждане на тръби;
 • средна температура на охлаждащата течност;
 • индикатори за налягане вътре в тръбопроводната система;
 • конфигурация на отоплителната система.

Отоплителните тръбопроводи в частна къща могат да бъдат метални, пластмасови и металопластични. Първият вариант е представен от медни и стоманени тръби, но най-добре е да се използват поцинковани продукти, които са по-малко податливи на корозивни промени. Поцинковането може да бъде дифузионно или горещо.

Организацията на отоплителната система с естествена циркулация най-често се извършва с поцинкована, неръждаема стомана или стоманени тръби, спазвайки необходимите наклони. Най-модерната, удобна в експлоатация и поддръжка опция е използването на тръби на основата на подсилен полипропилен. Такива тръбопроводи могат да бъдат не само външни, но и вътрешни, поради високото качество и издръжливост на материала.

Ако в къщата освен стандартната отоплителна система има и топлинен акумулатор, отопляеми подове и басейн, тогава не можете да правите без хидравлична стрелка за отопление. Прочетете повече за функциите на тази система.

Как да конвертирате Gcal в kW и обратно, прочетете нататък. Формули и примери.

В случай на авария предпазният клапан в отоплителната система намалява налягането, за да предотврати пробив. Ще научите повече за това как работи такъв клапан от този материал.

Устройства за съхранение на топлина

Топлоакумулаторите осигуряват натрупването на топлинна енергия в процеса на нейното излишно генериране от източника, както и допълнително използване, ако е необходимо. Трябва да се отбележи, че устройствата за акумулиране на топлинна енергия са необходими само за котли, които работят в периодичен режим..

Такива устройства включват котли на въглища или дърва. Непрекъснато работещото оборудване, представено от газови или електрически модели, има непрекъснати системи за подаване на гориво, така че те не се нуждаят от акумулиране на топлина.

устройство за съхранение на топлина
Съхранение на топлина отвътре

Охлаждащата течност може да бъде представена не само от вода, но и от антифриз. За да се запази топлината, капацитетът на батерията трябва да бъде допълнително изолиран със слоеве висококачествен топлоизолатор и монтиран на топла основа. Запечатаният резервоар трябва да има чифт отвори за тръбни връзки.

Топлинният акумулатор е свързан към отоплителната система паралелно на котела с връзки за подаване и връщане. Предпоставка за правилна организация е използването на висококачествени клапани.

Въздушният вариант е стар доказан начин

Трябва да се отбележи, че той принадлежи към най-старите методи за отопление и е бил популярен дори преди нашата ера. Разбира се, през този период много се е променило и подобрило, но същността на метода остава същата. В този случай за отопление се използва топъл въздух, който се подава към къщата. Въздушните нагреватели действат като отоплителни устройства.

Въздушният вариант е стар доказан начин

Нагреватели за подаване на топъл въздух към къщата

Температурата на отоплението се регулира много лесно и можете да я направите минимална, например през деня или ако ще тръгнете за няколко дни, а когато се върнете, я увеличете до необходимите граници. Тази система е оптимална за райони с висока влажност, тъй като изсушава въздуха, но ако няма такава необходимост, просто трябва да я използвате заедно с овлажнители. В допълнение, по-сложните системи са оборудвани с йонизатори, пречистващи филтри и могат да доставят охладен въздух през горещото лято, като по този начин осигуряват най-благоприятния микроклимат през цялата година. Можете също така да комбинирате тази гледка с печка на дърва, толкова е лесно да отоплявате къщата, дори ако е имало повреда на централната система. И инсталирането на отопление от този вид няма да причини особени трудности.

Недостатъците са следните. Поради принудително течение, прахът от улицата може да проникне в стаята и филтрите бързо се запушват и трябва да бъдат заменени. Така че това отопление не е подходящо за жители на индустриални зони. Подгответе се за факта, че ако вентилаторът се повреди, къщата бързо ще се охлади. И ако въглеродният окис попадне в системата, той се разпространява много бързо в дома.

Изпълнение на произведения

Нивото на сложност на самоинсталирането на отоплителна система в частна къща директно зависи от много фактори, включително вида на тръбопровода и инсталацията на котела, както и начина на циркулация на охлаждащата течност.

Монтаж на котел

Първо е инсталиран отоплителният котел. За тази цел трябва да се монтира подложка от бетон или азбестоцимент. Най-лесният начин за монтиране на газови и електрически шарнирни модели. По правило такива устройства са оборудвани със специални крепежни елементи, предназначени за теглото и размерите на инсталираното отоплително оборудване.

котел на гориво
Мазутен котел в отоплителната система

Донякъде е по-трудно да инсталирате самостоятелно подов котел на твърдо гориво. Мястото, запазено за монтаж на такъв отоплителен котел, трябва да бъде запълнено със слой от стандартна бетонна замазка с дебелина най-малко сантиметър.

Завършената замазка и монтираната долна част на котела трябва да са в контакт възможно най-плътно и всички пропуски трябва да бъдат отстранени с помощта на специален топлоустойчив уплътнител.

Монтаж на отоплителни радиатори

отоплителна батерия
Преди да инсталирате, трябва да се уверите, че закупените модели отговарят на изискванията за безопасна работа на устройства:

 • биметалните радиатори са проектирани за 35 атм.;
 • стоманените радиатори са проектирани за 6-9 атмосфери;
 • чугунните радиатори са проектирани за 10-15 атм.;
 • алуминиевите радиатори са проектирани за 16 атм.

Необходимо е да започнете да инсталирате отоплителни радиатори, като инсталирате скоби, които са фиксирани с дюбели към стената. Най-добрият вариант за местоположението на нагревателя е инсталирането в перваза на прозореца, като се вземат предвид следните основни изисквания:

 • разстоянието на радиаторната батерия от вертикалната повърхност, представена от стената, е 2 см или малко повече;
 • разстоянието от перваза на прозореца и долната хоризонтална повърхност, представена от пода, е в рамките на 10-20 cm.

Повърхността е предварително маркирана за крепежни елементи в съответствие с нивото вертикално и хоризонтално. След това, в съответствие с вече направените маркировки, се монтират радиатори и се проверява липсата на всякакви склонове, които могат да възпрепятстват движението на топлоносителя.

Важно е да запомните, че за подреждането на отоплителна система в частна къща налягането от две или три атмосфери се счита за нормално, така че монтираният радиатор трябва лесно да издържа на такива натоварвания.

Заваряване на полипропиленови тръби

спояване на полипропиленови тръби
Полипропиленовите тръбопроводи са чудесни за самостоятелно изпълнение на отоплителна система в частна къща.

Те се отличават с дълъг експлоатационен живот, не подлежат на образуване на ръжда и гниене, леки са и могат да се монтират и на ръка, без участието на специалисти.

За да създадете отоплителна система, базирана на подсилен полипропилен, ще трябва да закупите фитинги, представени от ъгли, тройници, байпаси, адаптери и съединители.

Необходимо е да се заваряват полипропиленови тръбопроводи със специално устройство, наречено поялник или заваръчна машина. Двойка елементи се нагрява от инструмента до температура на топене, след което се комбинира в горещо състояние.

За висококачествено нагряване на вътрешната част се използва дорник, а външната повърхност се загрява с помощта на втулка. Ако заваряването или спояването се извършва правилно, тогава полученото съединение се характеризира с твърдост и висока надеждност.

Температурата на нагряване, необходима за запояване, се настройва на регулатора на заваръчната машина. Подсилените полипропиленови тръби се заваряват при температура от 260 ° C.

Дори ако искате да поверите инсталирането на отоплителни системи на специалист, трябва да знаете за някои от нюансите на устройството на отоплителната система.

На връзката ще намерите инструкции стъпка по стъпка за направата на термостат за отоплителна система.

Ако радиаторът не се загрява.

Ако водата излиза от радиатора, но радиаторът все още не се нагрява - каква е причината? В случай на неточна инсталация отломките могат да попаднат вътре в тръбите и да се натрупват на тънки места, например в клапани. Ще трябва да го почистим. Затваряме двата клапана на студен радиатор. Освобождаваме съединителните гайки на клапаните. Внимателно източваме водата от радиатора.

Ако налягането в системата работи, можете рязко да отворите клапана на захранващата тръба, докато отломките трябва да се извадят с поток вода. Връщаме радиатора на място, отваряме и двата клапана, отново отровяваме въздуха през крана на Маевски ... е, предполагам, всичко вече е достатъчно ясно. След такива манипулации трябва да се появят два положителни резултата:

1) затоплете всички радиатори;

2) имате навика да работите внимателно, не позволявайки отломки да попаднат в тръбите.

Също така: разликата между подаване и връщане за нормално работеща система е 15-20 градуса. Не повече. Но това също зависи от температурата на околната среда през периода на изстрелване. В студения сезон системата ще трябва да се "ускори", така да се каже.И има смисъл да се наблюдава разликата между подаване и връщане, когато температурата се установи в стаята.

Това е всичко, нищо сложно. Ако отоплителната система е сглобена правилно, тогава не трябва да има други проблеми и отоплителната система трябва да се стартира без никакви проблеми.

Дори незначителен ремонт на един от радиаторите или отоплителните тръби неизбежно е свързан с цялостно източване на охлаждащата течност от отоплителната система. След края на работата ще трябва да напълните веригата с вода. Възниква въпросът - как да стартираме отоплението правилно? Каква температура трябва да бъде водата, с каква скорост трябва да се пълни течността? Как да подготвим и промием домашна отоплителна мрежа? По-добре е работата да се извършва от майсторите - ще трябва да се вземат предвид много фактори.

Стартиране

На първия етап е задължително да се извърши визуална проверка на тръбопроводната система и отоплителните радиатори, както и да се провери комина. След това системата се напълва с охлаждаща течност през специален подраздел, който се намира в най-ниската точка.

За да се премахнат въздушните мехурчета от системата, крановете на Маевски се отварят.

По време на пълненето на системата с охлаждаща течност се извършва изпитване под налягане.

След като системата е напълно напълнена с охлаждаща течност, се извършват редица мерки:

 • клапанът в долната част на отоплителния котел се отваря;
 • проверяват се стойности на налягането, които не трябва да надвишават три атмосфери;
 • след нагряване на охлаждащата течност, гримовият клапан се отваря и въздушните брави се отстраняват с помощта на клапана на Маевски.

Отоплителните радиатори всъщност се стартират два пъти: по време на пълненето на системата с топлоносител и когато отоплителният котел е включен. Необходимо е да се контролира работата на отоплителната система по време на работа чрез периодична проверка на стойностите на таблото или чрез визуална проверка на всички възли.

Процедура преди стартиране на отоплителната система

Отворете клапана на разширителния резервоар.

Отворете крановете, които спират охлаждащата течност в подаването и се връщат от котела.

Важно! Изброените кранове трябва винаги да са отворени; след стартиране на системата е най-добре да махнете ръчните колела от тях напълно и да ги премахнете „на видно място“.

На предпазния блок изобщо не трябва да има кранове.

Отворете клапаните на всички радиатори. И затворете крановете на Маевски.

Ако отоплителната система е с колектори, отворете крановете и на колекторите (на подаването и връщането, а не тези за изграждане и източване на системата).

Ако има автоматични отвори за въздух, проверете дали са отворени: върху тях има черна капачка, тя трябва да се развие, за да може въздухът да излезе.

Характеристики на отоплението на водата

Днес могат да се разграничат две големи групи отопление с топла вода, това са двутръбни и еднотръбни конструкции. При втория вариант трябва да се отбележи, че той е по-евтин и по-опростен. Доста добро решение би било да се инсталира това в едноетажна къща, но в случай на доста големи площи, по-специално няколко етажа, двутръбната отоплителна система би била най-подходящият вариант.

избор на отоплителна система
В зависимост от избора на отоплителната система зависи отоплението на батериите

Как да изберем правилните отоплителни радиатори за частна къща?

Батериите са от следните видове:

 • излято желязо;
 • алуминий;
 • стомана;
 • биметални.

Чугунът, поради голямото си тегло и малка отоплителна площ, постепенно се заменя с биметални радиатори, чийто експлоатационен живот е 50 години. Те се състоят от вътрешна стомана и външен алуминиев пълнеж.

Една секция може да отоплява 2 м2 пространство в една стая. По този начин за стая с площ от 20 м2 трябва да закупите 10 секции. Броят на радиаторите от алуминиева стомана или чугун се изчислява по същия принцип.

За да изчислите броя на тръбите за частна отоплителна система, трябва да начертаете мащабна диаграма. Приложете към него всички батерии и тръбопроводи.Така е по-лесно да се преброи броят на тройниците, ъглите, възвратните клапани, термостати, клапани.

