Долно запълване на отоплителната система в жилищна сграда


Сърцето на системата за топлоснабдяване е асансьорната единица

Днес трябва да разберем как е подредено водоснабдяването и отоплението на жилищна сграда. Обектът на изследването ще бъде най-популярният в построените от Съветския съюз къщи, които съставляват над 90% от жилищния фонд на нашата безгранична и огромна, отворена верига за топлоснабдяване с отвеждане на топла вода за домакинствата директно от отоплителната мрежа.

Как работи

Първо, малко обща информация.

Топлоснабдяването и отоплението на жилищна сграда започва с въвеждането на отоплителната мрежа в къщата. Чрез основата се стартират две линии от най-близката топлинна камера - подаване (през което индустриалната вода, тя също е топлоносител, влиза в сградата) и връщане (водата, съответно, се връща в когенерацията или котелната централа, отделяйки топлина ).

В термичната камера на входа на къщата (като опция - на груповия вход на няколко къщи, разположени в непосредствена близост една до друга) има прекъсващи клапани или кранове.


Топлинна камера на етапа на монтаж

Топлинната точка, известна още като асансьорна единица, съчетава няколко функции:

 • Осигурява минимална температурна разлика между подаването и връщането на отоплителната система;

Справка: горният пик на температурата на подаване е 150 градуса, докато, съгласно температурния график, възвратният поток трябва да се върне към когенерационната централа, охладена до 70 ° С. Подобна разлика обаче би означавала изключително неравномерно нагряване на отоплителните уреди, следователно водата от асансьора навлиза в отоплителния кръг с по-умерена температура - до 95 градуса.


Графика на температурата на захранващите и връщащите линии на отоплителната мрежа в зависимост от външната температура

 • Организира подаването на топла вода към системата за водоснабдяване и нейното спиране в мащаб на къщата в случай на аварии и текущи ремонти;
 • Позволява ви да спрете и нулирате отоплителната система;
 • Позволява ви да правите контролни измервания на температурата и налягането;
 • Осигурява почистване на охлаждащата течност и водата за подаване на топла вода от големи замърсители.

Отоплителната система може да бъде организирана:

 1. С горно пълнене: пълненето на доставката се извършва на тавана или техническия етаж под покрива на къщата, а връщащото пълнене се намира в мазето или под земята. Всеки щранг за отопление се изключва независимо от останалите чрез два крана в горната и долната част на къщата;


Горно пълнене: отоплението се разпределя на тавана

Любопитно е: има и обратна схема - с хранене в мазето и изливане на връщането на тавана. Той обаче е много по-малко популярен и, доколкото авторът знае, се използва главно в малки сгради със собствени котелни помещения.

 1. С долно пълнене: подаването и връщането се отглеждат в мазето; нагревателните щрангове са свързани към пълнежа на свой ред и са свързани по двойки чрез джъмпери на последния етаж или тавана. Всеки джъмпер е снабден с отвор за въздух (клапан на Маевски или конвенционален клапан) за обезвъздушаване на въздушната ключалка.

Системата за БГВ в сгради, построени през 70-те години и в по-стари къщи, обикновено е задънена улица - напълно идентична със системата за водоснабдяване със студена вода. От практическа гледна точка това означава, че горещата вода трябва да се източва дълго време по време на изтеглянето, преди да се нагрее, а релсите за отопляеми кърпи, монтирани на тръбите за подаване на топла вода, се загряват само при изтегляне на вода.


Тупикова система за БГВ: водата трябва да се източва дълго време, преди да се загрее

В по-новите сгради водоснабдяването и отоплението на жилищна сграда функционират според общия принцип - водата циркулира непрекъснато през веригите, осигурявайки постоянна температура на отопляемите релси за кърпи и моментно нагряване на водата по време на парсинга.

За да научите повече за това как е подредена системата за отопление и водоснабдяване на жилищни сгради, видеото в тази статия ще ви помогне.

Елементите

Сега нека преминем към подробно запознаване с възлите на системите, които осигуряват водоснабдяване и отопление в апартаментите.

Асансьорна единица

Сърцето му е водоструен асансьор, в смесителната камера на който по-гореща и по-високо налягане вода от подаването се впръсква през дюза в относително студената вода от връщането. В същото време тя включва част от охлаждащата течност от връщащия тръбопровод, влизаща през всмукателната система (джъмпер между подаването и връщането) в рециркулацията.


Посока на циркулацията на водата през асансьорната единица

В същото време налягането в различни точки на асансьорния блок се разпределя по следния начин:

 • Хранене до асансьора - 6-7 kgf / cm2;
 • Обратен поток - 3-4 kgf / cm2;
 • Сместа (на захранващата линия след асансьора) е с 0,2 kgf / cm2 по-висока от тази на връщащата линия.

Нека отново подчертаем: цялата охлаждаща течност в отоплителния кръг задейства разлика от само 1/5 от атмосферата, съответстваща на налягане (прочетено - височината на водния стълб) от 2 метра. Това обяснява относително бавната циркулация на охлаждащата течност, отсъствието на хидравличен шум в радиаторите и относително голямата (15-25 градуса) температурна разлика между радиаторите в къщата.


Налягането на сместа е почти същото като налягането на връщане

В къщата може да има няколко възли на асансьора; обаче обикновено само един от тях е снабден с връзки за топла вода. Тръбите на задънената система се намират на подаването и връщането към асансьора и смукателя и са свързани към общия пълнеж. В същото време само една от връзките е отворена: в противен случай байпасът, създаден от тях между подаването и връщането, ще погаси разликата, необходима за работата на асансьора.


Най-простият асансьор със задънена система за БГВ

БГВ с рециркулация изисква окабеляване на две дозатори около къщата.

В асансьорната единица те могат да бъдат свързани по три начина:

 • От доставка до връщане. Водният поток през системата за гореща вода е ограничен от шайба (стоманена палачинка с отвор с фиксиран диаметър), монтирана на един от фланците на връзката на връщащата линия;
 • От сервиране на сервиране. На захранващата линия до асансьора са монтирани две връзки. Между тях върху фланеца е поставена задържаща шайба с диаметър на отвора с 1 mm по-голям от диаметъра на дюзата на асансьора;

Забележка: шайбата създава минимален спад на налягането между крановете, с малък или никакъв ефект върху работата на асансьора с водна струя.

 • От връщане към връщане. Устройството за свързване и шайбите са същите като в предишния случай, но на връщащия тръбопровод.

Моля, обърнете внимание: БГВ преминава към връщащата тръба, когато температурата на подаване достигне 80 градуса по Целзий. Текущата температура на SNiP на гореща вода, подавана от отворена отоплителна система, е ограничена до 75 ° C.

В допълнение към асансьора и връзките с топла вода, асансьорният блок включва:

 1. Калоуловители (винаги на входа за подаване, по желание при връщане) с промивни клапани;


Изключете захранването на асансьорния блок

 1. Регулиращи клапани за измерване на налягане. Те могат да бъдат оборудвани с манометри, но ако асансьорният блок е разположен в сутерена с икономическа цел, манометрите често се отстраняват, за да се избегне кражба;


Постоянно монтирани манометри

 1. Маслени джобове за измерване на температура;
 2. Разтоварването на отоплителната система. Те се отварят към пода на подстанцията или, което е много по-разумно, към канализацията. Изхвърлянията ви позволяват напълно да източите отоплителните и водоснабдителните системи на жилищните сгради. Освен това те се използват за ежегодно хидропневматично промиване на отоплението;


Веднъж годишно отоплителната система се промива с компресор

 1. Задвижващи кранове или сферични кранове на входа на асансьорния блок, за отопление след асансьора и при всички връзки за топла вода.По желание в подстанцията могат да присъстват междинни клапани, позволяващи например да се източи асансьорът, за да се демонтира дюзата, без да се изключва подаването на топла вода.

Отоплителни разливи

Ако схемата за отопление и водоснабдяване за жилищна сграда се изпълнява с нагревателни чучури в мазето, те се монтират хоризонтално, без наклони. Типичните диаметри на пълнежа са 32 - 50 mm. Щангите са свързани чрез заваряване, по-рядко чрез резбови връзки, върху тройници.


Долен изход за отопление: по периметъра на къщата в мазето са положени две тръби

Любопитно е: в къщите от сталинската конструкция поцинковането масово се използва за отопление. Заваряването е противопоказано за поцинкована стомана, тъй като антикорозионното покритие неизбежно изгаря в областта на шева. Следователно всички елементи на отоплителната система бяха монтирани само върху резбите.


Отопление в stalinka: всички връзки са с резба

В случай на горно пълнене, захранването в тавана на къщата се полага с постоянен наклон. Разширителен резервоар с предпазен клапан е монтиран в горната точка на пълнене на захранването.

Каква е разликата в инсталацията? С реда на стартиране на отоплителните системи.

В първия случай, когато изхвърлената верига се стартира, тя се дестилира до сметище, за да изгони максималното количество въздух от щранговете; след това въздушните брави от останалите студени щрангове се отвеждат през крановете на Маевски във всяка преграда. Той е дълъг, неудобен и често се свързва с търсенето на отсъстващите наематели на горните етажи.


За да започне отоплението, въздухът трябва да се отвежда във всеки апартамент на последния етаж.

Но инструкциите за стартиране на къща за пълнене са много по-прости от примера:

 1. Напълнете отоплителния кръг чрез бавно отваряне на вентилите на къщата (отопление) на връщането и захранването;
 2. Качете се на тавана и изпускайте въздух през отвора на разширителния резервоар. Поради наклона на запълването на захранването, той ще бъде изместен от вода точно там.


Разширителният резервоар и отдушникът са разположени в горната точка на пълнене на захранването

Отоплителни щрангове

Типичният диаметър на отоплителните тръби е 20-25 мм.


Стоманени тръби за отопление. Размер - DN 20

Нека изясним: стоманените тръби, които се използват за монтиране на отопление и водоснабдяване на жилищни сгради, са обозначени с условен проход (DU или DN). Той посочва възможността за свързване на тръбопровода към тръбна резба със съответния размер и приблизително съответства на вътрешния му диаметър.

Щранговете влизат във връзките към отоплителното устройство; между връзките байпасният джъмпер обикновено е монтиран по същия начин като щранг или стъпка по-малка. Байпасът осигурява циркулация в щранга с напълно или частично затворени спирателни и контролни кранове на връзките (дросели, термични глави, сферични или трипътни запушалки).


Трипътен клапан за регулиране на топлопредаването на чугунната батерия

При долното пълнене между сдвоените щрангове се поставя джъмпер:

 • На нивото на горния колектор на отоплителни радиатори;


Loopback на сдвоени отоплителни тръби на горния етаж

 • Под тавана на апартамента на последния етаж;
 • На тавана.

Пълнене с топла вода

Диаметърът на чучурите за подаване на топла вода варира от 25 до 100 mm. Пълнители с напречно сечение от 50 mm или повече могат да бъдат намерени главно в къщи, построени преди 80-те години на миналия век: те са проектирани с надбавка за обрастване на стоманени водопроводи с ръжда и варови отлагания.

В по-късните сгради диаметрите бяха избрани без резерв, като се вземе предвид прогнозният експлоатационен живот на черната стомана на водоснабдяването от 15 години.


Пълнене на топла вода и отопляеми релси за кърпи в мазето на Хрушчов

Пълненето на водоснабдителни системи се полага само в мазето или подовото покритие.

Функционалността на две пълнители с топла вода в рециркулационна система може да бъде:

 1. Идентични (щрангове за топла вода с точки на оттичане и релси за отопление на кърпи са прикрепени към двете бутилки);


Към сдвоените щрангове са свързани както точките на изтегляне, така и подгряващите релси за кърпи

 1. Отделно (подаването на захранването е свързано с щрангове, върху които са монтирани точките на водоприемника, а щранговете с нагрети релси за кърпи са свързани към изливането на връщащата). По-рядко група щрангове със смесители и сушилни за кърпи се комбинират с единичен празен ход (без прикачени устройства).

Любопитно: до 7 щранга с гореща вода могат да се комбинират в групи. В практиката на автора щранговете обикновено се комбинират в групи, общи за отделен апартамент или за вход.

Щрангове за БГВ

Типичните диаметри (DU) на щранговете за гореща вода са 20-32 мм.

Те могат да бъдат инсталирани в апартаменти:

КартинаМестоположение на щрангове за топла вода


Съветска класика: щрангове в нишата зад тоалетната

В нишата на банята (отворена или затворена).


На входа на тоалетната са монтирани щандове за водоснабдяване

На входа на тоалетната или банята.


Затворена ниша с щрангове в кухнята

В кухненска ниша (кухненски щранг за гореща вода с базирано на апартамент свързване на щрангове в циркулационна верига)

Свързването на модерни релси за отопляеми кърпи в циркулационните вериги на водоснабдяването с топла вода се извършва в прекъсването на щранга и осигурява тяхното постоянно нагряване.

Полезно: когато инсталирате нагревател за кърпи със собствените си ръце, по-добре е да го свържете не към прекъсването на щранга, а успоредно на него. Спирателните клапани са монтирани на входа и изхода на сушилнята. Такава схема ще ви помогне да изключите отоплението в летните горещини.


Свързване на нагревател за кърпи със спирателни кранове и байпас

Стартиране на отоплението в многоетажна сграда

Ефективността на отоплителната система зависи не само от нейните конструктивни характеристики, но и от правилното стартиране. Неравномерното нагряване на отделни подове или щрангове, вентилационни отвори, масивни течове са често срещани последици от невниманието на ключар към правилата за стартиране.

За да започнете правилно отоплението в жилищна сграда, трябва да се придържате към следния ред:

 1. Извършете предварително изпитване под налягане - хидравлично изпитване на системата за нейната плътност и цялост.
 2. Извършете плавно стартиране на охлаждащата течност по вътрешната линия. Циркулационните помпи се стартират с минимална скорост, така че водата бавно да изпълва системата.
 3. Напълнете тръбопровода през връщащата линия, за да намалите ненужното напрежение върху старите радиатори и да изтласкате въздуха от системата.
 4. Обезвъздушете останалия въздух във високите точки на системата през въздушните клапани.
 5. Когато отоплението се доставя в апартаментите, трябва да проверите степента на отопление и работата на всички радиатори в къщата. Ако жителите не се оплакват, батериите се загряват, няма течове, отоплителните и циркулационните помпи се стартират с необходимата мощност.

Плащане

Накрая ще отговорим на няколко въпроса, по един или друг начин, свързани с нарастващите тарифи за топлина и топла вода всяка година.

Как се изчислява плащането за отопление и водоснабдяване?

Ключовият параметър при изчисляване на плащането за отопление е количеството топлина, използвано за поддържане на комфортна температура в апартамент или за загряване на вода. Цената на топлинната енергия за 2017 г. е 1000 - 1800 рубли за гигакалория, в зависимост от региона.


Полезни ставки за 2020 г. за град Бердск

Въпреки това, топломерите далеч не са във всички апартаменти, така че разписките често включват:

 • Фиксирано плащане за отопление на квадратен метър (изчислява се като произведение на стандарта за потребление на топлина за даден регион и цената на единица топлинна енергия);


Опростена схема: разходите за отопление се изчисляват от кадрите на отопляемата площ

 • Цената на кубичен метър топла вода, като се вземе предвид брояча (90-170 рубли на кубичен метър).

Как можете да спестите от отопление?

За да намалите разходите, трябва:

 1. Инсталирайте устройства за измерване на топлината на всеки радиатор;
 2. Монтирайте дросели или термоглави на връзките, за да ограничите потока на охлаждащата течност през нагревателя.


На снимката - секционен радиатор с топломер и термостатична глава, регулираща захранващата линия

Може ли да се използва топла вода за отопление на апартамент?

Технически, да. За да направите това, достатъчно е да оформите затворен отоплителен кръг (например най-простият еднотръбен Ленинград) и да го свържете към процепа в щранга на горещата вода. Тъй като на щранга няма измервателни уреди, получената по този начин топлина ще бъде абсолютно безплатна за вас.


Най-простата отоплителна система - Ленинград

Но:

 • Всяка промяна в конфигурацията на комуналните услуги изисква одобрение от жилищната организация, а в случай на топлоснабдяване и отопление - от доставчиците на услуги. Разбира се, никоя от организациите няма да даде разрешение за такава промяна в схемата за топлоснабдяване;
 • Некоординираното препланиране на комуникациите е административно нарушение и се наказва с глоба с цел възстановяване на първоначалната конфигурация за ваша сметка;


Жилищният кодекс разглежда некоординираното преустройство на комуникациите като административно нарушение

 • И накрая, основното нещо: можете да изключите от системата за отопление само чрез вход или къща, с предоставяне на план за алтернативна схема за отопление и споразумение с доставчици на електричество или газ (алтернативни източници на топлина). Без официалното прекратяване на отоплителната услуга, вие ще продължите да получавате сметки, от които искате да се отървете.


За да спрете да плащате за услуги за централно отопление, трябва да отрежете отоплителните устройства от отоплителните тръби и да изготвите сертификат за спиране с представителите на обитателите

Характеристики на отоплителната система на жилищни сгради

При оборудването на отоплението в многоетажни сгради е задължително да се спазват изискванията, установени от нормативни документи, които включват SNiP и GOST. Тези документи показват, че отоплителната конструкция трябва да осигурява постоянна температура в апартаментите в диапазона от 20-22 градуса, а влажността трябва да варира от 30 до 45 процента.

Въпреки съществуването на норми, много къщи, особено сред старите, не отговарят на тези показатели. Ако случаят е такъв, на първо място трябва да започнете да инсталирате топлоизолация и да смените отоплителните устройства и едва след това да се свържете с фирмата за топлоснабдяване. Отоплението на триетажна къща, диаграмата на която е показана на снимката, може да бъде посочено като пример за добра схема на отопление.

За постигане на необходимите параметри се използва сложен дизайн, който изисква висококачествено оборудване. Когато създават проект за отоплителна система за жилищна сграда, специалистите използват всичките си знания, за да постигнат равномерно разпределение на топлината във всички секции на отоплителната мрежа и да създадат съпоставим натиск върху всеки слой от сградата. Един от неразделните елементи на работата на такава конструкция е работата върху прегрята охлаждаща течност, която предвижда схема за отопление на триетажна сграда или други високи сгради.

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни