Как да украсим тухлена фурна в къща - Всичко за тухли


Методи за облицовка на фурни, изработени от тухли

Дори да има присъствие на модерни отоплителни системи, както преди, много собственици на частни къщи предпочитат да държат класически печки на дърва в къщата. Те се издигат дори в нови сгради - горивото редовно поскъпва, а ситуацията с дървата за огрев е малко по-лесна.

Печката на дърва винаги ще остане много изгодна опция за отопление на вашата вила.

И тъй като атрактивният интериор в една къща е много важен за доброто настроение на живеещите в нея, много собственици на жилища също се интересуват от облицовката за печката.

Как и с какво е възможно да украсите печката? Изправянето в повечето случаи изглежда необходимо. Често печките се поставят от тухли с добри експлоатационни свойства, но напълно грозни. Пещите без облицовка се покриват със слоеве прах за определен период от време и е много трудно да се отстранят от грапава повърхност. Също така, поради допълнителната маса, образувана от облицовката, топлинният капацитет на пещта се увеличава. Методите за изпълнение се избират в зависимост от собствените желания на собствениците.

Комбинация от материали

Доста интересен резултат може да се получи чрез комбиниране на различни довършителни материали. Тази техника ви позволява не само да създадете уникален външен вид, но и да спестите от материали. Ще можете да използвате по-евтини покрития за части от фурната, които са обект на по-малко износване.

Този въпрос представлява интерес за домашните майстори, които решат да поставят печка или камина. Също така е много подходящо за всеки, който има отопление на печката в къщата. Декорацията на огнището с обикновена мазилка не се различава по висока естетика и след дузина години работа иска подмяна.

Разбира се, пукнатини и лющене на довършителния слой могат да бъдат отстранени. След такава процедура обаче печката не изглежда най-добре и след кратко време отново започва да се напуква.

Ще ви покажем как да облицовате печка или камина, така че да изглеждат страхотно, да отделят топлина добре и да не изискват ремонт за дълго време.

Опции за довършване на печки от тухли

Варосане и боядисване

При избора на класическия метод повърхността от външната страна на тухлената фурна се търка, за да се намали грапавостта и се намокря с вода. Третирането с проникваща грундова смес няма да е излишно. Печката трябва да бъде боядисана с боя на основата на лепило. Можете също да избелите с гасена вар с добавка на синьо, охра или червено олово. Метални елементи като чугунена врата могат да бъдат боядисани с доста топлоустойчива черна боя.

Измазване

За добро сцепление на мазилката с тухлата се използва метална мрежа.

Най-простият вид облицовка е хижа. Това е името на селската облицовка на стените на пещта, която представлява неравномерно покритие на ръка с по-нататъшно избелване, върху което се допускат пукнатини на косата. В края на отоплителния сезон хижата се нуждае от ремонт от „икономична класа“ всяка година - възникналите пукнатини се обработват със смес от глина, цимент и пясък с вода, а отгоре се нанася варовик. Повечето производители на сухи мазилки препоръчват готови сухи смеси, но бабини рецепти не са загубили своята популярност. Такива смеси се основават на пясък, цимент, азбест.

Добър съвет: за приготвяне на сместа сухите компоненти се пресяват през сито и се смесват добре помежду си. Полученият състав се смесва с дебел разтвор на вар или глинеста вода. Отделно от сместа гипсът се разрежда, за да се добави към готовия варов разтвор.Тъй като гипсовият разтвор се втвърдява много бързо, трябва да приготвите подобно количество от сместа, което може да се смаже за 5 минути.

За да се избегне преждевременно напукване, мазилката трябва да започне, след като тухлената зидария изсъхне напълно.

Трябва да започнете мазилката едва след като зидарията на фурната е напълно изсъхнала и улегнала. Повърхността на тухлената фурна е перфектно почистена от прах и глина с метална четка, шевовете се почистват на дълбочина 5-10 мм. В такива шевове гипсовият хоросан може да се вклини перфектно. На повърхността е фиксирана метална мрежа, чиито клетки са 10-20 mm. Пещта трябва да бъде добре загрята преди измазване. На гореща повърхност, навлажнена с вода, направеният разтвор се нанася на два слоя, от които вторият трябва да е по-дебел от първия. Всеки слой трябва да бъде с дебелина приблизително 4-6 mm. Хвърлете мазилката и разтрийте равномерно. След измазване тухлената печка се боядисва или вароса.

Повърхностно покритие с плочки

Декорирането на печката с плочки, освен че увеличава топлинния капацитет, я прави да изглежда солидна и стара.

Плочки - ръчно изработени плочки. Този довършителен материал се произвежда с кутия за плочки на гърба. Това е необходимо, за да се направи монтаж в тухлена зидария. Облицовката с плочки се счита за древен и уважаван тип. Повърхността от този тип е доста лесна за измиване и избърсване, когато се появи прах, а проникването на димни газове в пространството на помещението е практически изключено. Липсата на прах прави по-голямо и по-добро разсейване на топлината. Тъй като масата на довършителната пещ е много голяма, топлинният й капацитет също става по-голям. Поради това цялото топлоснабдяване, което се натрупва в пещта, ще се отделя много по-дълго.

Плочките, ако се правят добросъвестно, трябва да бъдат направени, изстреляни и подписани на ръка. Благодарение на това не бива да се учудваме, че имат широко разпространение във форма, цвят и размер. Може дори да е в една и съща партида или кутия.

Избор и сортиране на плочки

Плочките за печката се правят ръчно, така че винаги трябва да ги сортирате по форма и сянка.

Облицовката на плочки започва със сортиране на плочките по форма и сянка. Продуктите трябва да бъдат подбрани така, че да нямат забележими несъвършенства и с леко въздействие да издават голям, ясен звук. Това потвърждава, че в продукта няма вътрешни пукнатини. Сортирайте плочките по цветови нюанси. За целта те се разстилат директно на пода или на широка работна маса. Избраните продукти трябва да бъдат обработени. Преди това се правеше по следния начин: специалист ги отрязваше с нож до необходимото състояние, след това ги подрязваше и извършваше ръчно шлайфане. Необходимо е да се прорежат твърдите плочки ръчно с помощта на стоманена тел. Също така, на ръка, съседни проби се търкат една в друга. По това време с помощта на механизацията всичко стана много много просто. Хоризонталните ръбове са леко шлифовани навътре, така че готовите плочки на стената няма да се поддържат от глазура, а от ръба на ръба на плочките.

Правилно полагане на плочки

Когато полагате плочки с плочки на някой от редовете, трябва да започнете от ъглите. Те започват да поставят ред, като навлажняват ъгловите части във водната маса и започват да полагат от тях. Под фрезата се поставя дебел разтвор. Съседните плочки трябва да се държат с една ръка, а хоросанът да се постави между мистрия, след което тухлата да се притисне. Плочките се закрепват с помощта на щифтове от плетена тел, чийто диаметър е 4 мм. Щифтовете се вкарват вертикално в отворите на хоризонталните рафтове на лоста.

Трябва да започнете да полагате плочки за печки с ъглови парчета.

Щифтовете са вързани заедно с плетена тел (диаметър 2 мм). Допълнителни парчета тел са завързани около щифтовете, след което те трябва да бъдат скрити в шевната зидария. Тези парчета се наричат ​​лобове. Ребрата на щангите на кутията се държат заедно чрез метални скоби. Между плочките не трябва да има повече от 2 мм фуги, които са презаписани с мазилка. Така че печката с плочки се превръща, като че ли, в солиден монолит, който многократно е подсилен с тел за печки. Внимание! Плочките не трябва да висят върху тухлената зидария - те почиват на самата основа на печката.

Облицовка с плочки, плочки

Изправени с плочки, плочки на фурни от тухли се използват отдавна. Много често се използват следните опции за украса на печки от тухли:

 • Теракота - пресовани керамични неглазирани плочки. Известен от древността, той е направен от специални видове глина;
 • майолика - пресовани плочки, покрити с глазура от предната страна. Използва се от Средновековието;
 • тухлените фасадни плочки са създадени от смес от високопластични глини от различни видове. Продуктът е сравнително нов; по време на производствения процес плочките се изпичат при високи температури и се пресоват.

Нежелателно е да се борави с печката с плочки с впечатляващи размери, както и вероятността от напукване да се увеличи.

При декорирането на печки основният проблем е неравномерното нагряване на различни участъци от повърхността на печката и стените на печката на дълбочина. Геометричните размери на фурната се променят непрекъснато - редуването на компресията и разширяването с течение на времето може да доведе до факта, че плочката, залепена здраво, ще се напука, а тази, залепена свободно, напротив, ще може да падне. Внимание! Не трябва да се използват плочки с голям формат - много вероятно е да се спукат. Облицовката на плочки трябва да започне само след като горивната камера е облицована с шамотни тухли. Такава операция е необходима, за да се намалят температурните колебания на повърхността на пещта.

Външната облицовка с плочки трябва да се извършва върху мазилката, нанесена върху решетката. В повечето случаи към слоя мазилка е прикрепена мрежа (още 1 слой), специално за плочката. Извършва се по такъв начин, за да се комуникира добра надеждност - още един слой мрежа точно за укрепване на лепилото за плочката. Мрежата е прикрепена с самонарезни винтове и шайби.

Има много смеси от лепило, които са създадени специално за украса на печки с плочки. Те се отличават с много високата си устойчивост на високи температури и запазват малка еластичност през целия си експлоатационен живот. След шлайфане на шевовете е достатъчно да се нанесе върху тях топлоустойчива органосилициева импрегнация, но това не предпазва от последващо замърсяване. Същото може да се отдаде на порести теракотени плочки и на див камък с пореста скала.

Направи си сам висококачествено изсушаващо масло от слънчогледово олио

Когато печката за баня или сауна вече е построена, можете да продължите към нейната облицовка. Как да украсим печката, така че да изглежда красиво и да не губи функциите си? Най-популярните материали за това са естествен камък, керамични плочки и специални плочки, които най-често се наричат ​​плочки.
Изборът на материал зависи главно от експлоатационните свойства на печката и околното пространство (интериорен дизайн и стил). Всички облицовъчни работи не изискват помощта на специалисти; те са лесни за извършване сами. Но не бързайте, тъй като в резултат на изправянето се забелязват всяка грешка и дори малък недостатък.

Изправянето на печката с плочки със собствените си ръце не е трудно за неспециалист. Ако вече сте решили как да украсите печка в баня или къща, след като сте направили своя избор в полза на плочка, чуйте съветите по-долу.

Препоръчително е да изберете като материал остъклени подови плочки, които са устойчиви на температурни промени.Дебелината му трябва да бъде най-малко 6 мм, а формата може да бъде всяка, както правоъгълна, така и квадратна. За по-лесна употреба се препоръчва да изберете плочка, която има специални прорези от задната страна за силно залепване към хоросана.

В момента в продажба можете да намерите специални плочки за печка за баня. Той има специални канали и хребети по страничните ръбове, което прави възможно облицовката на печката за сауна без шевове.

Измазването и облицовката на плочки или довършването на камък са два начина да подредите печката си.

За полагане на плочки върху печка в парна баня се препоръчва да се използва глина или глинесто-циментов разтвор.

Трябва да се помни, че силата на глината, за разлика от цимента, се увеличава с увеличаване на температурата.

Има два начина за завършване на тухлена фурна - традиционен и използване на ъгли.

Метод 1. Традиционна облицовка

Този метод е обичайната вертикална облицовка. Преди да разкриете печката с керамични плочки, за да се предотврати напукване на плочките поради високи температури, цялата основа на печката трябва да бъде покрита с редовно мрежеста мрежа върху дюбели и внимателно измазана. А самите плочки трябва да се полагат директно върху измазаната повърхност.

Метод 2. Облицовка с помощта на алуминиеви ъгли

За облицовка можете да използвате специални алуминиеви ленти с отвори, които трябва да бъдат монтирани във вертикалните шевове на тухлената зидария на печката за сауна. След това към тези ленти върху болтове трябва да фиксирате Т-профила - алуминиеви ъгли, между които ще бъдат положени керамични плочки.

След като сте решили как можете да украсите печката и да дадете предпочитание на плочките, трябва да изберете коя плочка ще използвате за облицовка. За облицовка на фурната със собствените си ръце можете да използвате следните видове плочки:

 • майолика, която представлява пресована плочка, покрита с глазура, с цветна основа и щампован шаблон;
 • теракота, подобна на майоликата, само без глазура, характеризираща се със здравина, характерни заоблени форми и силно пореста основа;
 • клинкерни плочки, които са направени от хетерогенни видове глини с добавяне на специално багрило, шамот и разтопители на енергия.

Има два основни типа плочки - емайлирани (остъклени) и неемайлирани. Емайлираният материал е двойно изгорен, което го прави по-траен.

Предвид сложността на условията на експлоатация, препоръчително е да изберете остъклен вариант за довършване на печки за сауни, тъй като неемалираните плочки не понасят доста добре температурните промени и се провалят по-бързо.

Основата на плочката за печката за сауна трябва да бъде с гладка основа. Колкото по-малко пори съдържа материалът, толкова по-малко влага ще абсорбира. А за баня това е от основно значение. Избирайки плочка с непореста основа, няма да се притеснявате от гъбички, плесени и други неприятни явления. Освен това ще отнеме по-малко време за проветряване и изсушаване на помещението, а самият материал ще издържи много по-дълго.

Довършителните плочки се предлагат под формата на правоъгълници или квадрати, шест- и осемстранните опции са по-рядко срещани, но често изглеждат много по-привлекателни.

При липса на професионални умения се препоръчва да се използва най-познатата опция, т.е.полагане на правоъгълни плочки.

Избирайки как да облицовате печката и избирайки клинкерни плочки, ще спестите много пари. Клинкерните плочки са ленти с дебелина 1 см, изработени от изпечена глина.

Погледнете снимката на печките, облицовани с клинкерни плочки: този вид покритие е относително евтин и изглежда не по-лошо от облицовката на печката с плочки.

Монтаж на рамката.Тъй като печката за сауна винаги работи в твърд режим, особено при бързо изстрелване, следователно, за да се избегнат пукнатини в облицовката, е необходимо тухлените страни на печката да бъдат затворени в рамка, направена от метален ъгъл. Такава рамка излиза извън равнината на зидарията не повече от нейната дебелина, т.е.

Повторно измазване и нанасяне на втори слой мрежа. След като мрежата е фиксирана, можете отново да изравните стените на печката, като използвате мазилка. Но при натоварвания с висока температура на печката за сауна се препоръчва да се добави още един слой мрежа. Трябва отново да се увие около фурната и да се измаже. По този начин ще бъде гарантирано, че плочките са здраво закрепени към най-проблемните места - в зоната, където са разположени ъглите.

Облицовка с плочки. За облицовка се препоръчва използването на специално лепило за камини и печки. Трябва да бъдете особено внимателни, когато полагате първия ред. За да се получи идеално хоризонтален ред, се препоръчва да се поставят листове от гипсофазерни плоскости (гипсови влакнести листове) под него, а самата инсталация трябва да започне от ъглите на пещта. Най-добре е да отделите шевовете с отрязани парчета GVL. По този начин разстоянието между плочките ще бъде същото.

Фугиране. Веднага след като фурната е напълно облицована с клинкерни плочки, можете да започнете фугиране. Но трябва да се помни, че не можете да започнете процеса на фугиране, докато лепилото не стегне напълно.

Сухата фугираща смес трябва да се разрежда с вода в съотношението, посочено на опаковката. За най-пълно запълване на фугите се препоръчва използването на специален пистолет за уплътнение.

Топлоустойчива импрегнация. След завършване на облицовката на стените на печката за сауна е необходимо старателно да се измие, изсуши и след това да се нанесе върху тях тънък слой топлоустойчива силициево-органична импрегнация. Благодарение на използването му, нито плочките, нито белите шевове няма да се замърсят.

В днешно време е популярно да се прави облицовка на печки с камък. За това се използват както естествен, така и изкуствен камък. Когато са изправени пред каменна печка за баня, най-подходяща е порцелановата керамика, която поради състава на сместа и технологията на производство (пече се при температури до 1300 ° C, докато се постигне твърдост) е твърда и непореста. Следователно порцелановият камък има добра якост, не се огъва, устойчив е на износване и има ниска абсорбция на вода.

Предлагаме ви да се запознаете с Как правилно да сглобите гредите на двускатен покрив

Облицовката на печката за сауна с естествен мрамор, която има гранулирана структура и съдържа голямо количество кварц, е с особена красота и издръжливост. Този камък се използва за облицоване на пещи от няколко века, тъй като този материал има уникална структура и има голямо разнообразие от цветове поради съдържанието на естествени соли в средата на образуването му.

Процесът на облицоване на печката с камък със собствените си ръце е доста трудоемък и скъп, но резултатът винаги надхвърля всички очаквания. Вана с печка с каменна повърхност изглежда много впечатляващо и с правилния избор на аксесоари ще стане още по-стилна.

Често повърхността на печките е облицована с печки или остъклени плочки.

Погледнете снимките на печки с плочки: много от тях изглеждат като истински шедьоври.

Преди да облицовате печки с плочки, е необходимо да изберете и сортирате плочки. Те трябва да бъдат съобразени с нюансите на цвета на глазурата, както и с височината и ширината.

Преди правилното облицоване на печката, всяка плочка трябва да бъде изпробвана до съседната, която е в един и същ ред с нея, като едновременно се подбива и натиска по височина и ширина. След монтажа неравномерните ръбове трябва да се шлайфат върху шлифовъчен камък.

Всеки хоризонтален ред облицовка трябва да започне с монтирането на ъглови плочки, след което е необходимо да се изберат и напаснат всички елементи на реда първо сухи. Особено внимателно е необходимо да се подреди първият (долния) ред, от който цялата повърхност ще бъде фурнирована.

Всеки хоризонтален ред облицовки трябва да се монтира едновременно с полагането на основния масив. Предварително всяка плочка трябва да се навлажни, като я пуснете в кофа с вода. Първоначално е необходимо правилно да поставите двете ъглови плочки, като поставите под главите си дебел глинен хоросан. След това монтирайте междинните плочки на сухо.

Какво може да се използва за наслагване на тухлена фурна?

 • Избор на финал
 • Естествен камък
 • Керамични плочки
 • Майолика и керемида
 • Фасадни плочки за тухлен и керамичен гранит
 • Материал и инструменти за облицовка на пещ
 • Декорация от тухлена печка

Повечето собственици на частни къщи и вили поставят печки на дърва, за да зимуват удобно. След приключване на работата, собствениците мислят за това как да наслагват тухлената фурна. В края на краищата той заема значително място в самия център на къщата и следователно трябва да има красив външен вид и да отговаря на имиджа на стаята. Но завършването е необходимо не само като интериорна декорация. Тук, както става ясно от практиката, се охлажда бързо. По този начин, така че скъпата топлина от печката да не се губи много бързо и е необходим този слой изолация. Помислете за няколко варианта за изолиране и декориране на тухлена печка с помощта на различни облицовъчни материали.