Отопление на частна къща със собствените си ръце

Отдавна отминаха дните, когато само печка можеше да отоплява частна къща. Липсата на топла вода в голям обем, необходимостта от нагряване на печката и поддържане на огъня в нея малко допринесоха за живота извън границите на града. Всъщност следователно мнозина се стремяха да се преместят в удобни високи сгради, където отоплението и водоснабдяването бяха централизирани.

Днес много се е променило - изобилието и изборът на модерно отоплително оборудване е позволено да се прави домашно отопление

сами, дори без участието на професионалисти. Сега, напротив, животът в вили се счита за приоритет, тъй като топлата вода е достъпна целогодишно и топлоснабдяването винаги може да бъде включено, без да се чака решението на жилищните и комуналните услуги.

Общо се отделят 3 основни енергийни носителя - газ, твърдо гориво и електричество. Ще ви разкажем за всеки от тях, както и как правилно да прокарате котела и да осигурите подаване на топлина към различни възли, в тази публикация.

Няма да е възможно да се купи напълно отоплителна система във всеки магазин. Можете да вземете някои части и да ги съберете в система, можете да закупите материали и да направите котела и тръбите напълно със собствените си ръце. Няма значение по какъв начин сте решили да отидете, първо трябва да вземете решение за следните параметри:

 • какъв вид гориво трябва да се използва;
 • кое гориво е икономически по-разумно.

Тръбни материали

Тръбни материали

Системата за отопление с топла вода използва тръби, изработени от различни материали: метал, поцинкована, от от неръждаема стомана, мед, полимер (металопластика, полиетилен, полипропилен, подсилен с алуминий). Нека да поговорим за основните категории по-подробно.

Метали

Метални тръби за отопление

Метални тръби не са лишени от съществени липса Има лоша устойчивост на корозия. От друга страна, неръждаемите и поцинкованите материали са много устойчиви на образуване на ръжда и са монтирани върху резбови връзки.

Когато полагате тръбопровод от стомана, ще ви трябва квалификация и трудов опит... Но сега, с появата на металопластични и полипропиленови продукти, остарелите вече не се използват толкова често.

Мед

Медни тръби за отопление

Медни тръби работят при много високи температури и високо налягане, те са издръжливи и надеждни.

Монтират се медни тръби спояване с висока температура, спойка със съдържание на сребро. Те могат да бъдат замаскирани в стените на сградата при извършване на довършителни работи. Работата с материали изисква висок професионализъм... Медта обикновено се използва в строителството от висок клас, защото е скъпа.

Полимери

Полимерни тръби за отопление

Полимер (полипропиленови, полиетиленови) тръби са удобни и лесни за инсталиране. Те са трайни, устойчиви на корозия, имат гладка вътрешна повърхност, така че върху нея не се отлагат минерални солни отлагания.

Металопластика

Подсилени пластмасови отоплителни тръби

Усилени пластмасови тръби се състоят от слой алуминий и два слоя пластмаса - вътрешен и външен. Те се монтират с помощта резбови връзки без заваряване, или върху връзки за преса, което значително намалява цената на инсталацията. Но има значително недостатък - висок коефициент на топлинно разширение.

С прости думи - ако отдавна сте в тръбата само топла водаи след това се свързва студ, след това връзки може да тече.

Следователно нежелателно дори временно изключете котела по време на отоплителния сезон и размразявайте отоплителната система, тъй като това може да повреди тръбопроводите. Друг причина за теч - когато тръбата е огъната под остър или дори прав ъгъл, алуминиевият слой може да се напука.

Избор на инсталация за отоплителен котел

Изборът на котел също играе ключова роля.Трябва да избирате между електрически, газови котли, конструкции, работещи на течни или твърди горива.

Най-често се инсталират газови котли. На първо място, за да спестите пари и поради лекотата на използване.

Случва се да правят електрическо отопление със собствените си ръце. В този случай средствата ще трябва да се изразходват много повече, но ползата се вижда в непрекъснатото снабдяване с електричество и в отсъствието на необходимост от постоянно снабдяване с гориво.


 • Монтаж на отоплителни тръби: методи за окабеляване и правила за поставяне на отоплителната система (125 снимки)

 • Отопление в двуетажна къща: проекти, схеми и отоплителни системи със собствените си ръце (125 снимки и видеоклипове)

 • Домашни отоплителни котли - най-добрите проекти и стъпка по стъпка майсторски клас за изграждане на отоплителни котли със собствените си ръце (135 снимки)

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни