Топъл под в коридора: плюсовете и минусите на различните отоплителни системи


Причина за студените подове

Батериите са горещи, не го докосвайте с ръка, но трябва да се разхождате из апартамента с вълнени чорапи или чехли. Факт е, че батериите загряват местата в близост до тях, топлината според закона на физиката се издига и циркулира по-близо до таваните, докато подовете остават студени.

Дори инсталирането на допълнителни радиатори не ви спасява от такава ситуация, апартаментът ще стане горещ, сух, няма да има достатъчно кислород за пълно дишане.

Избор на системи за подово отопление

След като сте решили да подобрите подовото отопление, основното е да изберете подходяща конструкция за отопление. Изборът зависи от опцията за подова настилка, финансовите възможности, вашите собствени желания и кой извършва процеса на монтаж (екип от служители, със собствените си ръце).

Водно отопление

Разположение на тръбите на хидравличната отоплителна система

Системата за подово отопление се използва през цялото време: в офис помещения, апартаменти, къщи. Той по свой собствен дизайн има еластични пластмасови контури на тръби, в които се движи гореща вода. Отопление промени с обичайния стаен термостат. Ако инсталационният процес е направен правилно, вероятността от изтичане е равна на нула. Отоплителната система има ниска цена, тя няма електромагнитно излъчване.

Внимание! Този дизайн позволява повишаване на нивото на пода до височина на замазката - до 10 cm.

Електрически отопляем кабелен под

Поставена тел в коридора

Отоплителната система се състои от електрически кабел (едно-, двужилен), положен под бетонна замазка, и терморегулатор. The отопление

най-подходящ за монтаж под керамични плочки, други покрития. Те го оборудват в коридора, кухненската стая, банята и дори в жилища. Предимството на такава система не е труден процес на монтаж, но кабелният под е скъп за работа поради прекомерната консумация на електрическа енергия.

Електрически постелки за подово отопление

Постелки за полагане

Ако го сравните с полагане на под от кабел, тогава процесът на инсталиране на рогозки ще се извърши от всеки домашен майстор. Постелките лежат без замазка - прилага се лепило. В такава отоплителна система върху решетката се поставя електрически кабел с необходимата стъпка. Благодарение на това остава да отрежете мрежата, да поставите постелките. Основното нещо е да се уверите, че контурите на електрическия кабел не се пресичат помежду си, не се докосват. Недостатъкът на системата е, че тежки предмети (скрин, гардероб) не се поставят върху изтривалките, благодарение на това ще трябва да проектирате предварително подредбата на мебелите в коридора

Инфрачервен топъл под

Процес на инсталиране на нагревателен филм

Топлият филмов под е търсен поради лекотата на монтажа. Всеки може да го инсталира със собствените си ръце, особено че производителят продава тези продукти в комплекти. Инсталационният комплект включва електрически кабели, термо фолио, изолация, външен термостат за вода, температурен сензор. Системата работи на базата на инфрачервено лъчение. Такива отопление монтирани под керамични плочки, килим и други покрития. Подходящ е за монтаж в коридорът: разходите за електричество са ниски, не се изисква бетонна замазка. И най-важното, в случай на повреда на някаква част, подгряващият под продължава да работи в нормален режим.

Изборът кой отопляем под трябва да бъде поставен в пространството на коридора, разбира се, е за собственика на къщата, но финансовите инвестиции ще се изплатят на първо място с удобство и комфорт.Това ви позволява да повишите температурата в пространството на коридора и апартамента през студения сезон.

Топъл под в коридора:

Ограничения за допълнително отопление

Но за инсталирането на подово отопление в апартаменти има ограничения от SanPI.

В стандартните градски апартаменти не е разрешено да се сменят батерии за отопление с вода, тъй като не е възможно свързване към централно отопление. Това е забранено от жилищния кодекс, а съседите отдолу няма да дадат съгласие.

Жителите на първия етаж, ако никой не живее отдолу и няма промишлени помещения, могат да разрешат подово отопление с топла вода в тръби. В частни къщи с индивидуално автономно отопление е разрешено подреждането на отоплението на водата, за тях това е отлична опция.

Препоръчително: Кое е по-добро, подово отопление или радиатори?

Електрическо отопление

Електрическата версия на отоплението също се счита за една от доходоносните опции, тъй като има надежден източник на енергия. Въпреки че трябва да се помни, че понякога се случват природни бедствия и електрическата енергия не е налице поради нарушаване на нейните преносни системи.

Но въпреки това електрическото отопление на частна къща често се използва от руснаците като основен начин за създаване на комфортни условия на живот на нейна територия. За това се използват електрически конвектори, рафтови инфрачервени модификации на дълги вълни на нагреватели и система от тип "топъл под".

За да спестите по някакъв начин от тяхното инсталиране, е желателно да се извършат математически изчисления, необходимо е да се разбере каква площ ще трябва да се отоплява и въз основа на това да се изчисли колко енергия е необходима за комфортната работа на избраната версия.

Поради това се препоръчва използването на електрически конвектори без участието на котела и водната система. На практика те се оказаха много по-икономични.

Имате ли нужда от топъл под?

Разбира се, че го правите.

Първо, тези подове са по-енергийно ефективни. При тях голяма площ се загрява с по-ниска цена.

На второ място, такива подове равномерно загряват въздуха по цялата площ на помещението, без да го пресушават и премахват влагата.

На трето място, без нагревателни устройства, интериорът в стаята изглежда съвсем различно, по-лесно се почиства, няма източник на прах "в акордеона" на радиатора.

Когато помещението се отоплява отдолу, от пода, тогава се изисква много по-малко енергия от електрически уреди за затопляне на стаята и ефектът е по-голям.

Това означава, че това доказва, че подреждането на топъл под е по-ефективно от батериите от същия тип. Отоплението на стая на вода е много по-ефективно от стандартните батерии в апартаментите, електрическите постелки, кабелите, инфрачервените филми затоплят помещението по-добре от електрическите радиатори.

Предимства на подово отопление

 1. Те създават комфорт, особено помагат, когато изключат централното отопление в началото на пролетта и го включат късно през есента;
 2. Общият изглед на интериора изглежда естетически, жиците не се виждат, те остават под подовото покритие;
 3. Екологичен и безвреден;
 4. Те се характеризират с гъвкавост. Те могат да бъдат оборудвани с всякакви подови покрития: линолеум и паркет, ламинат и керамични плочки;
 5. Режимът на отопление може да се регулира със специален термостат;
 6. Добре за здравето. В стаи с топъл под възрастните и децата рядко са изложени на настинки.

Къде в апартамента имате нужда от подово отопление?

Площта, покрита с керамични плочки, изисква задължително отопление.

Баня

Ходенето бос по студени плочки в банята не е съвсем приятно. Въпреки че въздухът в банята се затопля от парата с гореща вода, възможно е да се настинете след вземане на водни процедури, това важи особено за малките деца.

Кухня

Подовото отопление е от съществено значение в кухнята.Една жена прекарва няколко часа в готвене в нея и се нуждае от комфортни условия.

Деца

Третото място в апартамента, където трябва да инсталирате подово отопление, е детска стая, ако подовата настилка е направена от ламинат или балатум. Децата обичат да играят на пода и често след това настиват.

Препоръчително: Как да направя подово отопление от централно отопление?

Необходимо е да се оборудват топли подове в детската стая, за да се запази здравето на децата. Препоръчително е да инсталирате инфрачервен филм в детската стая, за разлика от други, той не изисква бетонна замазка.

Лоджия

На изолиран балкон или лоджия е наложително да се оборудват топли подове.

Подовете в лоджията, дори и да е изолирана, винаги са студени. Нагревателите няма да могат да му осигурят необходимата топлина. Подовете ще са толкова студени, че ще е неудобно дори с вълнени чорапи.

И нито едно отоплително устройство няма да може да ги загрее, защото нагревателите загряват въздуха около тях и топлината се издига до тавана.

Коридор

След студена улица е много приятно краката ви да са в коридор с топли подове. Въздухът от подовото отопление ще бъде един вид топлинна завеса от студения въздух от вратите на коридора. И обувките ще изсъхнат тук сутрин без допълнителни караници.

Хол

Докато са вкъщи, хората прекарват по-голямата част от времето си в хола. Седейки на дивана, в кресло, те четат книги, гледат телевизия, правят любимите си неща в свободното си време. Тук се приемат гости, сред които може да има хора, податливи на настинки.

Препоръчва се да се оборудва топъл под в хола не по цялата площ на стаята, а само на места, където ще бъдат хората. Тоест, не трябва да монтирате уреди за отопление на стая под дивани, фотьойли и други мебели.

Къде топъл под не е необходим?

В спалнята човек спи, почивайки след тежък ден. За да се възползва от нощния сън, човек трябва да спи в хладна стая с температура в рамките на 18 градуса.

Ето защо е непрактично инсталирането на подово отопление във всички стаи на апартамент и къща, някъде те изобщо не са необходими, дори вредни. Въпросът за допълнителното отопление с помощта на система за подово отопление трябва да се подходи разумно.

В стая със сух, прекалено топъл въздух сутрин човек ще се чувства летаргичен, някои ще страдат от главоболие. Следователно единственото място в апартамента, където е необходимо да се откаже подовото отопление, е спалнята.

Препоръчваме: Как да запълним подово отопление?

Разработване на схема

За да извършите отопление в частна къща със собствените си ръце, трябва да създадете план и да направите предварително изчисление. Схемата е изготвена в този ред:

 1. Начертайте чертеж на къщата.
 2. Извършва се зониране, изчислява се комфортна температура за всяка стая и се определят топлинните загуби.
 3. Изберете типа батерии, тяхното разположение в стаите, броя на секциите.
 4. Изберете окабеляване - еднотръбно или двутръбно.
 5. Определете вида на котела, мощността, количеството материали, като вземете предвид запаса.

Забележка! Чертежът на къщата е индивидуален за всяка сграда. Можете да го направите сами на лист хартия или в специализирани програми за компютърно планиране. Можете да поръчате проект от строителни компании, но това е голям допълнителен разход.