Обзавеждането на печката много често се извършва с помощта на плочки, истински камък или плочки.

Довършване на теракота

Декорация на камина с теракота
Декорирането на печката с плочки е скъпо удоволствие. Можете да го замените керамична майолика. Тази плочка се получава чрез двойно изпичане. Поради своята пореста структура и малки размери, тя здраво се придържа към тухлената повърхност на фурната. Характерна особеност на майоликата е наличието на ярки шарки под дебел слой глазура. Този вид покритие може да се използва само в сухи помещения. Майоликата не понася влагата.
Печката в страната или в банята може да бъде облицована с не остъклена теракота. Този тип плочки е по-плътен и не се страхува от влага. Освен това може да има почти всякаква текстура и форма.

Избор на финал

Както бе споменато по-горе, печката се счита за център на къщата както със собствена практическа цел (като източник на топлина), така и в духовен проект. В края на краищата цялото семейство се събира близо до топлата печка, толкова е хубаво да се запълнят тъмните вечери през зимата! Благодарение на това отдавна е обичайно да се украсяват тухлените печки с различни декоративни материали. Следните материали са класически използвани:

 • естествен камък;
 • керамични плочки;
 • майолика;
 • фаянсови плочки.

Този избор не е случаен, всички тези материали имат огнеупорни качества и високо ниво на топлинен капацитет. Сега към тях са добавени нови, модерни, благодарение на които вече можете невероятно красиво да наслагвате тухлена печка. Това са керамичен гранит и топлоустойчиви фасадни плочки, подобни на тухли. Разгледайте всеки от материалите за облицовка на пещта отделно. Спомнете си, че днес те произвеждат плочки с прорез от другата страна за укрепване на теглича, а също и с жлебове и гребени за ключалка, при които шевовете не се забелязват.

да се върна в началото

Декоративно довършване

Строителните материали правят възможно завършването на печката в различни стилове. В допълнение, те имат благоприятен ефект върху стабилността на тухлите, както и хоросани, използвани при полагането му на различни негативни влияния.

Наистина руски стил: хижа и плочки

В старите дни традиционно се използваше един материал - това е хижа (мазилка, направена на основата на глина). След това беше покрита с обичайната варовик. Този метод на довършване не е издръжлив, тъй като по време на разпалването димът се утаява на повърхността, което прави белината сива.Въпреки че е необходимо да се подчертае красотата на рисуването на такива печки, привлекателността и истински руският стил. В днешно време рядко някой използва този метод на декорация, тъй като все повече предпочита практичността.

.

Характеристика:

Съвременни материали

Разнообразие от материали дава възможност да се украси руска печка във всеки стил. Всичко това й позволява хармонично да се впише в абсолютно всеки интериор. Сред най-често срещаните заслужава да се подчертае:

Тези материали са много практични и надеждни. За да им придадете нов вид, достатъчно е да избършете повърхностите с влажна кърпа. Те обаче не са без недостатъци. Някои, като керамични плочки или гранит, не могат хармонично да се впишат във всеки стил.

Мазилка и боя

Мазилката и боята изглеждат много хубаво. Този начин на довършване за интериори в минималистичен стил. В този случай изборът на цвят и текстура е ограничен само от полета на въображението и общия стил на стаята. С помощта на боя и мазилка можете визуално да намалите размера на фурната или, напротив, да го увеличите. Мазилката и боята често се използват за създаване на декор в руски стил. Тя ви позволява да правите различни рисунки и модели на повърхността му.

Естествен камък

Схемата на довършване на печката с естествен камък.

Това е най-старият от материалите, използвани за облицовка на тухлени фурни. В по-голямата си част се използват пясъчник и черупкови скали. Те са евтини материали с добри свойства за съхранение на топлина.

Те ще придадат на печката специален, леко див вид, сякаш времето се е обърнало назад и пред прозореца отново Средновековието с рицари, замъци и магически истории.

Също така, сега украсата на тухлена печка с намотка влезе в модата. Това е привлекателен естествен камък със зеленикаво-сив цвят с висок коефициент на топлинен капацитет.

По-традиционният материал е мрамор, надежден и привлекателен естествен материал. Това покритие ще добави благороден и представителен вид на печката.

да се върна в началото

Руски печки в интериора

Въпреки развитието на технологиите и появата на пазара на модерни чугунени пещи, които са рамкирани в различни декоративни портали, руската печка все още остава популярна. Разбира се, тя се е променила не само външно, но и структурно. Той стана по-практичен, удобен и безопасен, освен това, когато е проектиран, се използват строителни технологии и материали, които могат да повишат ефективността, както и естетически компонент.

Ползи

Дървените къщи са в основата на архитектурата на древна Русия. И въпреки развитието на технологиите и появата на строителни материали, от които се издигат сгради, дървото все още заема специално място. Такива къщи са изпълнени с уют, а руската печка само допълва необикновената емоционална атмосфера. Инсталирането на руска печка в дървена къща трябва да се извършва в съответствие с изискванията за безопасност, установени от нашето законодателство.

Тухла

Тухла е класика. Преди това такива конструкции бяха издигнати от домашно изработени глинени тухли, които преминаха през процеса на стрелба на клада. Продуктите са големи поради наличието на котлон, отделение за печене, шезлонг за почивка.

Ползи:

За съжаление, както и другите, тухлените не са без недостатъци. Основният е фактът, че за тухлена конструкция ще трябва да се издигне мощна основа. Тя може да бъде монолитна или стоманобетонна конструкция. Ако инсталирате тухла без фундамент, подът под нейната маса може да увисне.

Предпазни мерки

Руската тухлена печка не може да бъде инсталирана във всички части на къщата. Мястото директно зависи от структурните особености на сградата. По-добре е, когато идеята за строителство се появи на етапа на проектиране на къщата. Тогава е възможно правилно да се изчисли местоположението, както и да се направи подходяща основа.

Други възможности

Сред разнообразието от възможности за инсталиране на отоплителни системи в дървени къщи си струва да се подчертаят две основни:

Напоследък тези опции стават по-рядко срещани за инсталиране в частни домове. Въпреки своята привлекателност, те отстъпват в много отношения на традиционните руски фурни.

Керамични плочки

Човечеството използва печени глинени плочки от древни времена, както и изолатор. За печката се използва керамика, която има редица специфични качества:

 • термична стабилност;
 • крепост;
 • плътна структура.

Последното е важно поради факта, че чрез широките пори материалът бързо губи топлината, получена от тухлите.

Силата на плочките се постига чрез тяхната дебелина. За довършване експертите съветват да се използват продукти с дебелина най-малко 8 милиметра. На всички тези изисквания отговаря теракота от печена глина, непокрита с глазура. Теракота е била използвана за украса на фурни от тухли още в Гърция.

да се върна в началото

Декорация на пещ с плочки

Има много разновидности на споменатия материал. Нека се спрем на някои от тях.

Фаянсови плочки

Този метод на довършване е подходящ за тези, които имат възможност да се разклонят. Това не е стандартна плоска плочка, а специален вид материал. Всяка плочка прилича на плоча, допълнена от обратната страна с лост. Такъв издатък осигурява много надеждно закрепване на плочката към основата и й позволява да задържа топлината, отделяна от печката, за по-дълго време.

Плочките са материал, който е бил на голяма почит от хората в Русия. Разнообразие от нюанси, интересен релеф, оригинална рисунка (обикновено се прави на ръка) - всичко това не може да не привлече. Печката с плочки внася елемент на лукс в интериора

Печка с плочки - шик в интериора

Майолика

С лице към майолика

Плочките са дошли при нас от далечното Средиземноморие, местата, където майсторите на живописта създават великолепни шедьоври. Цветната глина служи като суровина за производството на плочи. След пресоване и двустепенно изпичане става много силно. След това горната част на заготовките се остъклява и украсява с ефектен модел. Печка, декорирана по този начин, ще показва богатството на собствениците.

Теракотени плочки

Материалът ви позволява да подобрите печката на по-ниска цена, но има много предимства. По-специално теракотените плочки не отстъпват по здравина на гореописания вариант - майолика. Той е известен и с изключителната си устойчивост на екстремни топлини. Плочките не са остъклени. Междувременно порите в неговата структура перфектно съхраняват топлината на печката. Цветът на този материал - от бежов до оранжев - е приятен за окото, тъй като отразява естествените нюанси.

Теракотени плочки на фасадата на печката

Клинкер

Това е още един достоен материал за декорация на домашна печка. Плочката има много плътна структура, така че е устойчива на повреди. Такива декоративни недостатъци като драскотини и чипове не са страшни за този материал. Сред свойствата на клинкерните плочки е небързаното отопление, но след това то отдава топлина на помещението за дълго време. От гледна точка на дизайна, декоративните качества на клинкера са важни. И това е разнообразие от цветове и разнообразие от текстури. Сред предлаганите продукти можете да намерите гладък остъклен, груб и необработен клинкер.

Клинкерни плочки - здравина и чар

Фурната не винаги е изцяло с плочки. Често само частта, където се извършва запалването, е проектирана по този начин. Красив дизайн на печката - още няколко начина От плочки, нека да преминем към други облицовъчни материали, всеки от които е забележителен по свой начин.

Майолика и керемида

Схема за монтаж на плочки.

Майоликата е ярка плочка, боядисана с бои и покрита с глазура, дошла при нас от древността.Жителите на Рим го изнасят от остров Майорка в Средиземно море, но само успели хора могат да си позволят да довършат фурната с майолика.

Остъкленият слой върху плочките е създаден по някаква причина. Счита се за допълнителен слой изолация, който задържа топлината в средата на плочката. Благодарение на това свойство майоликата се превърна в много популярен облицовъчен материал за фурни, изработени от тухли. Придава на печката ярък и празничен вид.

Плочките отдавна се използват в студените страни. По собствен дизайн старите плочки се различаваха доста от плочките. Те бяха направени под формата на правоъгълни керамични кутии, прикрепени към тухлената стена на пещта с метални щифтове.

Празнината между тухлата и повърхността на плочката служи като въздушна възглавница, която натрупва топлина и я отделя малко по малко. Благодарение на това печките с плочки са придобили своята популярност в Северна Русия, Германия и Холандия. Не само, че печките, застлани с плочки, са получили името „холандки“.

да се върна в началото

Майоликова красота

Плочките, боядисани с ярки огнени цветове, покрити с траен слой глазура, идват от Средиземно море. Древноримските търговци са го донесли от Майорка.

Районът беше известен със своята оловно-оловна живопис върху керамични плочки и керамика.

Остъкляването служи като друг слой, който задържа топлината във вътрешността на довършителния материал, така че майоликата беше търсена като отличен вид облицовка.

Само богати хора биха могли да украсят печките си с такава красота.

Фасадни плочки за тухлен и керамичен гранит

Тухлените фасадни плочки са направени от смес от шамот, глина и минерални багрила. Получената маса се компресира под високо налягане, след което се изстрелва при високи температури.

Получената плочка се откроява със своята здравина, топлинен капацитет и ниска порьозност. С помощта на различни добавки той придобива много, много различни нюанси. Благодарение на това фасадните плочки, подобни на тухли, се превърнаха в много популярен облицовъчен материал за печки от тухли, способни да отговарят на почти всеки дизайн.

Схемата на довършване на печката с плочки.

Порцелановият камък е материал на композитна основа, който се появява през 80-те години и веднага става много популярен. Изобретен е в Италия. Смес от глина, пясък, гранит и мрамор с добавка на естествени багрила се пресова при високи температури и под много високо налягане.

В крайна сметка се получава монолитен материал без пори, устойчив на удари и отлично запазване на топлината. На керамичния гранит може да се придаде всякакъв цвят или сянка, както и текстура, което го прави толкова популярен в областта на строителните материали и довършителните работи.

Порцелановите керемидени плочки копират теракотени плочки, майолика, плочки и естествен камък. В същото време е много по-евтино и по-функционално.

да се върна в началото

Облицовъчни материали

Като цяло печката се счита за най-важния обект в къщата, като по право заема специално място. Като източник на топлина, той служи като пазител на традициите, създава неописуем комфорт. Ето защо трябва да положите всички усилия, така че печката да придобие привлекателен външен вид, а също така да не претърпи разрушаване.

Довършителният материал се изисква да бъде избран с много положителни качества. На първо място, той трябва да бъде топлоустойчив и абсорбиращ топлината. Тоест, предпазвайте повърхността от нагряване, но в същото време равномерно разпределяйте топлината вътре в стаята.

Стените на печката могат да бъдат усъвършенствани с различни видове материали. Това могат да бъдат елементи на покритие, изработено от специални видове глина, които са били подложени на дълга обработка, които са известни отдавна. А също и по-модерни материали, които са направени на базата на използвани преди компоненти, но подлежат на по-съществено обучение. Нека да разгледаме отблизо.

Естествен камък

Той е известен от дълго време и се е доказал добре като елемент за довършване на тухлени фурни. Камъкът има добри експлоатационни свойства; много от видовете му са доста евтини. Най-често използвани: черупка и пясъчник. Декорирането на печката с декоративен камък ви позволява да усъвършенствате източника на топлина. Декоративният компонент е много оригинален. Стените на печката са много естествено изглеждащи.

В допълнение към евтините материали се използват и други. Сред тях е мраморът. Облицованите стени, поради външните си свойства, придобиват индивидуален и доста уважаван вид.

Талкохлорит

Той има още няколко имена (сапун, тенджера, камък за печка). Това е естествен материал, който се формира от комбинация от магнезит и талк, който е изложен на високи температури и натиск за дълго време.

Според неговите външни данни, талкохлоритът е много привлекателен. Камъкът не изисква допълнително довършване.

Керамични плочки

Този материал е специфичен вид глина, която се обработва.

Тя придобива следните качества:

 • плътност;
 • трайност и здравина;
 • топлоустойчивост.

Керамичните плочки имат значителна дебелина, която достига осем милиметра. Най-често използваният сорт теракота. За предпочитане е да изберете такъв, който не е бил остъклен.

Фаянсови плочки

Облицоването на печката с плочки се използва от доста време и в много страни по света. Плочките могат да бъдат приписани на керамичните плочки, но те имат значителна разлика. Факт е, че от шевообразната страна на такъв материал има купа (румпа). Благодарение на това е възможно да се получи вид термична възглавница. Той е прикрепен към специални точки, умишлено оставени за това. Външният вид на плочки за печка може да бъде много различен.

Клинкерни плочки

Съдържа шамот, глина и различни естествени багрила. Тази плочка се характеризира с:

 • липса на многобройни пори;
 • крепост;
 • добро разсейване на топлината.

Подготовка за довършване на фурната

Трябва да разберете, че тухлената фурна се нуждае от внимателна подготовка. Всички недостатъци могат да доведат до доста тъжни последици. Сред тях може да бъде загубата на топлопренос, която се дължи на грешен избор на материал и неговото приложение.

Необходим инструмент

Трябва да се подготви предварително. Тогава няма нужда да се прекъсва в процеса на работа, което е недопустимо. Може да се наложи:

 • ниво и отвес;
 • рулетка и молив;
 • шпатула и мистрия;
 • капацитет;
 • метална четка;
 • четка и валяк;
 • инструмент за рязане на материал (плочки);
 • чук и чук.

Необходимо е да се осигурят консумативи, аксесоари, парцали.

Материал и инструменти за облицовка на пещ

Процесът може да изисква:

 • отвес;
 • ниво;
 • рулетка;
 • Master OK;
 • шпакловъчен нож;
 • контейнер за разтвор;
 • четка за боя (широка);
 • резачка за плочки (ъглошлайф);
 • желязна четка;
 • чук (каучук или дърво с гумен плот);
 • чук.

Също така, когато сте с лице, ще ви трябват пирони, самопробивни винтове, плочки за кръстове, чисти парцали.

Разтвор за мазилка на тухлени пещи се приготвя от цимент (клас не по-нисък от M400), глина и пясък. Препоръчва се съотношението да се избере следното: 1,0 част цимент към 3,0 части глина и 0,2 части пясък. Пясъкът е необходим малък, но видът глина не играе роля.

да се върна в началото

Гипсова фурна

Много собственици на частни къщи все повече предпочитат такива видове отопление като газ или пара и ако в селото има централно отопление, за някои е по-лесно да се свържат към отоплителната мрежа.

Въпреки това в много къщи методът на отопление с печка се запазва - и като основен източник на топлина, и като спомагателен.

Често изборът в полза на конвенционална печка е свързан с икономически съображения - най-добрата тухлена печка ще струва по-малко от полагането на разпределителна тръба за свързване към централно отопление.

Важно

Печката е доста обемна структура, почти е невъзможно да се направи невидима. Най-често червената тухла се използва за зидария, която не винаги изглежда хармонично в стаята. Ето защо собствениците полагат усилия да гарантират, че печката се вписва в интериора и изглежда спретнато. Често довършването на печката се извършва с мазилка.

Мнозина обаче са изправени пред такъв проблем - след няколко години мазилката от тухлената фурна започва да се руши. Всъщност това може да се избегне, основното е правилно да се извърши работата по мазилката.

Всъщност дори домашен майстор, който няма опит в подобна работа, може да направи висококачествена мазилка на тухлена фурна. Важно е да се обърне голямо внимание на процеса и да се използват висококачествени материали, след което фурната ще запази представящия си вид дълго време.

Преди да измажете печката, трябва да подготвите стаята. За да направите това, трябва да освободите място за работа - всички ненужни предмети трябва да бъдат изнесени от стаята. Мебелите също трябва да бъдат изнесени от стаята, ако е възможно. Ако не можете да направите това, трябва да го покриете с дебела кърпа. За да се предпазите от отломки, прах и повреди, прозорци, стени и подове - тези повърхности трябва да бъдат покрити с пластмаса.

Научете как да измазвате тухлена печка и предварително подгответе всички необходими инструменти и материали. Ще ви е необходим набор от инструменти, включително:

 • мистрия или мистрия;
 • ренде;
 • чук;
 • длето или шпатула;
 • клещи и клещи (те могат да бъдат заменени с клещи);
 • спрей - необходимо е да се намокри повърхността с вода (ако я няма, ще направи четка за боя);
 • ножици за метал и ножици за плат;
 • грубо сито - за пресяване на пясък и / или глина;
 • контейнер за разтвор и отделен за вода;
 • лъжичка за гипсова смес (или нейните компоненти);
 • метла или прахосмукачка.

Списъкът с материали за шпакловане на печката включва действителния хоросан за шпакловане на печката, армираща мрежа с 10 х 10 мм клетки (можете да направите с чул), вар (или боя на водна основа), както и циментов разтвор ( ще е необходимо да се фиксира жицата - включително ако говорим за стара печка).

Подсилваща мрежа с клетки 10 х 10 мм

Преди да започнете работата по измазване, не забравяйте да подготвите повърхността на фурната. Това ще улесни нанасянето на хоросана и покритието ще изглежда по-добре и ще продължи по-дълго.

Ако говорим за стара фурна, тогава ще трябва да подготвите повърхността по следната схема:

 1. Почистване на повърхността на фурната от стара мазилка. Това може да се направи с шпатула или длето.
 2. Повърхността се втрива с шкурка - това ще помогне за премахване на малки нередности.
 3. Получените отломки и прах трябва да се отстранят с прахосмукачка или суха кърпа.

В случая, когато трябва да измажете прясно поставена фурна, такава работа трябва да започне около месец след завършването на тухлената зидария.

Този период е достатъчен за хоросана, използван за зидария, да изсъхне, да се втвърди и да придобие здравина.

Как да фурнирираме тухлена печка

Преди да започнете работа, трябва да изчистите шевовете между тухлите, които съставляват пещта, на дълбочина около 0,5 см - това ще помогне на мазилката да лежи по-добре върху зидарията.

Днес е възможно да избирате между закупуване на готова суха смес за измазване на печка или приготвяне на разтвор самостоятелно по доказани „народни“ рецепти.

За да се постигне висококачествен резултат, е необходимо внимателно да се наблюдава съотношението на сухите компоненти и водата, което трябва да бъде или кранче, или техническо (не може да се вземе нито езеро, нито река за решение).

В зависимост от предназначението на помещението и влажността му, начина на неговото използване, планирания метод за външна декорация, както и климата в региона, собственикът трябва да реши как да измазва печката си.

Как да подготвим „правилното“ решение? Класическата рецепта включва глина и пясък. Ако се планира боядисване на печката в бяло, тогава може да се добави вар - тя трябва да се гаси. За да увеличите силата на разтвора, можете да добавите натрошен азбест или фибростъкло.

Предлагаме ви да се запознаете с това как да сгънете печка на Кузнецов със собствените си ръце

Съставът на хоросана за измазване на фурната може да варира. Таблицата показва основните популярни опции:

ГлинаГипсПясъкЦиментЛаймАзбестФибростъкло
съотношението на частите в разтвор
1120,1
21210,1
31120,2
41210,1
51120,2

Съдържанието на пясък в суспензията може да варира в зависимост от съдържанието на мазнини в глината, която ще се използва. Ако съдържанието на мазнини е високо, тогава вместо две части пясък е допустимо да добавите три или дори четири.

За да определите правилното съотношение, трябва да подготвите част от разтвора на пробата и да я приложите върху повърхността - малка площ. Ако хоросанът изсъхне, измазаната площ е покрита с пукнатини, тогава няма достатъчно пясък и трябва да добавите още. Ако разтворът се е разпаднал, това показва, че в състава му няма достатъчно глина.

За да се постигнат добри резултати, трябва да се обърне голямо внимание на процеса на подготовка на самия разтвор. В този случай се изисква да се спазват редица прости правила, не само по време на смесване на гипсовата смес, но и по време на подготовката на компонентите.

Глина:

 • почистване на отломки;
 • място за накисване във вода за няколко дни;
 • филтрирайте получената каша през грубо сито.

Лайм (работата по подготовката на този материал се извършва само на улицата):

 • изсипете парчета вар в кофа (тя трябва да е само метална) - не повече от половината от обема на кофата;
 • налейте вода (не повече от 0,6 обемна кофа);
 • оставете разтвора да се охлади за един ден;
 • източете разтвора;
 • прекарайте варната каша през грубо сито.

Пясъкът също трябва да бъде пресят, азбест или фибростъкло - старателно смачкани.

За да подготвите висококачествено решение, трябва да възпроизведете следната последователност от действия:

 1. Към приготвената глина се добавя пресят пясък.
 2. Добавят се останалите съставки на разтвора (например фибростъкло).
 3. Разтворът се разбърква старателно. Това може да се направи с помощта на бормашина, строителен миксер или перфоратор със специално закрепване.

Висококачественият разтвор не трябва да съдържа твърди частици или бучки; изглежда хомогенен и пластмасов.

Готов хоросан за мазилка на фурната

Как да фурнирираме тухлена печка

Ако като основа се използва гипс, такъв разтвор се втвърдява много бързо. Той трябва да се приготвя на малки порции, които трябва незабавно да се поставят върху фурната;

Съвети

Приготвеният хоросан с циментова основа трябва да се използва в рамките на един час след разреждането му с вода;

Предварително може да се приготви смес на глинена основа. Може да се съхранява дълго време, при условие че контейнерът е запечатан.

След като са подготвени всички необходими материали и набор от инструменти, можете да започнете процеса на мазилка на печката със собствените си ръце. Измазването на тухлена фурна може да се извърши по проста схема, състояща се от пет основни стъпки:

 1. Загрейте фурната. Преди да започнете работа, стените на печката трябва да се затоплят добре. Тази стъпка е задължителна дори през горещия летен сезон.
 2. Подготовка на повърхността.
 3. Нанасяне на първия слой. Необходимо е да се навлажни повърхността, която трябва да бъде измазана с вода (с четка или с помощта на пулверизатор) и след това да се нанесе тънък слой течна глина (за това се използва четка за измиване). Преди следващата стъпка този измазан слой трябва да изсъхне малко.
 4. Укрепване.Спецификата на изпълнението на тази стъпка зависи от избрания материал:
   Подсилваща мрежа. За да го фиксирате в центъра на тухлите, трябва да пробиете дупки, дълбочината на които трябва да бъде около 5 см. Разстоянията между тях не трябва да са повече от 0,5 м, а дупките трябва да са на шахматно ниво. Във всеки от отворите трябва да вмъкнете тел с диаметър 3 мм (дължината му трябва да бъде 100 мм). Всяко от парчетата тел е огънато в средата под ъгъл 900, а вътре в тухлите те са фиксирани с циментов разтвор. След втвърдяването на цимента можете да поставите армиращата мрежа върху пещта - тя трябва да бъде фиксирана в свободните краища на телта. За да направите всичко както трябва, ви съветваме да гледате видеоклипа за закрепване на армиращата мрежа към пещта:
 • Вретище. Материалът трябва да бъде нарязан и напоен с разтвор от течна глина. След това трябва да се разпредели върху фурната: процесът на полагане се извършва в посока отгоре надолу, припокриването трябва да бъде около 50 mm. Ако такъв материал се използва за подсилване, пещта трябва да бъде защитена от прегряване по време на работа;
 • Измазване. Разтворът се нанася отгоре надолу, всеки слой трябва да бъде равномерен - дебелината му не трябва да бъде повече от 5 мм. След като разтворът стегне, той трябва да се втрие, като се извършват кръгови движения с плувка. Ако мазилката се е втвърдила твърде много, тя може да се навлажни с вода. Някои домашни майстори препоръчват в края на нанасянето на разтвора за мазилка да се изгладят с парцал (първо трябва да се навлажни в същия разтвор).
 • След приключване на нанасянето на мазилката трябва да се остави да изсъхне. Ако се появят пукнатини, те могат да бъдат разширени с обикновен нож, след това навлажнени с вода и покрити с разтвор (ако е използван разтвор на глинена основа, за тази цел можете да използвате остатъците от мазилка, които могат да се съхраняват в херметически затворен контейнер).

  За да може печката да изглежда добре на закрито, може да се направи допълнително довършване след завършване на мазилката:

  • боядисване с боя на водна основа;
  • варосване с тебешир;
  • покритие с мляко от вар (трябва да добавите малко сол към него, в размер на 0,1 кг на 100 литра разтвор);
  • декоративна мазилка за печки (в магазините за железария можете да намерите широка гама от съединения).

  Декорация от тухлена печка

  Довършителните работи на тухлена печка се извършват на етапи.

  Инструменти за довършителни работи.

  Началният етап е почистване на повърхността от прах, мръсотия, разширяване и задълбочаване на зидани фуги между тухли (до 1 см). Почистването се извършва с желязна четка или "ъглошлайф" със специално приспособление. След това тухлите се избърсват с мокра кърпа.

  Вторият етап - повърхността на пещта е покрита с мрежа, направена от метал (ширината на клетките е не повече от 150 mm). Той се фиксира с карамфили или с самонарезни винтове по преценка на капитана на места, където температурата е най-висока (капак на пещта, повърхност за готвене). В ъглите на пещта е фиксиран метален ъгъл. Тази рамка ще позволи да се избегне деформация на повърхността по време на работния период и по време на по-нататъшната работа на тухлената печка.

  3-ти етап - нанасяне на гипсов слой върху телената рамка. Повърхността му е внимателно изравнена с помощта на ниво и отвес, така че по-късно лесно да лепите плочките или да фиксирате плочките. Оставя се слой мазилка да изсъхне, след което някои майстори препоръчват да се наводни печката и да се загрее правилно.

  Четвъртият етап е действителното залепване на плочките. Трябва да се каже веднага: процесът на фиксиране на плочки е много особен, по-добре е да го поверите на компетентни специалисти. За залепване се използва специализирано топлоустойчиво лепило, произведено за камини и печки. Преди започване на работа плочките трябва да бъдат сортирани, за да не се натрошат, напукат или с повредена глазура.Те започват да залепват плочките отдолу, като използват ниво, проверяват и коригират всеки ред. Майсторите съветват първо да залепят плочки по ъглите и да водят всеки нов ред от тях. За да направят разстоянията между плочките подобни, се използват кръстове.

  Петият етап е фугиране и импрегниране с топлоустойчиво съединение. Последният ще предпази повърхностите на плочките и шевовете от замърсяване. Оставете лепилото да изсъхне за 3 дни преди фугиране. След като приготвите сместа (подробни инструкции се поставят върху опаковката), тя се нанася на равномерен слой. За да могат каналите на шевовете да се запълнят по същия начин, майсторите препоръчват да се направи това с пистолет, използван за уплътнителя. След приключване на работата измийте повърхността и отстранете остатъците от сместа.

  Сега можете да кажете всичко, фурната е готова. И вече един ден след приключване на цялата работа, можете да започнете да го отоплявате.

  Клинкерни плочки

  Европейски материал, създаден за облицовка на камини и печки, за разлика от декоративните тухли в къщите на Холандия, Норвегия и редица други северноевропейски страни.

  Обикновено се пресоват няколко вида глина, с добавяне на определени части шамот, различни багрила и се изпичат. Резултатът е плочка с приятен бежов нюанс, от млечен до ярко оранжев.

  Това е материал с дебелина 9-12 мм, с микропореста структура, способен да задържа топлината добре.

  Фурна със самостоятелна облицовка

  В тази бележка читателят може да открие отговорите на въпросите: как да украсим тухлена печка, какви материали да използвам за това, а също така научава технологичните характеристики на един или друг вид облицовка.

  Освен това тук ще бъдат представени подробни инструкции, които ще опишат как да извършите довършителните работи на печката във вилата със собствените си ръце, използвайки избрана технология.

  Обикновена домашна фурна.

  Декорация без облицовка

  Има много варианти за дизайн на печки от тухли, но тук ще говорим за най-популярните видове облицовки, които съчетават достъпност, практичност и подходящ външен вид. .

  Един от доста често срещаните и евтини методи, който много често се използва при изграждането на печки в къщи извън града или при изграждането на камини, се счита за декоративна тухлена зидария. В този случай ролята на декоративен дизайн се играе от повърхността на външните тухли и шевовете между тях, с други думи, цялата част, която се вижда от тухлената зидария. (Вижте също публикацията Как да фурнирираме мазето на тухлена къща: опции.)

  При избора на тази опция този момент трябва да се осигури дори на етапа на строителството и да се приложи за външния ред тухлена зидария, ако има възможност за най-равномерна тухла без недостатъци и пукнатини. В същото време трябва да се обърне голямо внимание на спазването на прави ъгли, да се предотвратят отклонения от вертикалата и хоризонта, а също така да се следи за еднородността на фугите между тухлите.

  Декоративно полагане на тухли.

  Освен това ще бъдат предложени някои съвети за декориране на външните редове на тухлена зидария в декоративен стил:

  • Външната повърхност на стената трябва да бъде възможно най-гладка, без пукнатини, пукнатини и празни пространства, в противен случай, през определено време прахът, който се натрупва в тях при нагряване от печката, може да отдели зловонен мирис.
  • За да придадете по-драматичен вид на ъгловите ръбове на външната страна на тухлата, можете да премахнете малка фаска с мелница.
  • Използвайте смес от азбестов прах с цимент като хоросан за фугиране на фуги между тухли.
  • За да придадете фугиращата смес от различни цветове към разтвора, можете да добавите фино смляно тухлено брашно, черна глина на прах или други неорганични багрила.
  • След фугиране се препоръчва фугите да се направят с помощта на дълга плоска дъска и изпъкнал инструмент за фугиране. При присъединяването на първо място е необходимо да се обработят всички вертикални шевове, а след това и хоризонталните.
  • Ако желаете, можете да избелите фурната с разтвор на гасена вар и подсолена вода в размер на 100 грама натриев хлорид на кофа вода.
  • Врати, вентилатори и други метални елементи могат да бъдат боядисани с топлоустойчив силиконов емайл.

  Трябва да се каже, че декорацията с тухлена зидария може да се използва и за метални печки, например облицовката на печка за баня с тухли често се използва за повишаване на безопасността и подобряване на нейните красиви качества.

  Снимката показва тухла за зидария с декоративни елементи.

  Съвет! Преди да завършите тухлената печка с варовик, препоръчително е да шлайфате повърхността отвън. За да направите това, стената трябва внимателно да се шлайфа с половината обикновена червена тухла, напоена с вода.

  Повърхностно измазване

  Ако например появата на недовършена тухла не съответства на целия стил на декорация на дома, печката може да бъде измазана с глинен вар или гипсов разтвор, последвано от боядисване с вътрешна водно-дисперсионна боя. Също така, този метод е идеален за възстановяване на стар или декоративен дизайн на предварително изградени печки. (Вижте също публикацията Мазилка за декоративна работа от шпакловка: тънкости на дизайна.)

  Облицоването на тухлена печка с гипсов разтвор може да се извърши само след като тухлената зидария изсъхне напълно.

  Последователността на действията е следната:

  1. Струва си да премахнете хоросана от външните зидани шевове на дълбочина 10-15 мм и да почистите повърхността на пещта с метална четка.
  2. Фиксирайте метална мрежа с размер на окото 10-20 мм в хоризонтални и вертикални равнини.
  3. За да се закрепи мрежата по време на конструкцията на пещта, е необходимо да се предвиди полагането на мустачка, изработена от мека стоманена тел. Ако това не е възможно, може да се фиксира с пирони със стъпка 100 мм, като се поставят като в шах.
  4. Преди да приложите разтвора, фурната трябва да се загрее до температура 50 - 60 ° C.
  5. Готов разтвор от мазилка се изисква да се нанесе върху навлажнена нагрята повърхност на няколко слоя с преходно изсушаване на всеки слой.
  6. Нанесете разтвора, като го разпръснете с желязна мистрия или шпатула. и след това се втрива с пластмасова или дървена фугираща смес.

  Измазване върху желязна мрежа.

  Съвет! Когато приготвяте самостоятелно гипсов разтвор, всички важни сухи части (пясък, цимент, гипс и др.) Трябва да бъдат внимателно пресяти с много малко строително сито.

  Полагане на плочки

  Най-много от доста практичните опции за това как да украсите тухлена печка е полагането на плочки. Поради факта, че външната му част е покрита с глазура, тя има красив външен вид и също така става много по-лесно да се грижи за повърхността си.

  Основната трудност на доброто фиксиране на плочката е, че повърхността на печката, докато се нагрява, след което се охлажда, редовно променя своите геометрични размери. В този случай недостатъчно сигурно залепените плочки могат да паднат, а здраво залепените плочки могат да се спукат на две.

  Облицовка с керамични плочки за тухла.

  В резултат на това керамичните плочки могат да се монтират само върху измазани пещи с облицована горивна камера. За облицовка горивната камера е облицована със слой шамотни тухли вътре, като по този начин се намалява разликата в температурните разлики.

  Освен това ще бъдат представени някои препоръки за довършване на печката с керамични плочки.

  • По-добре е да използвате малки плочки като облицовъчен материал. В този случай ефектът от различните коефициенти на термично разширение на материалите е по-слабо изразен.
  • Преди полагане на плочки върху гипс, метална мрежа с размер на окото 10 mm трябва да бъде подсилена с винтове с широки шайби.
  • За да фиксирате плочките, използвайте специални лепила, които са предназначени за довършителни работи на печки.Въпреки факта, че цената им може да е малко по-висока, те са специално проектирани за работа при много високи температури и след изсъхване имат достатъчна еластичност.
  • Фугирането на фуги на плочки може да се извърши с помощта на обикновени фугиращи смеси, ако е необходимо, като се добавят неорганични пигментни багрила.

  Огнеупорно лепило за плочки.

  Трябва да обърнете внимание! Декоративният дизайн на печката, в допълнение към красивите си качества, също играе полезна роля. без значение как да завършите тухлената фурна. гипс или керамични плочки, довършителният материал увеличава физическата си маса, в резултат на което топлинният му капацитет се увеличава.

  С какво друго можете да украсите фурната?

  На печкарите често се задава въпросът: възможно ли е да вземете листове от гипсокартон като декорация за печки?

  Абсолютно невъзможно е да се направи това, тъй като под обшивката от гипсокартон трябва да се постави изолационен слой и в този случай печката ще изпълнява само декоративна функция.

  В случай на инсталиране на фалшива камина, тя може да бъде направена от панели от гипсови влакна и след това да залепите винилови тапети отгоре под камък или тухлена зидария. Инсталирането на декоративна камина и поставянето на тапети не е твърде скъпа работа, тя ще придаде пикантност на вашия хол.

  Напоследък се произвеждат стъклени тапети или мрежа от фибростъкло за довършителни пещи. Те са огнеупорни и признати за напълно безвредни, тъй като при нагряване не отделят токсични вещества. След залепване с фибростъкло или фибростъкло мрежа, те могат да бъдат боядисани във всеки цвят, който отговаря на интериора на стаята.

  Това са два различни материала, но принципът на производство и всички характеристики са подходящи за довършителни пещи.

  Понякога огнеупорните тухли се използват за украса на камини и печки. Това е топлоустойчив материал, използван в производството на доменни пещи. Скъпо е и не се използва широко в битовите нагреватели за тухли.

  Статия за избора на тухла за зидария можете да намерите тук: https://teplo.guru/pechi/stroim/kirpich-dlya-kladki-pechei.html

  Гледайте видео, в което капитанът разказва как да облицовате руска печка с плочки:

  Източник: teplo.guru

  Облицовка на плочки и нейните видове

  Теракота е керамичен материал, който се използва в домовете от дните на Древна Гърция и Рим. Това е специална глина със силно пореста структура. За да се получи керамичен материал от него, той първо се пресова и след това се изпича. Такава керамика е била широко използвана в къщите на Древна Гърция, Рим и държавите от Централна Азия при производството на декоративни елементи, плочки и други предмети, използвани в къщата. Печката, облицована с теракота, има ярък червено-кафяв цвят.

  Майоликата е усъвършенствана остъклена теракота. Плочката е кръстена на остров Майорка. Той стана известен със своите плочи с оловно-оловни плочки, различни декоративни предмети и съдове за хранене. Продуктите от майолика са рисувани ръчно от художници, а керамичните плочки се смятат за лукс.

  Клинкерните плочки са строителна керамика, която е създадена за разлика от облицовъчните тухли за декориране на печки и камини в къщи в Холандия, Германия и други скандинавски страни. Съставът се пресова и изгаря при високи температури. След обработката се получава материал с микропореста структура. За да украсите камините и печките с тази плочка, тя се прави с дебелина 8-9 мм.

  Порцелановият камък е модерен вид довършителни материали за дома и вилите. Произведен е в Италия през 80-те години. Произвежда се от различни видове глина с добавка на кварцов пясък, фини фракции гранит и мрамор, соли и метални оксиди като оцветители. Целият този състав се пресова под високо налягане и температура. Такива плочки се използват за украса на сгради отвътре и отвън. А облицовката на печките с керемидени керемиди не само не отстъпва на традиционните, но и ги имитира.

  Плочките се считат за уникален довършителен материал, изработен от керамика. Плочките са създадени специално за плочките, които покриват печките. Използването им датира от времето на вавилонската цивилизация.

  Сега, знаейки коя плочка да покрие печката, можете да продължите директно към работата:

  • преди да покриете печката с плочки, трябва да я подготвите за работа. За да направите това, повърхността се почиства от мръсотия и шевовете, образувани по време на зидарията, се задълбочават с 10 мм;
  • след това метална телена мрежа е прикрепена към печката с пирони. Освен това между шевовете се забиват пирони с дължина 100 mm;
  • след това покритата телена мрежа се покрива с цимент клас М 400. Когато циментът изсъхне, върху него се полагат плочки;
  • плочката се полага отдолу и непрекъснато се проверява дали лежи равномерно с помощта на ниво. Плочката се закрепва с циментова замазка, която се разстила по задната й страна с назъбена мистрия. След това плочката се притиска и потупва с гумен чук.

  За да се наслагне печката, първо се поставя цяла плочка в първите редове и след това се отрязва. Ширината на фугите между плочките ще бъде еднаква, ако поставите пластмасови кръстове, две от хоризонталната страна и две от вертикалната. Шевовете не са напълно запълнени с хоросан, за да се създаде декоративен ефект. За да покрие фурната, повърхността й трябва да е идеално равна.

  Как да наслагвате печката в къщата: съвет от експерт

  Днес някои от нас могат с гордост да кажат, че такова отоплително устройство като печка на дърва е оцеляло в тяхната къща. Въпреки това външният им вид често не съответства на дизайна на стаята и печката се откроява от общия интериор. За да се премахне този недостатък, той може да бъде покрит с някакъв вид довършителни материали, които са идеални за всяка декорация. Често пъти довършването на печка е нещо повече от декорация. Такъв ремонт носи своите предимства и уредът увеличава топлинния капацитет, загрява се по-бързо и задържа топлината за много дълго време.

  Отлично решение е да украсите печката с декоративен камък в стая в селски стил.
  Отлично решение е да украсите печката с декоративен камък в стая в селски стил.

  За довършване на тухлена фурна се използват предимно различни видове плочки. Но любителите на ярки дизайнерски решения предпочитат да украсяват с мазилка. Може първоначално да бъде боядисан с ярки цветове, могат да бъдат направени красиви орнаменти. Освен това този вид покритие може да се счита за най-бюджетен.

  Ако обаче решите да украсите печката си по изискан и уникален начин, тогава най-добрият вариант би бил да използвате плочки. За да направите това, трябва да разберете какъв вид довършителни материали могат да се използват за облицовка.

  При проектирането на печки и камини те използват:

  • Естествен камък;
  • Ярко боядисана майолика;
  • Дървена неглазирана теракота;
  • Топлоустойчиви клинкерни плочки;
  • Огнеупорна тухлена зидария;
  • Порцеланови каменни изделия.

  Тези облицовъчни материали отговарят на характеристиките, необходими за довършителни пещи. Те имат достатъчна дебелина в рамките на 5-9 мм, издържат на високи температури, предотвратяват механични повреди и имат нископореста структура. Днес за украса на пещни конструкции се използват композиции от стъклопакет или така наречената мрежа от фибростъкло. Те се считат за напълно безвредни материали, тъй като при нагряване до висока температура те не отделят токсични вещества и също така позволяват на печката да бъде боядисана във всеки удобен цвят.

  Топлоустойчиви материали

  Железните печки се различават по своите характеристики от тухлените. Железните пещи, за разлика от тухлените, бързо се загряват и охлаждат. За да сведете до минимум това отрицателно свойство, трябва да знаете как да наслагвате фурната. Най-подходящият материал е тухла. Разбира се, обикновената тухла няма да работи за изграждане на къщи. За това се използва тухла, изработена от огнеупорен материал, който ще издържи топлината на пещта. Обикновено неопитни строители, които не знаят как да наслагват, използват шлицови или кухи тухли.Това не може да се направи, само специална керамична тухла за фурна ще направи. За да насложите правилно фурната, трябва предварително да подготвите материали и инструменти:

  • тухла;
  • решение;
  • азбест;
  • метален ъгъл;
  • Master OK;
  • назъбена мистрия;
  • правило;
  • гумен чук;
  • ниво на сградата.

  Ако печката ще е за дома и вече знаете как да я наслоите и как да я направите, можете да подобрите външния й вид. За да направите това, след завършване на фурната с материал, тя може да бъде боядисана. Редовната боя и избелването няма да работят за това, тъй като фурната постоянно се загрява и боята ще се напука и падне. Сега има специална боя, която може да издържи на високи температури. Тази боя се нарича "емулсия" и може да издържи до 600 ° C. След като използвате такава боя, печката в къщата ще изглежда добре и подредено.

  Най-добрият материал за декориране на печка в дома е керамичните плочки. Поради факта, че печките на къщите са постоянно при високи температури, материалите за тях трябва да имат следните свойства:

  • топлоустойчивост;
  • здравина, която не се губи след нагряване;
  • голяма дебелина 6-8 мм;
  • плътна структура.

  Освен това за облицовка на пещите се използва специална глина, чиято якост се увеличава при нагряване. Има няколко вида специални плочки, които се различават по външен вид и монтаж. Изборът им зависи от вида на къщата и от стаята, в която се намира печката.

  Керамични плочки

  Майолика, теракота, клинкерни плочки - това не е толкова скъпо за наслагване на печката в къщата. Преди да продължите с процеса на облицоване на повърхността на печката, е необходимо да облицовате пещта в къщата, за да намалите температурните разлики. Плочките трябва да се полагат върху гипсова мрежа.

  не трябва да избирате големи плочки за довършване, тъй като те не са подходящи за облицовка на фурната, по време на използването на фурната тя много често се напуква и рухва. Използвайте резачка за плочки, когато режете плочки.

  Изберете висококачествена, доказана лепилна основа, така че плочката да не пада по-късно.

  Действия стъпка по стъпка:

  1. Разтрийте шевовете.
  2. Покрийте цялата повърхност с органична силициева импрегнация.
  3. С помощта на шпатула нанесете топлоустойчиво лепило върху плочките и прикрепете към стената. Посока на полагане - отдолу нагоре.
  4. Поставете кръстове между свързващите плочки. Наложително е да проверите нивото на хоризонталните редове, така че чертежът да не се влоши.
  5. След три дни, когато плочката е напълно суха и стабилна, трябва да избършете шевовете със специализирано решение, можете да използвате цветен оттенък.

  Материали за работа и подготвителни дейности

  Преди да покриете печката, подгответе предварително необходимите за работа материали. Има два начина за полагане на плочки: със и без лепило. За първия метод ще ви трябва:

  • лепило, което се използва за работа с печки и камини;
  • грунд;
  • фугираща смес за фуги;
  • цокъл.

  Ако избраният от вас метод не изисква използването на лепило, тогава ще ви трябват поцинковани стоманени листове, чиято дебелина не трябва да надвишава 0,8 мм. За да покриете ъглите, купете стоманен или алуминиев ъгъл. За да направите рамката, се нуждаете от 2 см широки и 0,2 см дебели ленти от алуминий. Който и метод да изберете, повърхността е внимателно подготвена. Не препоръчваме да се пренебрегва тази процедура, тъй като от нея зависи колко гладко лепилото за мазилка и плочки ще падне върху повърхността.

