Всички думи (анаграми), които могат да се образуват от думата "торфен брикет"


Какво е специалното?

брикети за отопление ревюта

Брикетите са екологично чист вид гориво, защото се произвежда без добавяне на различни химикали и лепила. Естествена основа и допринася за широкото разпространение на този материал. Вторият важен момент е, че при изгаряне на брикети не се отделят вредни вещества, които могат да повлияят на състоянието на човека и природата като цяло.

Поради ниското им съдържание на сяра, изгарянето на биомаса не генерира замърсители. Брикетите за отопление получиха добри отзиви и поради факта, че са лесни за запалване, те изгарят дълго време (два пъти по-дълго от дървото).

Трето, много по-лесно и безопасно е да подавате такъв материал в горивната камера, отколкото да използвате небрикетирани отпадъци. Четвърто, при горенето не се образуват искри, което също показва високо ниво на безопасност.

Консумацията на брикети за отопление е малка, което означава, че можете да спестите от енергийни разходи. Така че, поради по-голямата ефективност на изгаряне в пещта на котела, се образува много малко пепел и тя може да се използва като калиев тор. Освен това брикетите няма да се възпламенят спонтанно при високи температури, тъй като в тях няма скрити пори.

Индустриални модели

Индустриалният котел, работещ на торфени брикети, се характеризира с по-висока ефективност и по-високо ниво на автоматизация на горивните процеси. Обръща се голямо внимание на експлоатационната безопасност. Обикновено промишлените котли имат многостепенна защита срещу прегряване и неочаквани пожари.

котел на твърдо гориво Proton KVu-1,5AMT с автоматично зареждане

Разликите между тези единици са както следва:

 1. На пазара се пускат нови индустриални котли на твърдо гориво с интегрирана автоматизация за зареждане с гориво.
 2. Пещта е свързана с лентов или шнеков транспортьор. Торфът се подава от механизирани ниши, като често се подлага на първоначална подготовка в автоматичен режим.
 3. Сега за системата за отстраняване на пепелта. Домашните котли с дълго изгаряне на торф имат решетка със специални отвори за почистване. Четка под формата на кука се избутва през тези отвори в пещта и остатъците от пепел се отстраняват ръчно. Индустриалните торфени котли имат система за самопочистване и подвижни решетки. Когато горивото гори, решетките се обръщат от време на време и по този начин изхвърлят сажди в пепелника. Освен това има функция на пневматична система за самопочистване.
 4. Топлообменникът тук е ниша, през която се простират много тръби с топлоносител, движещ се по тях. Използва се двупосочна, както и трипосочна система за акумулиране на топлина от димни газове. Има промишлени котли, които функционират както за нагряване на охлаждащата течност, така и за производство на пара.

Сега все по-често можете да намерите автоматизацията на подаването и почистването на котела и в домакински модели.

Торфени брикети

торфени брикети за отопление мнения

Торфените брикети за отопление получават многобройни и добри отзиви. За тяхното създаване се използва изсушен и компресиран торф. Производственият процес включва сушене и пресоване под високо налягане. В резултат на това суровината се компресира в малки брикети, които са лесни за транспортиране и съхранение. Можете да използвате такова гориво при отопление на къща с печки, котли, камини, както и за запалване на огън.

Цени за нашите продукти и доставка

ви кани да купите торфени брикети в Москва и Московска област. Изпълняваме дейности по производство и продажба на различни отоплителни материали от 2004 г., като внасяме топлина и уют във вашите домове.Нашата компания не преувеличава цените на торфените брикети за отопление, предлагайки лоялна и атрактивна цена.

Торфените брикети са опаковани в п / проп. торби от 25 кг

Доставката от 1 до 5 тона се заплаща отделно

цена втриване / тон Обхват на доставка
1250 rub / чантапо-малко от 500 кг
29000 руб / тонповече от 0,5 тона.
3по договаряне20 тона

Закупувайки нашите продукти, вие получавате високо професионална услуга, защото ние се грижим за интересите на нашите клиенти и сме добре запознати с пазара на отоплителни суровини. Произведените от нашата компания торфени брикети, чиято цена е посочена в съответната таблица на този раздел, са с безупречно качество и отговарят на всички изисквания и стандарти, наложени им.

доставя торфени брикети в цяла Москва и Московска област, използвайки собствени превозни средства, благодарение на които можете значително да спестите пари, като изберете тази услуга. Има и опция за самостоятелна доставка на поръчани продукти.

Торфени брикети, които е много по-изгодно да купувате от нас, отколкото от други компании, могат да бъдат поръчани, като се свържете със специалистите на контактите, посочени на уебсайта.

Положителни свойства на торфените брикети

Торфените брикети за отопление, отзивите за които са предимно положителни, имат следните предимства.

 1. Високо разсейване на топлината.
 2. Дълго изгаряне.
 3. Лесна употреба, тъй като продуктът е готов за употреба.
 4. Пепелта, която се образува след изгарянето, може да се използва като фосфорен или варов тор.

Торфените брикети за отопление са печеливша алтернатива на конвенционалното масивно дърво, докато не е нужно да мислите за отнемащото време дърводобив.

Предимства и недостатъци

Торфените брикети за отопление имат редица неоспорими предимства, а именно:

 • безопасност на употреба - не се образуват искри, по време на горенето няма отделяне на канцерогенни и токсични изпарения;
 • запалимото качество на торфеното гориво се запазва от няколко години;
 • торфени барове - естествен биопродукт с минимални добавки;
 • съхранението изисква много по-малка площ в сравнение с традиционните горива (въглища, дърва за огрев);
 • покупката на едро на торфени брикети е много по-евтина от покупката на дизелово гориво, газ, въглища;
 • калоричността на торфените брикети заема междинно положение между дървесината и черните въглища.

Но все пак съществува един недостатък. Той е запалим. Следователно за целите на пожарната безопасност торфеното гориво е строго забранено да се оставя в близост до пожар или отоплителни уреди.

Въглищни брикети

въглищни брикети за отопление

Друг популярен вид суровина за отопление са въглищните брикети. Това е синтетично гориво, получено от пресявания на сгъстен въглен. Първо материалът се натрошава, след това се пресова, с добавяне на свързващи вещества. Този подход дава възможност за получаване на лесни за използване въглищни брикети за отопление. В съответствие с европейските стандарти това гориво е бездимно съединение, освен това отговаря на изискванията за екологична безопасност. За ваша информация можете дори да готвите храна на базата на въглищни брикети!

Положителни свойства на въглищните брикети

Използването на този вид суровина е абсолютно безопасно, тъй като по време на горенето не се отделя въглероден окис. Неслучайно въглищните брикети за отопление се използват широко в отоплението на дома и в страната, базирани на различни видове системи: котли, печки. Отличителните характеристики на суровините включват:

 • висока плътност;
 • ниско съдържание на влага;
 • контрол на разхода на гориво и поддържане на горивния процес;
 • поради пълното изгаряне на продукта цялата топлинна енергия се освобождава в помещението, съответно ще бъде възможно да се затопли къщата много по-бързо;
 • лекота на транспортиране, при което материалът не се смачква;
 • по време на горенето се образува само пепел, която може лесно да се отстрани.

Всички тези положителни свойства обясняват популярността на материал като въглищни брикети за отопление. Прегледите често споменават наличието на материала.

Дървени брикети

Това гориво има цилиндрична форма и характерен цвят. Брикетите се създават на базата на отпадъци от дървообработващата промишленост - дървени стърготини, мъртва дървесина, стърготини и некачествени материали. Отпадъците първо се нагряват и след това се компресират под високо налягане. В резултат на това се освобождава естественият лепилен лингин, благодарение на който материалът става по-здрав и става устойчив на деформация. В допълнение, този вид нагревателен материал има следните характеристики.

 1. Ниско съдържание на влага - само 10% (в сравнение с 40-60% от конвенционалната масивна дървесина).
 2. Ефективност на отоплението.
 3. Еднородна и постоянна плътност, докато при обикновеното дърво това зависи от вида дървесина.
 4. При изгаряне горивните клетки не искрят, отделяйки минимално количество дим. Процесът на горене отнема най-малко 4 часа.
 5. След изгарянето на брикетите се образуват въглища, които също могат да се използват като суровини за запалване.
 6. Безопасност на околната среда. Дървените брикети за отопление (отзивите за тях са много чести), когато изгарят, отделят 50% по-малко въглероден диоксид.
 7. Поради правилната форма, такива дърва за огрев ще заемат малко място, докато могат да бъдат транспортирани с максимално удобство (прегледите също говорят за това).

Дизайнерски характеристики

Торфът е евтино и възобновяемо твърдо гориво. Ясно е защо сега все повече котелни централи, работещи с въглища, се превръщат в торфени брикети. Въпреки че на теория нищо не пречи на собственика да използва този вид гориво в класически агрегат, на практика всичко се оказва малко по-сложно, отколкото изглежда.

Устройството на котел за твърдо гориво KLIVER-25P

Към това има следните нюанси:

 1. Торфът в стандартен котел на дърва или въглища изгаря със стабилен син пламък и генерира много топлина. По време на процеса на горене обаче саждите остават на повърхността на горивото, което предотвратява навлизането на кислород. Торфът изгаря по-дълго, но топлопредаването става много по-ниско.
 2. Остатъците от пепел се характеризират с висока плътност, поради което продуктите от горенето, когато изгорят, не се ронят през решетката в специална ниша за пепел, а се натрупват върху решетката и по този начин възпрепятстват циркулацията на въздуха.
 3. Торфът има относително високо съдържание на влага. Този недостатък трябва да бъде отстранен от производителите на отоплително оборудване. В природата торфът има съдържание на влага около 85-90%. След изсушаване процентът е 30-60% (в зависимост от сорта).

В котел за твърдо гориво могат да се използват торфени брикети, които се правят от малки частици суровини чрез пресоване. След обработката торфът вече има други показатели: по-ниско съдържание на влага, съдържание на пепел. Това прави възможно използването на торфени брикети в класически единици.

Форми на горивни брикети

Направи си сам брикети за отопление

Тази отоплителна суровина се предлага в няколко разновидности. Така че, кръглите брикети са направени под формата на цилиндър, имат диаметър 60-90 мм и дължина до 350 мм. За тяхното производство се използват механични или хидравлични преси с високо налягане. Горивните брикети под формата на тухли също се правят от дървени стърготини, дървесни стърготини, като към тях не се добавят вредни химикали. Брикетите Pini-key са направени във формата на многоъгълник, които имат тъмна кора и дупка в центъра. Тези сортове не само се пресоват, но и се изпичат, поради което стават по-силни и по-устойчиви на влага. Такива Eurowood изглеждат модерни, но в същото време са по-скъпи. Като правило те се купуват за отопление на камини, тъй като пини-ключът гори много красиво.

ИНОВАЦИЯ ЗА БИЗНЕСА

Кратко описание на предложения технологичен процес

Избягването на тези недостатъци позволява създаването на иновативна технология за производство на торфени брикети, включително смесване на торф и утайка от свързващо масло, докато се получи хомогенна маса, притискането му в торфени брикети чрез формоване в бутален блок с нагряване на тялото, сушене на торфените брикети в сушилна камера.

Решението на проблема за получаване на ефективен заместител на естественото гориво е използването на компресирана смес от торф и отпадъчни нефтопродукти, като един от енергийните компоненти на твърдото гориво, за използване като основен вид гориво или висококалорично добавка към горивото на малки котелни помещения.

Техническият резултат от използването на предложената технология е да се намали енергийната консумация на процеса.

Техническият резултат се постига от факта, че при метод за производство на торфени брикети, включително смесване на торф и утайка от свързващо масло, докато се получи хомогенна маса, пресоването му в торфени брикети чрез формоване в бутален винтов блок с нагряване на тяло, сушене на торфените брикети, използване на торф със съдържание на влага 30–65%, обемно съотношение торф и маслена утайка (4 × 10): 1, споменатото тяло се загрява до 65-80 ° C и процесът на сушене се извършва с допълнителна сорбция на нефтени утайки от повърхността на торфените брикети.

За прилагане на метода е създадена инсталация, която е компактна, мобилна, има способността да се движи и да работи във всякакви, включително полеви, условия, например, при разливи на нефт, почистване на замърсената повърхност.

Методът е с ниска опасност от пожар.

Този метод дава възможност за производство на торфени брикети с определени параметри (размери, калоричност).

Предложената технология се състои от следните операции:

1. смесване, докато се получи хомогенна маса петролни продукти (петролни утайки) и предварително приготвен торф (изчистен от камъни, метали и големи дървесни включвания) със съдържание на влага 30–65%, с обемно съотношение на торф и масло продукти в съотношение (4–10): 1;

2. зареждане на хомогенна маса през дозиращо подаващо устройство в бутален винтов блок;

3. формоване на сместа в бутален винтов блок за получаване на торфени брикети на изхода;

4. допълнително изсушаване на торфени брикети с допълнителна сорбция на маслена утайка от тяхната повърхност, като за това повърхността на торфените брикети се поръсва с фино смлян торф.

Торфените брикети се формират под формата на цилиндри с диаметър 40-60 mm, дължина 100-200 mm, калоричност до 4800 kcal / kg; съдържание на пепел 6%.

Диаграма на технологичния процес за производство на торфени брикети с добавяне на петролни продукти:

Пример за изпълнението на предложената технология:

За прилагане на метода се използват бутален винтов блок и подаващо устройство.

За получаване на торфени брикети се използва ниско разположен торф със средна степен на разлагане, със съдържание на пепел в сухо състояние не повече от 15% и съдържание на влага 50%.

Торфът се смесва с утайка от масло в обемно съотношение 6: 1.

За получаване на торфени брикети е избран оптималният режим на работа на агрегата: скоростта на въртене на винта е 180 об / мин; местоположението на шнека от изключително удължено положение - 60 mm (в рамките на 50-70 mm); нагряване на тялото на винта - 70 ° С; диаметър на дюзата на разклонителната тръба - 60 mm; равномерно подаване на торф към шнека.

Готовите брикети се сушат на места, защитени от попадане на брикети от външни валежи (сняг, дъжд), с допълнителна сорбция на маслена утайка от повърхността им (повърхността на торфените брикети е поръсена с фино смлян торф).

Калоричната стойност на брикетите е сравнима с калоричността на въглищата в Кузбас.

Торфените брикети се произвеждат влажни и пластмасови, но поради предишната термомеханична и термохимична обработка на смес от торф с маслени утайки в блока, те значително се втвърдяват в рамките на няколко часа и частично губят влага, а допълнителната сорбция значително ускорява процеса на втвърдяване.

Особености на технологичния процес

Горивните брикети са модерен материал, който има големи перспективи. Поради своята компактност, екологичност и лекота на използване те стават все по-популярни, а производството на брикети за отопление е печеливш бизнес.Тази суровина е ефективна, защото гори по-дълго и затопля помещението по-дълго, тъй като топлината се генерира непрекъснато. При изгарянето им практически няма дим. Брикетите с проходен отвор в средата насърчават по-доброто изгаряне на горивото. Използването на този материал е препоръчително в онези страни, където климатичните условия са тежки.

Производството на брикети за отопление се извършва на базата на следното оборудване:

 • машина за раздробяване на дървесни отпадъци;
 • Натиснете;
 • машина, която опакова готови продукти.

Има и автоматизирани линии за производство на брикети, докато разнообразието от оборудване ви позволява да оптимизирате този процес, който е прост.

Характеристики на горивната камера

консумация на брикети за отопление

Както вече казахме, лекотата на използване и достъпността са основните показатели, които отличават брикетите за отопление. Отзивите за тях се фокусират върху високото качество на горенето. Процесът на отопление също е прост, особено ако се използват дървесни брикети - те просто се поставят във фурната. Когато създават торфени продукти, те първо се отърват от влагата, след което се смачкват.

По време на брикетирането материалът се компресира, в резултат на което веществата, съдържащи се в дървесината, се освобождават, свързвайки материала в едно парче. При високи температури влагата се изпарява от дървото, но ако това е твърде интензивно, могат да се образуват така наречените парни джобове. Тоест материалът ще се разшири, което означава, че брикетът ще се срути.

Можете ли сами да правите брикети?

производство на брикети за отопление

Напълно възможно е да създадете брикети за отопление със собствените си ръце, особено ако имате достъп до безплатни дървени стърготини или други дървообработващи отпадъци. В същото време ще получите екологични и, което е важно, евтини суровини за отопление на къща или лятна вила. Между другото, за производството на евро дърво можете да използвате не само чипс и дървени стърготини, но и люспи, слама и много други подръчни материали.

Глината може да се използва като свързващо вещество за бъдещи брикети в размер на: 1 кг глина - 10 кг от самия материал. За да направите получените брикети удобно съхранявани, трябва да им придадете определена форма, например, като използвате домашно приготвени форми от дъски.

DIY брикетите за отопление се създават, както следва.

 1. Взимаме контейнер, където изсипваме предварително приготвените консумативи, глина и вода. Масата трябва да бъде добре оформена.
 2. Изсипете получения разтвор във формата.
 3. Натискаме го старателно.
 4. Суха.

За да направите брикетите по-здрави, можете да покриете всеки продукт с хартия, парцали и след това да го натиснете.

Метод за приготвяне на торфени брикети

Изобретението се отнася до горивната промишленост, по-специално до производството на торфени брикети с използване на нефтени утайки. Техническият резултат от изобретението е да се намали енергийната консумация на процеса. При метода за направа на торфени брикети, включително смесване на торф и свързващо масло - утайка, докато се получи хомогенна маса, пресоването му в торфени брикети чрез формоване в бутален винтов блок с нагряване на тялото, сушене на торфени брикети, торф със съдържание на влага от 30-65% се използва обемното съотношение на торф и петролна утайка (4 h 10): 1, споменатото тяло се загрява до 65-80 ° C и сушенето се извършва с допълнителна сорбция на маслена утайка от повърхността на торфените брикети.

Изобретението се отнася до горивната промишленост, по-специално до производството на торфени брикети с използване на нефтени утайки. Използването на предложената технология допринася за пречистването на околната среда.

Известни методи за получаване на торфени брикети чрез пресоване на торфени стърготини или прах с различни свързващи вещества (виж например СССР AS № 157961, публикуван през 1962 г.). Недостатъкът на тези методи е високата консумация на енергия и сложността на технологичните процеси.

Известен метод за обезвреждане на торфените отпадъци чрез пресоването им със свързващо вещество чрез получаване на горивни брикети с висока калоричност, а като свързващо вещество се използват отпадъци от напоени горива и смазочни материали, горива и смазочни материали, които се филтрират през слой торф или торфени отпадъци , след което полученият продукт се изсушава и брикетира (RF патент № 2021324, 15.10.1994 г.).

Недостатъкът на този метод е, че за да се получи равномерно импрегниране на торф, е необходимо предварително напояване на торфената маса с нагрети горива и смазки.

Този метод изисква допълнително оборудване за събиране на горива и смазочни материали, преминали през торфения слой на конвейера, както и оборудване за сушене и брикетиране.

Най-близкият аналог на изобретението е метод за производство на торфени брикети, включващ смесване на торф и утайка от свързващо масло, докато се получи хомогенна маса, притискането му в торфени брикети чрез формоване в бутален винтов блок с отопление на корпуса от 120 -150 ° C, сушене на торфени брикети в сушилна камера (RF патент № 2100414, 27.12.1997 г.).

Техническият резултат от изобретението е да се намали енергийната консумация на процеса.

Техническият резултат се постига от факта, че в метода за производство на торфени брикети, включително смесване на торф и утайка от свързващо масло, докато се получи хомогенна маса, притискането му в торфени брикети чрез формоване в бутален винтов блок с нагряване на тяло, сушене на торфените брикети, използвайте торф със съдържание на влага 30 ÷ 65%, обемно съотношение торф и маслена утайка (4 ÷ 10): 1, споменатото тяло се загрява до 65-80 ° C и процесът на сушене се извършва с допълнителна сорбция на нефтени утайки от повърхността на торфените брикети.

За прилагане на метода е достатъчна инсталация, която е компактна, мобилна, има способността да се движи и да работи във всякакви, включително полеви, условия, например при разливи на нефт, почиствайки замърсената повърхност.

Методът е с ниска опасност от пожар.

Този метод дава възможност за производство на торфени брикети с определени параметри (размери, калоричност).

Заявеният метод се състои от следните операции:

1. смесване, докато се получи хомогенна маса от нефтопродукти (нефтени утайки) и предварително приготвен торф (изчистен от камъни, метал и големи дървесни включвания), със съдържание на влага 30 ÷ 65%, с обемно съотношение на торф и нефтени продукти в съотношение (4 ÷ 10): 1;

2. зареждане на хомогенна маса през дозиращо подаващо устройство в бутален винтов блок;

3. формоване на сместа в бутален винтов блок за получаване на торфени брикети на изхода;

4. допълнително изсушаване на торфени брикети с допълнителна сорбция на маслена утайка от тяхната повърхност, като за това повърхността на торфените брикети се поръсва с фино смлян торф.

Торфените брикети се формират под формата на цилиндри с диаметър 40-60 mm, дължина 100-200 mm, калоричност до 4800 kcal / kg; съдържание на пепел 6%.

Пример за изпълнение на метода:

За прилагане на метода бяха използвани бутален винтов блок и подаващо устройство.

За получаване на торфени брикети се използва ниско разположен торф със средна степен на разлагане, със съдържание на пепел в сухо състояние не повече от 15% и съдържание на влага 50%.

Торфът се смесва с утайка от масло в обемно съотношение 6: 1.

За получаване на торфени брикети е избран оптималният режим на работа на агрегата: скоростта на въртене на винта е 180 об / мин; местоположението на шнека от изключително удължено положение - 60 mm (в рамките на 50-70 mm); нагряване на тялото на винта - 70 ° С; диаметър на дюзата на разклонителната тръба - 60 mm; равномерно подаване на торф към шнека.

Готовите брикети се сушат на места, защитени от попадане на брикети от външни валежи (сняг, дъжд), с допълнителна сорбция на маслена утайка от повърхността им (повърхността на торфените брикети е поръсена с фино смлян торф).

Калоричната стойност на брикетите е сравнима с калоричността на въглищата в Кузбас.

Торфените брикети се произвеждат влажни и пластмасови, но поради предишната термомеханична и термохимична обработка на смес от торф с маслени утайки в блока, те значително се втвърдяват в рамките на няколко часа и частично губят влага, а допълнителната сорбция значително ускорява процеса на втвърдяване.

Метод за направа на торфени брикети, включващ смесване на торф и утайка от свързващо масло, докато се получи хомогенна маса, пресоването му в торфени брикети чрез формоване в бутален винтов блок с нагряване на тялото, сушене на торфени брикети, характеризиращ се с това, че торф с използва се съдържание на влага 30 ÷ 65%, обемното съотношение на торф и маслена утайка (4 ÷ 10): 1, споменатото тяло се загрява до 65-80 ° C и процесът на сушене се извършва с допълнителна сорбция на маслена утайка от повърхността на торфените брикети

Каква е цената?

Колко струват брикетите за отопление? Eurodrova (а именно дървените брикети) са много популярни именно поради факта, че закупуването им ще бъде по-евтино. За сравнение: за 1 м3 брикети ще са необходими 5 м3 брезови дърва за огрев. В този случай цената ще бъде 5500 рубли срещу 7000 рубли за обикновени дърва за огрев. Защо се правят икономии? Първо, няма разходи за дърводобив, за доставката му до обекта, рязане и цепене. Брикетите се създават, както вече споменахме, от дървесни отпадъци във фабриката (и дори със собствените си ръце, ако има нещо) и не изискват големи транспортни разходи, тъй като заемат малко място.

От друга страна, много хора казват, че горивните брикети на основата на торф са само добра реклама, всъщност не е изгодно да ги купувате. Можете да дадете следната таблица, която ще разкрие характеристиките на торфените продукти и обикновените брезови дърва за огрев.
Сравнителни характеристики

Торфени брикети Брезови дърва за огрев
Kindling функции Разтопете еднакво добре с хартия или брезова кора
Изгаряне Те изгарят бавно, вътрешните слоеве не се запалват, докато горният слой не изгори Изгаряйте добре и равномерно
Пламък Грозно и малко Декоративен пламък
Топло Отделя се малко топлина, отбелязва се енергично изгаряне, ако брикетите са поставени вертикално При горене има много топлина
Продължителност на горенето Брикетите горят дълго време - около 2 часа Дърва за изгаряне изгарят за час
Съхранение Заемайте малко място Изисква много място
Подготовка на дърва за огрев Вече са готови, благодарение на стандартната форма те се вписват добре във фурната Необходимо е да се раздели, като се спазват размерите на горивната камера
Количество пепел След изгарянето на брикетите остава около 2% пепел След изгаряне на дървесна пепел около 10%

Популярни модели

Съвременният пазар на отоплителни тела е препълнен с предложения за високоефективни модели котли, работещи на торф и торфени брикети. Нека отбележим някои от тях.

Торфът за твърдо гориво на украинската компания Kliver се характеризира с безупречно качество, 100% гаранция и висока ефективност до 92%. Може да работи на всички видове твърди горива, включително торфени брикети. Те се използват за отопление на големи къщи в провинцията и промишлени предприятия. Kliver може да отоплява до 300 m². Конструкцията заема само 0,5 m² и не изисква специално помещение за инсталиране. Приблизителната цена на 30 kW Kliver е 42 000 рубли.

Торфен котел Aremikas Candle S 18 kW

Литовският котел Aremikas Candle работи върху торфени брикети, използва се за отопление на отделни жилищни сгради, както и за отопление на помещения за производство. Цената за свещ Aremikas с мощност около 20-35 kW е 120 000 рубли.

Чешкият модел Dakon DOR F12 е независим от електричеството, има мощност от 13,5 kW. Характеризира се с уникален най-нов дизайн, подобрен механизъм за задържане на вратата на камината и липса на горен капак за лесно зареждане с гориво. Цената е около 60 000 рубли.

Технологичните процеси за изгаряне на биогорива се развиват всеки ден, торфът има отлични потребителски качества, така че това гориво е високо ценено от учени и специалисти. Добивът и използването на торф се счита за най-обещаващата посока за развитие на енергията в бъдеще.

Какво казват купувачите?

Отзивите от тези, които вече използват различни видове горивни брикети, могат да бъдат обобщени, както следва.

 1. Това е икономично и екологично гориво, което е популярно в Европа. Може да се използва за отопление както на апартаменти, така и на селски къщи. Благодарение на внимателното производство на дървени стърготини, брикетите не се деформират, просто се транспортират и показват добри топлоизолационни характеристики.
 2. Друг преглед казва, че в вилните селища в много къщи те преминават към отопление с брикети, пресовани от брезов прах, който остава от смилането на шперплат. По отношение на степента на ефективност този метод на отопление не излиза по-евтино, но по-високият топлообмен оправдава високата цена. Освен това брикетите са напълно сухи, по време на изгарянето им се образува малко дим и е много по-удобно да се използват такива дърва за огрев. Единственият недостатък е, че се изисква висококачествено съхранение, тъй като Eurowood бързо се овлажнява на открито.
 3. Много потребители казват, че отоплението с брикети е наистина удобно и просто. Цената на горивото зависи от суровината, използвана за създаване на брикети.

Торфени брикети (отзиви, приложение)

Торфените брикети са естествено, естествено и природосъобразно естествено гориво, което се произвежда на съвременно оборудване. Също така, в производствения процес се използват най-новите технологии и методи за обработка на торф. Торфените брикети се запалват без усилие и дават равномерен, непрекъснат огън. Те могат да се използват за разпалване на камини, различни видове печки, в сауни, оранжерии, бани, оранжерии. Освен това къщите и печките се отопляват с торфени брикети днес. Този вид гориво е много популярно днес поради покачването на цените на газ и електричество.

Този запалим материал се формира от блатни растения, които са запазени. Растенията, поради факта, че няма достъп до кислород, не се разлагат и се превръщат в гориво. Ако вземем предвид химичния състав на торфа, то той е съставен от въглерод. Ето защо торфените брикети се считат за екологични и по време на горенето почти не образуват пепел. Особеностите на торфената структура не позволяват бързото й изгаряне, което улеснява поддръжката на котлите, тъй като честотата на зареждане на този материал в пещта е намалена. Поради лекотата на добив и наличност, торфените брикети ще струват по-малко от дърва за огрев или въглища (снимка 1).

Торфени брикети (рецензии, приложение) - снимка 1

Торфът се добива на блатисти почви в горските зони с помощта на специално оборудване - комбайни. След това се изсушава до съдържание на влага около десет или тридесет процента и се подлага на пресоване. Така се превръща в брикети. Според експерти подобни брикети не се различават от въглищата. Те също горят добре и дори го надминават по някои характеристики. В допълнение към брикета, производителите предлагат смлян и натрошен торф за горене. По форма торфът може да бъде правоъгълен (RUF-брикет, тухла), шестоъгълен или тетраедричен с радиален отвор (наричан още Pini-Key), както и цилиндричен без проходен отвор или с него (Nestro, Nielsen). Струва си да се отбележи, че пресованите брикети превъзхождат както дървата за огрев, така и въглищата по топлопроводимост (снимка 2).

Торфени брикети (рецензии, приложение) - снимка 2

Така че, при изгаряне на килограм торфени брикети се отделя топлина в размер на 4500-5600 kcal, при изгаряне на дърва за огрев - около 3400 kcal, въглища - 3800-6000 kcal. В торфения брикет пепелта е не повече от двадесет и един процента. Влажността е не повече от петнадесет процента. Съдържанието на сяра е минимално - 0,2%.Предимствата на такова гориво са очевидни. Удобно е да го съхранявате. Горивото е компактно и чиста форма. Когато се използва, няма сажди и мръсотия. Един торфен брикет гори около шест часа. Доказано е, че онези котли, които работят само на такова гориво, отделят по-малко серен диоксид във въздуха (снимка 3).

Торфени брикети (рецензии, приложение) - снимка 3

Друго предимство е, че торфените брикети не изискват допълнителна обработка. Например, когато подготвяте дърва за огрев, те все още трябва да бъдат нарязани допълнително. В някои региони, които са близо до мястото на развитие на торф, понякога е много по-лесно да купувате торфени брикети, за да отоплявате дома си, отколкото да купувате дърва за огрев, въглища или газ. Екологичността на продукта и липсата на прах го правят популярен сред населението (снимка 4).

Торфени брикети (рецензии, приложение) - снимка 4

Струва си да се отбележи, че торфените брикети също подобряват изгарянето на въглища и дърва за огрев, отлично се запалват в печки и камини. По отношение на топлопроводимостта един тон торфени брикети е равен на четири кубически метра дърва за огрев. След това малко количество пепел, образувано по време на горенето, може да се използва като тор. По време на изгарянето на такова гориво в котела няма да има шлака. Днес производителите предлагат торфени брикети в пропиленови торбички, на едро. Има пакет големи торби (от петстотин до хиляда килограма) и палет (снимка 5).

Торфени брикети (рецензии, приложение) - снимка 5

Рейтинг
( 1 приблизителна, средна 4 на 5 )

Нагреватели

Фурни