Интериорна декорация от гипсокартон: съвети и трикове, цени


Когато е необходимо бързо подравняване на стените, гипсокартонът идва на помощ. Това е отличен материал за вътрешни работи, който е достъпен за всеки. С формат на листа ви позволява да създавате големи, равни площи. В резултат остава да се затворят ставите, да се извърши малко покритие, ако е необходимо, и да се нанесе декоративно покритие.

Но не трябва да забравяме, че критерият за висококачествено завършване на стените от гипсокартон ще бъде две условия: инсталирането на гладка, надеждна рамка и последващата обработка на гипсокартона (запечатване на шевове, нанасяне на покритие). Ето защо, ако планирате да извършите цялата работа със собствените си ръце, трябва да се придържате към определени правила и препоръки.

Разнообразие от закрепване на решетката

Монтажът на летвите към стените е основната разлика при работа с гипсокартон в дървена къща. Традиционният метод на закрепване, когато решетката е прикрепена към стените с помощта на окачвания и профила CD 60 или директно CW профила към стената, се използва за стени от ламиниран фурнирен дървен материал, който не подлежи на свиване. Тези конструкции са предназначени за малки деформации и се компенсират от система за окачване.

За подвижни стени на дървена къща и стени от дървен материал с естествена влага структурата се усложнява от "плъзгащи се" окачвания, които предотвратяват процесите на свиване. Невъзможно е здраво да закрепите щайгата към тавана, както при традиционния метод. Вертикалното свиване на стените може да бъде около 2 см, а това деформира гипсокартона, провокирайки появата на пукнатини и вътрешно напрежение. За да се предотврати това, решетката трябва да завършва на 2-3 см от грубия таван. Получената празнина ще бъде скрита от чист таван и няма да бъде забележима.

Таванната решетка е прикрепена към грубия таван, ако по периметъра няма твърдо закрепване. Необходимо е щайгата да приляга възможно най-плътно към гипсокартона по стените, но в същото време да не е здраво закрепена към нея. При свиване плъзгащата се „фалшива стена“ ще остане непроменена, а таванът с припокриване се деформира. Разрив е неизбежен по периметъра на опората до тавана, но може лесно да се маскира с декоративен корниз или багет.

След като създадохме такава независима конструкция, използвайки висококачествени материали и спазвайки технологията на шпакловка, няма нужда да се страхуваме от пукнатини.

Обратно към съдържанието

Подготвителна работа

Що се отнася до безрамковия метод за закрепване на гипсокартон, те обмислят опцията със специална лепилна смес. Такава смес се нанася върху лист, който е прикрепен към стената с негова помощ. Следователно повърхността на стената трябва да бъде внимателно подготвена.

 1. Първата стъпка е да премахнете старото покритие (боя, тапет и т.н.).
 2. Цялата рохкава мазилка се отстранява, ако стените са били предварително измазани.
 3. Ако има стружки или участъци, където е паднало много мазилка, те трябва да бъдат шпакловани, за да се изравни стената. Същото важи и за пукнатините.
 4. Повърхността се почиства от петна от прах, мръсотия и мазнини.
 5. Стената се грундира два пъти (нанася се нов слой, ако предишният вече е изсъхнал). Обикновено се използва антисептичен грунд.

Тези четири стъпки ще гарантират, че облицовката от гипсокартон без рамка ще работи възможно най-ефективно. По-нататъшната работа трябва да започне едва след като грундът изсъхне напълно.

Дървена основа за фиксиране на гипсокартон

В дървените къщи монтажът на гипсокартон може да се извърши в един слой върху метален профил или в два слоя върху дървена повърхност.В този случай дебелината на конструкцията трябва да отговаря на правилата за експлоатация: стените за стенни шкафове и рафтове за книги трябва да бъдат фиксирани по по-надежден начин.

За да създадат рамка от метални профили, те правят пропускане на равнините. На тавана по стените нарисувайте права линия, успоредна на стената. След това отвесът се спуска от тази линия в ъглите на тавана, линията се прехвърля на пода. С помощта на U-образни и CD профили се прави рамка. В допълнение към металните профили можете да вземете дървен профил (ламели, греди). Оказва се дървена щайга, която служи като рамка. Това е икономичен и екологичен вариант.

Следното може да действа като основа за закрепване:

 • стени от дърво;
 • дървени летви;
 • дървени решетки;
 • дървени греди;
 • дървена щайга;
 • дървена рамка;
 • дървена стена.

Монтажът върху дървени летви е подходящ за стени с комуникации, които е желателно да се скрият или да се създаде допълнителна звукова или топлоизолация отвътре. За това ще ви трябва:

 • летви (меко дърво; сечение 75x50 mm и 100x50 mm);
 • самонарезни винтове;
 • дюбели;
 • пробивна машина;
 • отвертка;
 • трион;
 • гипсокартон.

Обшивка на къща от бар с гипсокартон е доста практично решение. Използването на този вид материал ви позволява да намалите времето за вътрешна декорация и разходите. Но приемливо качество на ремонта може да се получи само при спазване на технологията, като се вземат предвид особеностите на конструкцията от дървен бар. В противен случай крайният резултат няма да отговори на очакванията.

Довършителни работи и интериор на къща от бар с гипсокартон

Дървото е един от първите строителни материали, използвани от човечеството. Днес тя не е загубила своята актуалност. А използването на модерна технология за обработка и строителство ви позволява бързо да построите къща според всички изисквания за качество. Интериорната декорация обаче има свои собствени нюанси, без които всички предимства на сградата просто ще се превърнат в недостатъци:

 1. Първо, струва си да запомните, че си струва да започнете вътрешна работа в къща от дърво след поне 6 месеца. През това време къщата ще „седне“, а движенията на носещите стени и тавани няма да развалят интериорната декорация.


  Декорация на камина с гипсокартон в дървена къща

 2. На второ място, въпреки естествения завършек на дървото, във всеки случай ще се изисква допълнително довършване на външните повърхности на помещенията: баня, баня и кухня. Стените на тези помещения ще бъдат изложени на по-висока влажност, което ще влоши материала.
 3. И трето, трудно е да се положат комуникации в стените и таваните на дървена къща.
 4. Какви са предимствата на декорирането на къща от бар с гипсокартон, като се вземат предвид тези нюанси на строителството?

Какво да търсите, когато се подготвяте за работа

Когато започнете да подреждате изолацията, която се планира за оборудване на рамкова къща, трябва наистина да оцените възможностите си, тъй като тяхното изпълнение ще изисква не само някои специални инструменти, но и определени умения.

Подготовка на инструменти и материали

Подреждането на изолацията с помощта на дървени стърготини изисква:

 • достатъчно количество дървени стърготини и стърготини, което е съвсем естествено;
 • вар;
 • цимент;
 • борна киселина или друг антисептик;
 • лопати, лейки и контейнери за смесване.

Изчисляване на необходимото количество дървени стърготини

Стърготините като изолация са най-подходящи за рамкови къщи. Изчисляването на необходимото количество от този материал се извършва, като се вземат предвид както климатичните характеристики на местоположението на къщата, така и предназначението на самата конструкция.

Ако сте издигнали лека селска къща и не възнамерявате да живеете постоянно в нея, тогава изолацията от дървени стърготини с дебелина около 15 см ще бъде напълно достатъчна. Когато се изолира жилищна сграда, подходът трябва да бъде различен: дебелината на топлоизолатора трябва да се удвои и да се доведе до 30 cm.Само тогава човек може да се надява, че топлината и уютът винаги ще царуват в къщата, където хората постоянно ще живеят.

Не забравяйте за безопасността

Преди да започнете работа, трябва да намерите онези елементи в къщата, които могат да причинят пожар. Като правило те са представени главно от електрически кабели и комини. За да се предпазите от евентуален пожар, коминната тръба трябва да бъде облицована с подходящи огнеупорни материали, а проводниците да са затворени в метален маркуч или в кутия.

Предимствата на довършването на гипсокартон в къща от бар

В допълнение към простотата, бързината и ниските разходи за инсталиране на конструкции, вътрешното довършване на гипсокартон по този начин дава предимство, точно отчитайки спецификата на сградата.

Възможност за довършване на дървено таванско помещение с гипсокартонени листове

Плюсове за използване на гипсокартон:

И най-важното е, че довършителният материал няма да натовари носещите конструкции. С голяма граница на безопасност, гипсокартонът има ниско тегло в сравнение с други материали. Да, и е трудно да се използват класическите методи за изграждане и декорация в къща от бар.

Как да изберем правилните материали

При избора на материали за декорация на къща от бар с гипсокартон възникват няколко справедливи въпроса:

Рамки или безрамкови начини

На повърхността на стените е по-лесно и по-бързо, но са необходими много фактори.

GKL може да се монтира директно върху стените, ако равнините нямат значителни разлики. Перфектно плоските стени в дървена къща са много редки, дори в нова сграда. В крайна сметка дървото изсъхва и се свива заедно с движението.

И полагането на комуникации в този случай е много по-трудно. Например под окабеляването ще трябва да изрежете директно носещите конструкции.

Схема за безрамков монтаж на гипсокартон

Рамката, от друга страна, позволява да се приведат всички различия и неравности по стените към идеалната стойност и изобщо няма да е трудно да се положат инженерни линии под гипсокартонните листове. Освен това, ако е планирано, конструкции на здрава основа могат да издържат натоварването много по-добре.

Метал или дърво

В къщи от бар, както дървени летви, така и метални профили могат да се използват като материал на рамката. Освен това, при първия вариант е допустимо да се изгради по-опростена конструкция чрез закрепване на прътите под гипсокартона директно към стените (отново, като се вземат предвид разликите). Но качеството на дървения материал трябва да бъде на високо ниво. Използва се само дърво, което е добре изсушено и обработено със защитни съединения. Напречното сечение на стелажите на такава рамка трябва да се поддържа точно 50 × 25, същият критерий за напречните греди, но водещите пръти - 75 × 25 поне!

Монтирана дървена рамка за гипсокартон в къща от дървен материал Процесът на закрепване на дървени рамкови стелажи

Металните типове профили също са подходящи за използване в дървената конструкция. С тяхна помощ можете да изградите солидна основа, която да не се поддава на такива влияния като влажност и температурни спадове.

Пример за закрепване на метална рамка в къща от бар Метална рамка на тавана

За да направите това, имате нужда от готови елементи и. Цената на металните "части" на рамката ще бъде по-евтина в сравнение с висококачествените дървени летви. Видеото показва как да монтирате метална рамка на дървени стени.

Кой гипсокартон да изберете

Типът гипсокартон за довършване на дървена къща се избира в зависимост от предназначението на стаята. В банята, банята и кухнята трябва да има влагоустойчив лист, в дневните стаята е доста подходяща стенната версия, а огнеустойчивата се използва за довършителни конструкции, които могат да бъдат изложени на температури. В допълнение към горните характеристики на избора на материал в къща от бар, наложително е да се използва пароизолация.

Втвърденият гипс е твърд и чуплив. В гипсокартона той е подсилен с картон, разположен отвън. Гладката повърхност на листа е идеална за бързо и рентабилно подравняване на стените. Наскоро се използва гипсокартон в дървена къща. Преди се смяташе, че подвижното дърво и трайният гипс са несъвместими. Благодарение на металните профилни и окачващи системи, сега гипсокартонът се използва широко от строители и аматьори, за да извършват ремонти сами.

Стенна обшивка за монтаж с гипсокартон

Предимства на безрамково подравняване на стени с гипсокартон

Този метод на изравняване иначе се нарича суха мазилка. За разлика от традиционния метод за фиксиране на гипсокартон към рамката, методът без рамки е по-бърз и спестява повече свободно пространство.

Този метод на подравняване може да се извърши при следните условия:

 • ако равнинната разлика не надвишава 5 cm;
 • ако не се предполага полагане на скрити комуникации и електрически проводници;
 • ако не се очаква вътрешна топло- и звукоизолация на помещението;
 • ако площта на помещението е твърде малка и не позволява изграждането на рамкова конструкция, което ще изисква повече от 10 см допълнително пространство.

Предимствата на безрамковото изравняване на основата с гипсокартон включват следното:

 • малка дебелина на материала спестява свободно пространство;
 • способността да се създаде идеално равна основа за всеки завършващ материал;
 • Листът GKL може да бъде прикрепен към повърхност от всякакъв материал;
 • допълнителна изолация и звукоизолация на помещението;
 • висока скорост на работа и лесен монтаж;
 • цената на работата е по-ниска, тъй като не е необходимо да купувате материали за рамката.

Безрамковият метод има своите недостатъци:

 • тъй като не се образува свободно пространство между основата и листа, няма да работи, за да скрие окабеляването или допълнително да изолира стаята;
 • в зависимост от основния материал може да се наложи допълнително фиксиране на панела с помощта на самонарезни винтове или дюбели;
 • след като лепилото се нанесе върху повърхността на листа, теглото му се увеличава и става проблематично да извършите работата сами - не можете да правите без асистент.

Забележка! За да се осигури здрава фиксация на листа от гипсокартон към основата, е необходимо да изберете правилното лепило.

Металният профил ви позволява да обшиете дървена къща отвътре с гипсокартон

Самостоятелна обшивка за стена

Като се има предвид способността на гипса да абсорбира влагата дори от въздуха, възможно е стените отвътре да се обличат с гипсокартон само в къщи с отопление и целогодишно живеене. В противен случай след 3 - 4 зими ще трябва да се извърши ремонт отново и да се бори срещу плесента.

Дървото е идеален строителен материал за вашия дом. Той задържа топлината добре, абсорбира шума и пречиства въздуха. Сложността на довършителните работи се състои в особеността на дървото, което постоянно променя размера си - да диша. Това трябва да се вземе предвид при инсталирането на гипсокартон в дървена къща. GKL са прикрепени само към щайгата. Дори на стени, изработени от ламиниран фурнирен дървен материал, гипсокартонът не е залепен директно към повърхността.

Възможно е таванът и стените да се обличат с гипсокартон вътре, ако са равномерни и не седнат. Това е съединение на:

 • газобетон;
 • пенобетон;
 • тухли;
 • шлайф блок.

Изкуственият камък трябва да има равномерни ъгли без чипове. Повърхността трябва да е равна, шевовете са тънки, без излишен хоросан.

Веднага след завършването на строителството е невъзможно да се обшие дървена къща вътре с гипсокартон. Трябва да се уталожи, да се свие. Година е достатъчна за тухлени сгради. Дървото отнема повече време. Малки деформации ще се появяват постоянно. Достатъчно е да покриете камъка и мазилката с грунд, така че да не се поръсва, след това да го обшиете. Дървото преминава през няколко етапа на лечение с антипирин и противогъбични съединения.

Обшиването на къщата с гипсокартон отвън не е рентабилно. Изискват се специални влагоустойчиви листове. Те са много по-скъпи от конвенционалните.Фасадата на къщата е обработена със специални съединения, които предпазват дървото от влага, плесен, насекоми и огън. Накрая цялата фасада трябва да бъде шпаклована и грундирана и боядисана.

Гипсокартон

Всъщност този популярен материал не е нищо повече от суха гипсова мазилка в плочи, подсилени от двете страни с картон. Следователно гипсокартонът може да се разглежда както като стенни панели за монтаж на решетка, така и като големи плочки, които могат да бъдат прикрепени към стените с гипсово лепило.

Монтаж на щайгата

Има два вида решетъчни материали: дървени греди и метални профили.

Дървени греди

Работата с дървена греда и закрепването на гипсокартон към нея е проста. Но той трябва да е сух, а за помещения с висока влажност - обработен с антисептик.

Ако стените са равномерни, тогава дървеният материал е прикрепен директно към блока от пяна.

За да се подравнят облицовките на неравни стени на ниво в хоризонтална и вертикална равнина, дървеният материал е прикрепен към блока от пяна върху прави закачалки за CD таванния профил.

Стъпката на гредата е 60 см. В този случай всеки стандартен лист с ширина 1200 мм ще лежи върху щайгата в центъра и с ръбовете в средата на гредата. Най-често срещаната височина на листа е 2500 мм. Но ако таваните са по-високи от 2,5 м, за да не "вдигнете" облицовката на парчета, можете да поръчате гипсокартон с височина 3000 мм или 4000 мм.

Широчината на дървения материал трябва да бъде най-малко 60 mm. Това е необходимо условие за разположението на винтовете от ръба на листа и ръба на лентата. Дебелината на дървения материал трябва да е достатъчна, за да може саморезът да влезе в него, без да излиза от другата страна - 30 или 40 мм.

Профил

За довършване на блокове от пяна с гипсокартон, по-често се използват метални профили CD и UD. Причината е стабилна геометрия, доказана технология на сглобяване и възлови връзки.

Процесът на инсталиране на щайгата изглежда така:

 1. Отбийте на тавана и пода две успоредни линии, лежащи в равнината на обвивката.
 2. UD профилите са монтирани по тези линии.
 3. В съответствие със стъпката на оформлението (600 mm), вертикалните линии се бият от стените, по които са прикрепени прави окачвания за монтиране на CD профила. Достатъчно е 3-4 окачвания на профил с височина на тавана до три метра.
 4. Завийте профила към CD закачалките. Проверете нивото на щайгата и разстоянието между съседните елементи. И накрая, те са фиксирани към водещите профили.
 5. На места, където тежки предмети са окачени на стени, са монтирани вградени елементи.

След монтирането на решетката те пристъпват към шпакловане на стените с гипсокартон.

Често, като предимство на обшивката от гипсокартон върху щайгата, те цитират възможността за изолиране на външните стени отвътре. Вътрешната изолация не е директно забранена от наредбите, но не се препоръчва. И като предпоставка се поставя изискване за непрекъснат и надежден слой бариера срещу пара, който предпазва изолацията отстрани на помещението. В противен случай ще се намокри и ще загуби свойствата си, по стените ще се появят гъбички. Изключително трудно е да се създаде такъв слой. Следователно тази опция не е предимство, а принудителна мярка, когато е невъзможно да се изолират стените отвън.

Монтаж на лепило

Лепене на гипсокартон към стени

Ако стените са равномерни, тогава гипсокартонът е прикрепен към тях с лепило. Специално за тези цели Knauf произвежда сухата смес Perlfix, която трябва да се разрежда с вода в съответствие с инструкциите на опаковката. Но преди да завършите стените в къщата от блокове от пяна вътре, повърхността трябва да бъде подготвена. Процедурата е стандартна:

 • почистване на стени;
 • запълване на шевове и чипове с хоросан;
 • изравняване с ренде за газобетон;
 • нанасяне на грунд.

Лепилото се нанася върху листа с помощта на мистрия с "плоски торти". Една мистрия - една порция. По периметъра части от лепило се поставят от край до край, отстъпвайки на няколко сантиметра от ръба. Друга ивица е разположена в средата на листа (по хоризонта), но вече изтънена - с разстояние между порциите около 35 cm.

След това листът се поставя на място, поставя се дървена летва и листът се подравнява в равнината на обшивката, като леко се потупва по него.

!! „Животът“ на приготвения разтвор е не повече от 30 минути. Това трябва да се вземе предвид в процеса на работа. Безполезно е да се разрежда изсушено гипсово лепило с вода. !!

Довършителни гипсокартон

Методи за декориране на стените на къща и апартамент от блок от пяна вътре

Всяко довършване на гипсокартон не е завършено без "мокра" работа.

Това е естествено, ако декорацията на апартаменти в къщи от пяна блок се извършва с помощта на декоративна мазилка или плочки. Но за боядисване или тапети, гипсокартонът трябва да бъде измазан.

Дори ако боята има добра скриваща способност, неравностите на повърхността и шевовете могат да се проявят през два слоя довършителни работи. Тапетът има различна причина. Когато извършвате козметични ремонти, те не могат да бъдат отстранени, без да се повреди картонът, ако няма отделящ слой шпакловка.

Първо, измазваме тавана с гипсокартон с помощта на окачвания

Обшиваме тавана с гипсокартон

Подравняването с гипсокартон започва от тавана на къщата. Необходимо е да го обшиете, така че да има пролука между чаршафите и стените. Металната профилна рамка е монтирана на подовите греди. Последователността на работите е стандартна.

 1. Направете маркировки по целия таван.
 2. Закрепете ПП направляващия профил по периметъра. Не може да бъде твърдо фиксиран към тавана. Трябва да използвате окачвания. Ако къщата е построена преди повече от 5 години и в горната част няма жилищни помещения, можете да се справите с черни винтове за дърво и да не ги затягате плътно, оставете празнина под шапката. Дупката в профила трябва да е по-голяма, за да може болтовата опашка да се движи. Най-добрият вариант е да се използват специални пружинни плочи.
 3. Дъските се вкарват в водачите, върху които ще бъдат прикрепени листовете. Те са фиксирани към тавана с помощта на закачалки или перфорирани ленти.
 4. Вътре се полагат проводници и се извършват комуникации, местата за монтаж на лампите са маркирани, за тях е направено закрепване.
 5. Остава да се обшие таванът. Отворите за лампите трябва да са с 2 до 3 мм по-големи. Същата празнина е и по целия периметър на тавана и между листовете от гипсокартон. Листовете са прикрепени към профила с самонарезни винтове.

Внимание! За рамка, изработена от дървени летви, трябва да се използват лента 50x50 и пружинни скоби. В бара се завинтва винт в отвора в центъра на дъгата, ръбовете са фиксирани към тавана.

Уплътняването и пълненето се извършва след като всички повърхности в стаята и дори у дома са обвити.

Закрепване на листа към стената с монтажна пяна

Облицовката на стени по този начин е по-трудоемка, но ще осигури по-голяма надеждност на закрепването, независимо от кривината на повърхността.

 • Листът GKL се притиска към стената. По ъглите му и на още 4-6 места в стената се пробиват дупки, като се правят следи. Листът се избутва настрани и получените маркировки се пробиват и в тях се забиват дюбели.
 • На листа, отстъпвайки от отворите с 10-15 сантиметра, се залепват парчета от амортисьора (пяна, каучук). Това разстояние е необходимо, за да може пяната да се разширява свободно. Дебелината на гъбата зависи от разликите в стената. В идеалния случай те трябва да бъдат еднакви.
 • Листът се поставя до стената. В дюбелите се завинтват винтове с широки глави или шайба. Те също регулират нивото, създавайки равна повърхност. Монтирането на останалите листове се извършва по подобен начин.
 • След управление от правилото се пробива дупка близо до всеки саморез. Тръбата за изпомпване на полиуретановата пяна трябва да влезе в нея без усилие. През дупката в кухината се изпомпва пяна. Тя трябва да образува възглавница между стената и листа. Количеството пяна се определя предварително емпирично. След като пяната се втвърди, винтовете се отстраняват.

Не бързайте да започнете да украсявате стената с декоративни материали. Основата на лепилото се втвърдява бързо, но ще отнеме поне един ден, за да изсъхне напълно.

Обшивка от гипсокартон на стени от дървени трупи вътре в къщата

Решетка по дървени стени

Шлифовано и лакирано или восъчно дърво има свой уникален модел. Той върви добре с повечето модерни стилове. Някои хармонично допълват, други подчертават с контраста си на плавни линии и форми. Обшивка на къщата отвътре трябва да бъде в няколко случая:

 • няма начин редовно да се грижим за дървото;
 • дървото потъмняло с времето и загубило привлекателния си вид;
 • изолация на стени;
 • допълнителна звукоизолация;
 • необходимостта от скриване на комуникациите;
 • имате нужда от солидна, равномерна основа за плочки и други покрития.

Възможно е да има и други причини за гипсокартон на дървена къща вътре. Това се отнася главно до интериорни декорации и промени в обзавеждането. Преградите са направени от гипсокартон в къщите по време на преустройството.

Когато правите щайга за гипсокартон в дървена къща, трябва да се спазват няколко правила:

 • необходимо е ясно да се поддържа хоризонталното и вертикалното положение на рамката и облицовъчните елементи;
 • при завинтване на окачванията трябва да се остави празнина;
 • разстоянието между вертикалните подпори на конструкцията е равно на половината от ширината на гипсокартонния лист - 60 см;
 • профилът с дължина е фиксиран към стената на разстояние не повече от 50 cm;
 • при съединяване на листове по дължината, хоризонталните напречни греди от профила се поставят на фугите;
 • покрити, черни самонарезни винтове се използват за дърво;
 • оставете празнина от 2 - 3 мм между листовете.

Съвет! Не използвайте нокти. Те не се залепват добре на дървото и скоро започват да падат. Винтовата връзка е много по-здрава.

Изходен профил е прикрепен по периметъра на помещението и в него са вкарани вертикални стълбове. Листът се завинтва по краищата и в центъра на разстояние 15 - 20 см. Главите на винтовете са вдлъбнати. Те са скрити при изравняване с шпакловка.

След фиксирането на обвивката ъглите на листовете трябва леко да се отрежат. Те могат да се раздуват и да излизат извън равнината. Препоръчително е веднага да покриете цялата стена с грунд. След това към фугите се залепва подсилваща бояджийска мрежа и пролуките се изравняват с шпакловка. Главите на болтовете са опръскани напречно с тясна мистрия.

Под тапета е достатъчно да почистите нередностите и отново да покриете всичко с грунд. Боядисването изисква по-гладка повърхност. Цялата стена се обработва с финишна шпакловка, шлайфа се и при необходимост се нанася няколко слоя.

Плочката е тежка. Под него се прави основа от дебел водоустойчив лист от гипсокартон. След уплътняване на фугите те се грундират два пъти със смес за дълбоко проникване. След това се нанася лепилен разтвор и се полагат плочките. Стартовият профил за първия ред не докосва пода и е прикрепен към стената.

Допълнителна обработка на стените

Правилното третиране на стените преди закрепване на гипсокартонени листове към нерамкована стена е изключително важно.

 • Проведете одит на самата стена - затворете пукнатините, запълнете дупките от старите комуникации, покрийте местата, откъдето са изпаднали големи парчета мазилка с хоросан.
 • Ако е необходимо, шлайфайте канали за контакти, ключове и окабеляване. Монтажът на проводници и разпределителни кутии трябва да бъде направен.

Изолацията на проводници от последно поколение дава възможност да не ги опаковате в огнеупорна гофрировка, така че е достатъчно просто да ги прикрепите към стената със скоби.

 • Премахнете остатъците с четка или прахосмукачка, за да премахнете праха от стените и пода.
 • За да може лепилото да прилепне здраво към повърхността на стената, то е равномерно грундирано. В области с прясна мазилка грундът се абсорбира по-силно, така че тук се нанася на два или дори три слоя.

По време на монтажа под листовете от гипсокартон остава лошо вентилирана въздушна междина. В помещения с висока влажност се създават оптимални условия за развитие на различни видове гниене и гъбички. Обработката на основната стена с антисептик ще помогне да се избегне тази опасност.

 • Тъй като листът GKL има големи размери (2500 x 1200 mm), освободете подходяща равна площ на пода за работа с него.

Възможно е монтирането на гипсокартона само когато стената е напълно изсъхнала, след всички извършени процедури.

Решетка от дървени греди за вътрешната облицовка на къщата с гипсокартон

Дървена решетка

Обшиването на къщата отвътре с гипсокартон може да се извърши и върху дървена щайга. Той трябва да бъде избран за стелажи и греда от 50x50 mm е напречна. Като отправна точка използвайте дъска с ширина 70 мм. Винтовете са снабдени с шайби и не са затегнати.

Липса на дървена рамка при сложна подготовка на дървен материал. Необходимо е да се третира със забавители на огъня, да се накисва в антистатични агенти. Срокът на експлоатация на такава обшивка е много по-кратък от този на металната и скоро ще трябва отново да обковавате къщата вътре. Дори добре изсушеното дърво може да доведе до обработка. Гредите трябва да бъдат внимателно проверени за кривина.

Безрамкова облицовка от гипсокартон вътре в къщата

Обшиваме стените с гипсокартон без решетка

Безрамков метод за инсталиране на гипсокартон вътре в къщата е възможен на стабилни, равномерни повърхности. Това е предимно мазилка. Зидарията трябва да има неравности в рамките на 5 мм. Ако не е необходимо стената да бъде подравнена вертикално, тогава къщата може да бъде обшита отвътре с гипсокартон без решетка.

Повърхността на стените на къщата трябва да бъде почистена от прах и други замърсители. Покрийте в 2 слоя с грунд за дълбоко проникване. Стартовият профил е инсталиран по-долу. Той служи като опора и помага за хоризонтално подравняване на листовете. Лепилото се нанася с назъбена мистрия. Предимството на този метод на монтаж:

 • обшивката се извършва по-бързо;
 • полезната площ на стаята се запазва по целия периметър;
 • цената на довършителните работи е много по-ниска.

Недостатъците включват невъзможността да се скрият комуникациите под облицовката и да се направи вътрешната изолация на къщата.

Собствениците на дървени дървени кабини с право се гордеят с покупките си (или с резултатите от предприетото строителство). Къщата се оказва уютна, красива и екологично чиста - пълна поръчка! Но що се отнася до вътрешната декорация на дървена къща и дори със собствените си ръце, хората понякога се губят. В някои части на сградата просто няма начин дървото да остане непокътнато. Например в кухнята тя бързо ще изпуши и евентуално ще започне да се напуква. И в банята ще се подуе от влага, заплашвайки наемателите с плесен. Просто не можете да поставите една и съща плочка върху лента или труп: или изобщо няма да се задържи, или много скоро ще започне да „ходи“ заради дъха на дървото. И тук гипсокартонът може да дойде на помощ: в дървена къща той ще изпълнява функциите на поддържаща основа за довършителни работи.

Инструкции за инсталация

За да разберете как да прикрепите гипсокартон към стената, инструкциите стъпка по стъпка ще ви помогнат.

 • Етап 1. Извършват се измервания на стената и планиране на поставянето на гипсокартонени листове.

Избягвайте кръстосани фуги, листовете трябва да се поставят с отместване.

 • Етап 2. Подготовка на повърхността. Ако стената е пореста, тя трябва да бъде грундирана.
 • Етап 3. GCR се изрязва. В допълнение към плътните листове са полезни и предварително подготвени вложки.

Правите срезове е най-добре да се правят с остър нож за конструкция, а мозайката ще ви помогне, когато правите криви и радиусни линии.

 • Етап 4. Подготвя се лепило. Допустимо е да се използват гипсови смеси, които се втвърдяват бавно, като стартова шпакловка.

За да се удължи времето за втвърдяване на смесите, към разреждащата вода може да се добави лепило за тапети или PVA.

 • Етап 5. Листовете от гипсокартон са залепени към стената.

Ако се притеснявате как да осигурите сигурно гипсокартон, тогава знайте, че този тип закрепване не изисква никакви допълнителни действия.

Важно е между листовете да се оставят шевове с ширина 5–7 mm и празнини от 7–10 mm от пода и 3–5 mm от тавана. За това се използват предварително подготвени дървени клинове.

Дървена решетка

Особено подходящо е, ако инсталирате гипсокартон в стара дървена къща.Неговото свиване е завършено и стените вероятно не са твърде равномерни. Но основното е, че те само дишат и няма да се променят много по размер.

 1. Под опорните стълбове се взема лента с размери 75x25 mm. Повече е възможно, по-малко - в никакъв случай. Естествено, решетката е направена от дървен материал, обработен с антипирети и антисептици, последвано от сушене.
 2. За водачи и напречни пръти са достатъчни ленти 50x25 mm.
 3. Опорните стълбове са прикрепени със стъпка от 1,2 метра, тоест в ширината на гипсокартонния лист. Между тях е монтиран поне един водач. Ако искате повече структурна здравина, попълвайте ги по-често. Основното е, че в центъра на листа има опорна стойка и водач в кръстовището на плочите.
 4. Ригелите са опаковани в такъв ред, че да са на мястото, където се срещат тесните страни на гипсокартона. Не забравяйте, че хоризонталните шевове не трябва да се подреждат: гипсокартонът е монтиран в шахматна дъска или поне със забележимо изместване.

Всички ламели са проверени на ниво. Най-голямата издатина на стената се приема за отправна точка. На местата на вдлъбнатините се поставят клинове, изсечени до необходимата дебелина. Когато декорирате дома си с гипсокартон върху дървена рамка, летвите се закрепват към дървения материал с винтове и шайба на разстояние 20-30 см. Не ги затягайте прекалено, за да не се деформира облицовката при естествени движения на стени.

Подготовка на стените

Подготовката на основата е първият и най-важен етап в дизайна на повърхността.

Той включва следните стъпки:

 1. Почистване на повърхността от стари покрития, мръсотия, прах. Изисквания към повърхността:
   липса на големи дефекти, деформации;
 2. сила;
 3. стената не трябва да е замръзнала или мокра;
 4. Грундиране на стената.
  Това е необходимо, за да се увеличи сцеплението на частите с повърхността по време на монтажа.
 5. Определяне и измерване на дълбочината на неравностите на стените.
  Това се прави с помощта на ниво на сградата, което се нанася върху повърхността, или отвес. В зависимост от стойността на тези параметри се избира методът за извършване на работата.
 6. Стената е маркирана
  , тоест са подчертани онези места, към които ще бъде залепен гипсокартонът.
 7. Установени са местата на електрическите кабели
  , ключове, контакти.
 8. Рязане на листове от гипсокартон.
  За да направите това, материалът се нанася върху стената, изравнява се, нарязва се на листове с необходимия размер. Необходимо е да изрежете листа с около 1 сантиметър по-малко от височината на стената, за да създадете празнини.

Метален труп

Може да се използва за такава облицовка на дървени кабини. Въпреки това, за нови, не напълно уредени сгради, е по-добре да използвате мобилна версия.

 1. Вертикалните постове от профила се поставят съгласно общите правила, с изчислена проверка на стъпка и ниво. Те обаче са монтирани върху твърдо закрепена дървена щайга.
 2. Хоризонталните напречни гребени се закрепват със самонарезни винтове през овални канали в носещия профил. Това ще им даде способността да се издигат / падат при движението на дървото.

Изработената по този начин облицовка на стени от гипсокартон поддържа независимост от стените, като същевременно има достатъчна здравина дори за облицовка. Този метод е малко по-скъп от закрепването върху дървена щайга, тъй като са необходими както той, така и метален профил. Но дава по-надеждни резултати.

Но завършването на дървена къща с гипсокартон отвътре, извършено директно върху дървения материал, честно казано, не е най-добрият вариант. Да, ако стените са достатъчно равни, можете да залепите листовете директно на повърхността. Те обаче неизбежно ще бъдат водени в процеса на дишане на дървета и компенсационните пропуски също няма да ги спасят. Друг вариант - създаването на фалшива стена - може да се използва само в големи стаи, тъй като тя "изяжда" значително количество пространство. В този случай рамката се монтира на известно разстояние от стената и се обшива с листове. Всъщност това създава солиден дял, както при преустройство.

Днес все още няма стая, която да може да се сравни със своята екологичност и оригиналност с дървена конструкция, изградена от залепен или профилиран дървен материал.

Един от начините за увеличаване на експлоатационния живот на такъв обект е извършването на висококачествена интериорна декорация.

Към тухлената стена

Тухла има редица недостатъци, които възпрепятстват използването на лепило или метода на завинтване при закрепване на гипсокартон: крехкост на материала и изразена неравномерност на зидарията. Монтажът на гипсокартон в такива случаи е препоръчително да се извършва с помощта на полиуретанова пяна.

Има 2 метода за монтиране на пяна:

 1. фиксиране на листове на стената с запълване на празнините с пяна;
 2. нанасяне на пяна върху листа.

Последният метод се използва по-често, той ви позволява да контролирате количеството на използваната пяна. Инструментът за сглобяване продължава да се разширява по време на втвърдяването, поради което, когато се използва първият метод, съществува риск от деформация на конструкцията под негово налягане.

Съвети.

За фиксиране на гипсокартона към тухлена зидария е по-добре да използвате пяна за монтиране на пенополистирол. Има добра адхезия и не се разширява толкова.

Фиксиране с винтове и пяна

Прилагането на този метод изисква внимателни измервания и известен опит в използването на полиуретанова пяна. Преди да започнете работа, трябва да оцените кривината на стените и да изберете винтове с различна дължина, за да изравните разликите в нивата.

 1. GKL се развъртва за винтове на 9-12 точки.
 2. Листът се нанася върху стената и точките за фиксиране са маркирани върху тухлената зидария.
 3. На гипсокартона, в кръг от отворите, пробити за самонарезни винтове, в момента се залепват парчета пяна от каучук за поглъщане на удари при завинтване.
 4. Точките, маркирани на стената, се пробиват, в тях се забиват дюбели.
 5. Листът от гипсокартон е фиксиран към стената с самонарезни винтове с широки шайби. В процеса на завинтване положението на гипсокартона трябва да се следи с помощта на ниво.
 6. До всеки крепежен елемент се пробиват отвори от 5-6 мм в гипсокартонния лист за дюзата на цилиндъра от полиуретанова пяна.
 7. Дюзата на цилиндъра се вкарва в отворите и пролуката се запълва внимателно с пяна. Контактните петна трябва да са около 10-15 cm.

Когато пяната изсъхне, можете да развиете винтовете и да премахнете шайбите. След това листът отново се фиксира със скрепителни елементи, така че капачките леко да се удавят в гипсокартона и всички фуги и канали.

Свързващи листове

Ако тухлената зидария е достатъчно плоска, можете да залепите гипсокартона с пяна директно към стената. Разликите във височината не повече от 20 mm ще осигурят равномерно налягане на състава и фиксиране на листа.

Важно.

Полиуретановата пяна е опасна от пожар, поради което окабеляването не трябва да преминава през този материал, пожар ще доведе до отделяне на токсични вещества, опасни за живота.

 1. Полиуретановата пяна се нанася директно от балона по периметъра на листа и след това се разпределя със змия по цялата повърхност.
 2. Изчакайте 15 минути, докато пяната се разпространи по повърхността и започнете да се разширява отново.
 3. Листът се нанася внимателно върху стената на предвиденото място и се фиксира със система от дистанционни елементи, докато монтажната смес се втвърди напълно.

За да не се деформира гипсокартонът поради вторичното разширение на полиуретановата пяна, под разделителите може да се постави приблизително лист от ПДЧ. След втвърдяване ставите се затварят с шпакловка.

Какво ни предлагат производителите на довършителни материали

Едва ли някой ще се интересува от интериорната декорация на къща, изработена от ламиниран фурнир, тъй като няма нужда да покрива такъв материал с нещо. Ето защо ще продължим да говорим за интериора на къщата от обикновен и профилиран материал. В този случай ще бъде описано подробно как ще помогне да се запази къщата топла и да се укрепят стените.

Какви опции за интериорна декорация на къща от бар могат да ни предложат производителите:

 • фалшив диамант;
 • подплата от пластмаса и дърво;
 • блок къща;
 • панелен сайдинг;
 • гипсокартон.

Ако разгледате снимките на различни интериори на дървена къща, тук често ще намерите комбинирани опции.Освен това всеки завършващ материал допълва другия, образувайки цялостен проект. Има оригинална и интересна интериорна декорация на дървена къща, поразителна в своята практичност.

Фалшив диамант

Второто име на материала е декоративен камък. Правилната интериорна декорация на стените на къща от бар с поставяне на акценти може да преобрази скучна стая и да даде изключителност на ярък интериор.

Какво трябва да знаем за материала:

 • аналогичен е на естествения камък;
 • издръжлив и устойчив на влага;
 • компонентите, от които е направен, не са вредни;
 • дава възможност да се създадат оригинални и дори уникални интериори в дървени сгради, това е особено забележимо в комбинация с дърво;
 • повърхността му не поема различни замърсявания и е лесна за почистване, достатъчно е влажна кърпа.

Съвет: забранено е почистването на повърхността на изкуствения камък с абразивни продукти. Те могат да го повредят и да развалят външния му вид.

 1. Подгответе дървената основа, преди да поставите изкуствения камък върху нея.
 2. Затворете празнините в профилираните дървени стени в резултат на зидарията. За да направите това, направете уплътняване с ленена юта или използвайте други материали, подходящи за тези цели. Не бързайте, правете всичко внимателно, тъй като не можете да продължите към финалната част на финала, докато не бъдат отстранени поне най-малките течения.
 3. Изравнете повърхността на стената с гипсокартон или гипс, можете също да използвате OSB плоча или тънък шперплат.
 4. Когато приготвяте суха мазилка, обърнете се към инструкциите на опаковката, където ще бъде посочено точното количество вода, което се изисква.
 5. Не бъркайте началната и завършващата мазилка, тъй като те имат различни функции. Първият изравнява повърхностите, а вторият е необходим, за да се скрият дефектите на началния слой и за декоративни функции.

Съвет: когато се използва за изравняване на стени от гипсокартон, е необходима метална рамка от специален профил. Трябва да получите щайга, върху която са монтирани листове от гипсокартон.

Подгответе материали за монтаж на изкуствен камък:

 • хоросан на циментова основа или специално лепило;
 • две малки шпатули;
 • ниво на сградата;
 • фугираща смес, ако е необходимо.

Технология

По-долу е предложена инструкция:

 1. Процесът на монтаж зависи от размера на довършителния материал. Циментовият или лепилен хоросан се нанася върху стената и върху гладката страна на камъка с мистрия.
 2. Използвайте втора шпатула, за да отстраните излишния хоросан от повърхността. При метод на безшевна зидария камъкът трябва да се монтира отдолу нагоре, притискайки плътно един към друг. Когато полагането трябва да бъде с шев, след това отгоре надолу.
 3. Традиционно инсталирането на всеки елемент според нивото, въпреки че всичко зависи от техния размер. Понякога може да се подрежда по хаотичен начин. В този случай първо измерете необходимата площ на облицовката и я нарисувайте на повърхността.
 4. Разтрийте всички шевове след монтажа със специална фугираща смес върху изкуствен камък, това няма да работи за плочки. Можете да добавите багрила към разтвора и да извършите монтаж и довършване на повърхността едновременно.

Всъщност, направете си сам интериорна декорация на къща от бар не е трудно за начинаещи, тъй като гърбът на камъка е плосък.

Блок къща или подплата от дърво

Какво трябва да знаете за материалите:

 • дървото поема влагата, следователно, без обработка, не се използва в точки с висока влажност;
 • те са практични и екологични, интериорът с тяхно участие изглежда страхотно в дървена конструкция;
 • за да ги предпазят от мръсотия и насекоми, те са лакирани;
 • те са здрави и издръжливи, най-често се използват за украса на спалня или хол;
 • интересно се съчетава с естествен и изкуствен камък.

Подгответе материали и инструменти за монтаж:

 • отвертка;
 • дървени решетки;
 • винтове за дърво;
 • ниво на сградата.
 1. Поставете дървена стартерна лента на стената. След това материалът ще бъде инсталиран върху него.
 2. Направете дървена обшивка и поставете изолация в нейните клетки. Така по същото време ще се извърши изолация и вътрешна декорация на къщи от бар.

Сайдинг и пластмасова облицовка

Тези материали за вътрешна декорация на къща от бар не абсорбират влагата, поради което се използват в санитарните и кухненските помещения.

Характеристика:

 • повърхността на материалите не абсорбира мръсотия, поради което лесно се почиства от нея;
 • инсталирането не създава трудности и е възможно да го направите сами, без участието на специалист. По този начин ще бъде възможно да се спести семейният бюджет;
 • цената на довършителните материали е достъпна в сравнение с изкуствен камък или облицовка от дърво.

Подгответе инструменти и материали:

 • дъски и дървени блокове;
 • винтове за дърво с различни размери;
 • уплътнител;
 • отвертка;
 • строителен телбод.

Инсталация:

 1. Създайте летва от дървени блокове на първата стъпка. Прикрепете ги директно към стената с помощта на самонарезни винтове.
 2. Установете начална лента по периметъра. Той определя посоката на монтаж на материала.
 3. Поставете панелите в него и се свържете помежду си съгласно системата „език-жлеб“. Прикрепете към щайгата със строителен телбод.

Съвет: Използвайте уплътнител за здравината на всяка фуга.

Гипсокартон

Интериорната декорация с гипсокартон на къща от дървен материал е популярна за довършване на дървени къщи, но има някои нюанси. Обикновено такива стени се свиват и могат също да се деформират поради външни фактори.

Това трябва да се вземе предвид, в противен случай на фугите на гипсокартона ще се появят пукнатини, които не могат да бъдат отстранени.

В този случай инсталирането на гипсокартон в такава ситуация се различава по метода на закрепване на обвивката към стената.

 1. В къща от ламиниран фурнирен дървен материал, която практически не се свива, решетката се фиксира по обичайния начин с помощта на профила CD 60, а окачването се монтира директно към стената с помощта на CW профила. Структурата от гипсокартон е в състояние да издържи на незначителни промени в основата поради системата за окачване.
 2. Ако се изисква да завършите с подвижни стени от гипсокартон, изработени от дървен материал с естествена влага, по-добре е да го оборудвате с "плъзгащи" окачвания, които не зависят от свиването и възпрепятстват процеса.
 3. Сандъкът не трябва да бъде здраво закрепен към тавана. Той е инсталиран по такъв начин, че да не достига грубия таван с 20-30 мм.

Вярно ли е, че дървените стърготини наистина са идеалната изолация?

Веднага отговаряме: дървените стърготини изобщо не са идеални, а просто добър и евтин топлоизолационен материал. Дървените стърготини и стърготини имат големи предимства в ролята на изолация, но не са лишени от недостатъци.

Дървесните отпадъци са привлекателни, защото:

 • те имат доста добри топлоизолационни свойства;
 • поради цената си те са едни от най-евтините нагреватели;
 • е доста лесно да ги намерите и закупите;
 • тяхната екологична безопасност не подлежи на съмнение, което е важно както за тези, които ще живеят в изолирана къща, така и за тези, които участват в изолацията.

Изброените предимства обаче не могат да бъдат изцяло приписани на отпадъците от обработващи плоскости като влакнести плочи и MDF. Те съдържат голямо количество прах, което усложнява работата на изолацията и намалява екологичните характеристики на изолацията, получена с тяхна помощ.

Съвсем наскоро необходимото количество дървени стърготини можеше да се събере във всяка дърводелска работилница, ръководството на която дори благодари за освобождаването на помещенията от материали, които по това време се смятаха за боклук. Сега отпадъците от дървообработването са, макар и евтини, но все пак стока, която освен индивидуалните строители е широко търсена от индустрията за пушене и колбаси. Например в Перм дървообработващите предприятия предлагат дървени стърготини на цена от 10 до 20 рубли за торба.

Недостатъците на дървените стърготини са следните:

 • стърготините и масата за бръснене трябва да се обработват с помощта на специални вещества, които предотвратяват поражението им от вездесъщите гризачи и насекоми;
 • подготовката на изолацията и нейното инсталиране са доста продължителни процеси.
Рейтинг
( 2 оценки, средно 5 на 5 )

Нагреватели

Фурни