  Първо премахнете стария слой мазилка. За да направите това, напръскайте повърхността с вода и след това незабавно продължете с почистването. Използвайте чук и длето на места, където старият слой здраво „седи“ върху печката. В резултат на почистването трябва да видите „гола“ тухла пред себе си. След отстраняване на старата мазилка почистете тухлите с телена четка. След това обилно навлажнете повърхността с вода от спрей и почистете фугите между тухлите на дълбочина 1 cm.

  Следващата стъпка ще бъде грундирането. В същото време се опитайте да нанесете почва не само върху повърхността на тухлите, но и върху шевовете между тях. След нанасяне оставете фурната, докато грундът изсъхне напълно. След това отново нанесете състава. След това проверете равнината на повърхността. Има мнение, че плочките ще помогнат да се скрият нередностите. На практика обаче облицовъчният материал само подчертава повърхностните разлики. Ако повърхността е неравна, ще трябва да я изравните преди полагане на плочките. За това на печката са монтирани метални профили, пространството между които е запълнено с мазилка.

  Често, когато демонтирате стара мазилка, в ъглите на печката се образуват „счупени“ зони. Те трябва да бъдат подсилени с перфориран стоманен ъгъл. След изсъхване на мазилката върху повърхността му трябва да се монтира мрежа от фибростъкло. За да направите това, нанесете слой лепило и прикрепете мрежа. След като предишният слой лепило изсъхне, отново намажете инсталираната мрежа със същото лепило.

  obustroen.ru

  Декоративен или естествен камък

  Професионалните печки препоръчват преди да покриете печката в къщата, преди основните мерки за полагане на стената, да загреете и изсушите добре печката. Къщата ще бъде украсена с равномерно положена печка, поради което е необходимо стриктно да се поддържат разстоянията между шевовете. За камък това е ширина 1,5 - 2 см. Полагането с облицовъчен материал от камък не се различава от облицовката. Има разлика в подготвителния период.

  • Поставете камъка на пода по такъв модел или модел, какъвто бихте искали да видите на повърхността на печката.
  • Маркирайте камъка.
  • В центъра на всеки камък напишете неговия номер с големи размери.
  • По краищата напишете малки числа (номера) на свързващите камъни.

  Този подход няма да позволи объркване в чертежа и значително ще спести не само вашето време, но и нервите ви.

  по-добре е да маркирате с малки, тъй като химическите компоненти на маркера или флумастера ще се абсорбират в повърхността на камъка.

  Разбъркайте лепилната основа с много едра сол, в пропорции от един килограм на кофа разредено лепило. Камъните, прикрепени по този начин, ще държат здраво и здраво.

  В тази статия разгледахме най-основните и най-често срещаните видове облицовъчни пещи. Надяваме се, че сме ви помогнали да направите своя избор при декорирането на печката за вашия дом.

  www.vashcottage.ru

  Как да декорирате печки в частна къща със собствените си ръце с плочки: подгответе се за работа

  За да поставите правилно тухлена печка с плочки със собствените си ръце, трябва да извършите подготвителни мерки, както и да подготвите необходимия инструмент за работа.

  Имаме нужда от:

  • Ниво на багажника;
  • Отвес;
  • Нож за замазка;
  • Строителна мистрия;
  • Четка за рисуване;
  • Фреза за плочки;
  • Чук или чук с гумен плот;
  • Четка с метални четина;
  • Контейнер за разтвор;
  • Топлоустойчиво огнеупорно лепило.

  Когато завършвате печката с плочки, използвайте огнеупорни материали

  За облагородяване на печката с плочки не е лесен процес, който изисква умения и знания. Ето защо е по-добре да поканите професионалисти за такава работа. Ако обаче собственикът има сръчни ръце и, както се казва, хваща всичко в движение, няма да му е трудно да положи плочките на печката. Това се прави по следния начин: фурната се почиства от разтвора, замразен на ненужни места след полагане на разтвора.

  Най-правилно е да направите това с метална конструктивна четка, след което триене с влажна гъба или парцал.

  След това е необходимо да затегнете и укрепите метална мрежа с малък размер на окото (до 20 мм) по цялата повърхност.

  За крепежни елементи вземете пирони или винтове. Конструкцията с мрежа се прехвърля с разтвор, след което се изравнява и се оставя да изсъхне. След изсъхване фурната се нагрява добре и плочките се залепват.

  Експертите препоръчват да започнете да полагате плочки както от долните редове, така и от ъглите.

  За да направите редовете равномерни, трябва да използвате ниво и "кръстове". След приключване на полагането на плочките, следва фугиране и покриване с термоустойчива смес.Преди да започне запечатването на шевовете, конструкцията трябва да се остави да изсъхне най-малко три дни. За целите на пожарната безопасност подът пред камината не трябва да бъде завършен с поцинкована ламарина. За същите цели не се опитвайте да лепите тапета върху фурната или да я обшивате с пластмаса. Също така е изключено използването на плочки, които не са устойчиви на топлина. Допуска се само залепване на стени в зоната на пещта със стъклени влакна.

  teploclass.ru

  Плочки - ръчна изработка

  Ако искате печката във вътрешността на вашата частна къща да се превърне в ярък детайл, който може да придаде комфорт и да подчертае индивидуалността, тогава се препоръчва да използвате плочки. Това са ръчно изработени керамични плочки, които са направени специално за декориране на печки. Особеността на плочките е специфичен дизайн под формата на издатина с форма на кутия на гърба на плочката.
  Плочките имат редица предимства:

  • стилен и солиден външен вид, което придава на помещението, където се намира фурната, специална атмосфера в ретро стил;
  • такава печка ще се превърне в ключов елемент от интериора;
  • избор на плочки много широки и разнообразни - можете да изберете модели и цветове по ваш вкус;
  • зад фурната лесни за грижи... Прах почти не седи върху такова покритие и ако внезапно се появи мръсотия, просто се справете с него с вода и гъба;
  • топлинен капацитет на печкатаукрасена с ръчно изработени плочки се увеличава значително. Такава печка ще се охлади много по-дълго от избелен отоплителен блок с подобен дизайн и размер.

  Източник: За съжаление, с всички предимства, печката с плочки има и недостатъци:

  • процесът на инсталиране изисква търпение и умения;
  • висока цена на плочки. Всеки ръчно изработен продукт винаги ще струва повече от подобен фабрично произведен продукт.

  Да предположим, че не се смущавате от солидната цена на плочките и искате да украсите печката в дома си с тях. Преди да пристъпите към инсталационния процес, трябва да се извърши подготвителна работа. Като начало трябва да сортирате плочките по сянка, така че да са хармонично комбинирани помежду си. След това обърнете внимание на размера на всяка плочка, важно е да се уверите, че параметрите на съседните плочки (тези, които са в един и същ хоризонтален ред) съвпадат възможно най-много.
  Важно: проверете целостта на плочките, за това трябва леко да ги ударите една в друга. Звукът трябва да бъде ясен и ясен. Такива плочки не съдържат пукнатини, което означава, че те могат безопасно да се използват при декорирането на печката.

  Алгоритъмът за монтиране на декор от плочки е както следва.

  1. Подгответе ъгловите плочки за долния ред. Навлажнете ги с вода и ги поставете върху повърхността на печката с помощта на дебел глинен хоросан. Всеки следващ ред също трябва да започне с инсталирането на екстремни (ъглови) плочки.
  2. Вземете следващите плочки от долния ред и първо ги изпробвайте една върху друга сухи, без хоросан. Точността на местоположението на плочките трябва да се контролира с помощта на ниво и отвес.
  3. Уверете се, че вертикалните шевове са плътно прилежащи един към друг, докато фугиращата смес (кутията с форма на гърба на плочката) се запълни с хоросан. Когато видите, че редът е сглобен правилно, плочките трябва да бъдат премахнати. Преди монтажа всяка плочка трябва да се навлажни в съд с вода.
  4. Плочките се полагат върху вертикалната повърхност на печката с помощта на глинен хоросан.
  5. Шевовете между плочките се втриват с алабастър, което ще направи структурата визуално неразделна.

  В тази статия бяха анализирани най-популярните техники за довършване на печки. Въпросът за това как да украсите печка е свързан не само с естетиката на дома. Добре подбраният дизайн значително ще увеличи топлинния капацитет на отоплителната конструкция и ще удължи живота й без допълнителни ремонти. Разбира се, красивите плочки, камък или плочки могат да се превърнат в истински акцент в интериора на стаята, където се намира вашата печка.

  Препоръчваме да прочетете:

  • Какво да направите, ако има неприятна миризма от вентилацията в тоалетната: решаване на проблема самостоятелно

  • Подреждане на вентилацията в тоалетната на частна къща: почти всичко важно

  • Какво да направите, ако котелът изтича отдолу или отгоре: правилни методи за отстраняване на неизправности

  Струва си да се отбележи, че методите за облицоване на пещта се различават както по цена, така и по време. Така че измазването и варосването няма да ви отнеме много усилия, време, пари, а монтирането на плочки или изкуствен камък ще струва доста стотинка и ще изисква определени умения.
  Избраните видеоклипове по темата ще могат да служат като ръководство за самообучение на домашен майстор, който никога преди не е трябвало да се занимава с довършване на печка за дома или сауната.

  Скъпи приятели, ако искате да съживите интериора на селска къща и да превърнете скромна тухлена фурна в атмосферен атмосферен обект, тогава препоръчваме да се погрижите за нейната декорация. Резултатът от вашите усилия ще зарадва и изненада домакинството ви приятно.

  Рейтинг
  ( 2 оценки, средно 4.5 на 5 )

  Нагреватели

  Фурни