Зониране

Правилното разпределение на топлината в къщата ще осигури комфортен живот.

Температурата се избира въз основа на типа стаи:

 1. Общата температура за комфортен престой е в диапазона 20-24 ° C.
 2. Спалнята е зона на минимална активност. Следователно нивото на топлина може да се увеличи до 25 ° C.
 3. На места за чести посещения (стая за гости, баня) температурата се поддържа в рамките на средното ниво на отопление.
 4. В трапезарията и кухнята топлината е ограничена до 22 ° C.
 5. Антрето и гаражът не се нуждаят от силно отопление, тъй като в тези стаи човек обикновено е облечен в улични дрехи. За да се постигне желаното ниво на комфорт, 12 ° C е достатъчно.

Забележка! Всеки наемател усеща температурата по различен начин. Нивото на топлина се променя в зависимост от техните собствени предпочитания.

Изчисляване на топлинните загуби

Консумацията на топлина за отопление на стени и уязвими зони на къщата зависи от материалите за производство. Масите ще ви помогнат да установите и компенсирате топлинните загуби.

Избор на батерия

Типът радиатори е отговорен за трайността и надеждността на системата, скоростта на отопление на помещението. Затова към избора на батерии трябва да се подхожда отговорно. Най-популярните радиатори са от 4 вида:

 • излято желязо;
 • алуминий;
 • стомана;
 • биметални.

Чугунените батерии се считат за най-издръжливите и надеждни. Издържат дълъг експлоатационен живот. Недостатъците включват голямо тегло, сложност на монтаж и почистване, дълго загряване.

Монтажът на алуминиеви радиатори е лесен поради ниското тегло на секциите. Но самият материал има ниска якост и бързо се разпада. Стоманените батерии са по-надеждни, но лошо пренасят топлината в околната среда.

Най-добрият вариант се счита за биметални радиатори - стоманена основа с алуминиеви якета. Този тип съчетава най-добрите характеристики на двата материала - висок топлообмен и здравина на конструкцията. Препоръчва се за използване в частни домове.

Важно! За просто изчисляване на броя на батериите се използва следната формула - 1 раздел на всеки 2 кв. м. площ. Това правило важи за къщи с височина на рафтовете до 3 м. За промяна на стайната температура броят на секциите се намалява или увеличава.

След изчисления се измерва разстоянието между точките на свързване. Това ще помогне да се определи броят на PP тръбите, адаптерите и фитингите.

Топли подове във ваната

Препоръчително е да се оборудва подовото отопление в съблекалнята и пералнята. Защо? В банята отопляемите подове създават комфортен микроклимат по време на водни процедури, суха дървесина, предотвратявайки биологично унищожаване от гъбична плака.

Банята се характеризира с висока влажност на въздуха, подовете в нея се намокрят много. За да се гарантира безопасността на стените и подовете от разрушаване, за да се предотврати образуването на гъбички и плесени, е необходимо банята да се изсуши. Особено в студения период подовете са студени дори в гореща вана.

За баня най-подходящо е отоплението с воден под, което е монтирано между основата (бетон или дърво) и подовото покритие.

Топлата вода от газов котел или централно отопление циркулира през гъвкави пластмасови тръби и загрява не само подовете, но и въздуха в помещението. Водният под е икономичен, екологичен, в него няма електромагнитно излъчване.

Но през зимата е необходимо да се следи своевременното изтичане на вода от тръбите. Енергията на печката за сауна може да се използва като източник на топлина. Тръбите се полагат със змия, двойна змия, охлюв или ъглова змия.

Система за подово отопление често и разлики

Сега магазините предлагат различни видове оборудване и уреди за инсталиране на подово отопление в домовете. Необходимо е внимателно да се проучи полезната информация за системата и да се направи правилният избор. Електрическите версии имат незначително електромагнитно излъчване.

Но нагревателни кабели, рогозки могат да бъдат инсталирани навсякъде. Подовото отопление на водна основа е подходящо за нови сгради с автономни отоплителни системи или в частни жилищни сгради.

Такива подове са инсталирани в селски къщи, където можете да изберете всяка система: вода или електричество. Възможност за монтаж на воден тип под всякакъв вид подово покритие.

Желаещите да се оборудват с допълнително подово отопление могат да изучават видео материали в Интернет.

Няма да изненадате никого с технологията за отопление на помещенията с помощта на топли подове, тя стана популярна отдавна.

  Подобни публикации
 • Как да свържете топъл под?
 • Какво оборудване е необходимо за воден топъл под?
 • Как да инсталирате водно топъл под?
 • Какви са митовете за опасностите от подово отопление?
 • Каква трябва да бъде течността за топъл под?
 • Как да включите топлия под?

Какви са опциите?

Всичко зависи от вида на охлаждащата течност, тъй като той пренася топлината в хола. Вероятно сте запознати с отоплението с печки и знаете, че то не е в състояние да създаде пълноценно отопление на цял дом или дори една стая.

Във всеки случай ще бъде топло само в непосредствена близост до самата фурна. Това е същността на целия ни разговор - ще говорим за системи, които създават равномерно отопление за всички дневни.

Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни